9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialEpiscop italian jefuit de doi romani

Episcop italian jefuit de doi romani

» In Italia a izbucnit un nou scandal pe tema infractorilor romani. Doi imigranti din Romania l-ar fi jefuit, in 2007, pe monseniorul Antonio Rosario Mennonna, cel mai batran episcop din lume, caruia i-ar fi furat crucea de aur masiv primita de la Papa Ioan Paul al II-lea.

» Potrivit nepotului monseniorului, Antonio, cei doi romani au fost tratati bine in casa episcopului, insa, dupa demisia lor, in sertarele unde erau obiectele de valoare ale inaltului prelat s-au gasit doar cutiile goale.

Jefuirea episcopului a fost facuta publica abia acum de catre nepotul acestuia, Antonio, cel care a descoperit furtul in luna septembrie 2007. Nepotul episcopului a marturisit presei italiene ca jaful a fost pastrat secret de rudele prelatului, care s-au temut sa-i spuna despre furt, pentru a-l proteja, mai cu seama ca printre obiectele furate se afla crucea de aur masiv pe care monseniorul o primise de la Papa Ioan Paul al II-lea, cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani.
Cel mai batran episcop din lume, monseniorul Antonio Rosario Mennonna, va implini 102 ani pe 27 mai. Prelatul i-ar fi gazduit pe cei doi romani in casa sa, angajandu-i pe perioade diferite ca ingrijitori (cel de-al doilea roman a fost angajat ca urmare a recomandarilor celui dintai, care a demisionat), iar acestia i-ar fi furat din locuinta mai multe obiecte de valoare, printre care crucea de la Papa si un pocal care-i fusese donat in 1962 de catre credinciosii din Muro Lucano, transmite agentia Ansa. Potrivit nepotului episcopului, unul dintre romani se pregatea sa devina preot ortodox. Nepotul Antonio a mai relatat ca romanii au fost tratati bine in casa episcopului si chiar unul dintre ei a fost imprumutat cu bani – restituiti doar in mica parte – pentru a-si cumpara un computer si pantofi. Dupa plecarea lor din casa episcopului, in sertarele unde se aflau crucea din aur si celelalte obiecte disparute au fost gasite doar cutiile goale. In prezent, cei doi romani, identificati in regiunea Ciampino a Romei, sunt cercetati de carabinieri.

Relatarea acestui incident in presa italiana survine dupa ce imigrantii romani s-au aflat, in ultima vreme, in epicentrul altor scandaluri rasunatoare. Pe 5 mai, Cristian Ioan Lupu, un roman de 28 de ani, s-a sinucis, sarind pe geamul unei sectii de politie, dupa ce a fost depistat avand asupra sa mai multe bate pline de sange, cu care lovise niste caini. Un alt roman, Claudiu Stoleru, a fost acuzat, la Verona, ca l-a masacrat pe Luigi Meche, angajatorul sau, si a sufocat-o pe sotia acestuia, Luciana Rambaldo, iar Ioan Rus a fost arestat la Roma, pentru injunghierea si violarea unei studente africane, dupa modelul "Mailat". Incidentele de acest gen au determinat reactii deosebit de dure din partea politicienilor italieni Silvio Berlusconi si Franco Frattini. Propunerea extremistului Francesco Fini, de reintroducere a vizelor pentru romani, a fost respinsa categoric de Bruxelles.
Ieri, la Bucuresti, Partidul National Liberal s-a declarat solidar cu demersul europarlamentarului Renate Weber, care a cerut demisia de onoare a lui Franco Frattini din functia de comisar european pentru Justitie si Afaceri Interne, ca urmare a "declaratiilor inacceptabile pentru un inalt demnitar al UE" pe tema liberei circulatii a persoanelor. Frattini propusese ca infractorii straini sa nu mai ocupe puscariile din Italia, ci sa fie expulzati neintarziat in tarile de origine, pentru efectuarea pedepselor, si avansase ideea ca imigrantii saraci aflati pe teritoriul italian sa fie trimisi acasa. Cererea liberalilor este pe cale sa ramana insa fara obiect, deoarece Franco Frattini a fost propus de Silvio Berlusconi pentru preluarea postului de ministru de Externe in guvernul de la Roma, ceea ce inseamna ca va renunta la postul de comisar european.

ROMANII IN ITALIA
» Cosmarul Mailat
Dupa asasinatul comis de romul Mailat, romanii din Italia au devenit tintele unor atacuri mediatice si ale unor agresiuni fara precedent, incurajate de campania electorala din Peninsula. Recent, castigatorul alegerilor din Italia, Silvio Berlusconi, a declarat ca ar vrea sa "filtreze" fluxul de romani, cu acceptul UE, in scopul reducerii criminalitatii din tara sa; aceasta idee a fost considerata "fascista" de catre societatea civila din Romania. Potrivit unui sondaj realizat in Italia, romanii se afla pe locul al treilea in topul celor mai antipatizati straini. Ei sunt considerati "putin sau deloc simpatici" de catre 64% dintre italieni. Conform Agentiei romane pentru Strategii Guvernamentale (ASG), peste un milion de romani locuiesc in Italia. Cei mai multi ar dori sa se intoarca insa acasa in urmatorii doi ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă