15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialEpiscopul martir Anton Durcovici a fost beatificat

Episcopul martir Anton Durcovici a fost beatificat

Peste 15.000 de persoane participă, sâmbătă, la Iaşi, la ceremonia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici. Ceremonia, care a început în jurul orei 11.00, a avut loc pe Stadionul „Emil Alexandrescu” din Iaşi, slujba fiind oficiată de mai mulţi episcopi, dar şi de cardinalul Angelo Amato, trimis al Papei Francisc, transmite Mediafax

În timpul slujbei, episcopul martir Anton Durcovici a fost proclamat oficial „Fericit”, fiind citit decretul semnat de Papa Francisc la Vatican. Ulterior, pe scenă a fost adusă relicva episcopului martir.

Ceremonia de beatificare este cea de-a doua organizată în România în ultimii ani, după beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, anul trecut, la Bucureşti. Decretul de beatificare a episcopului de Iaşi Anton Durcovici a fost semnat în luna noiembrie a anului trecut de către Papa Francisc, după un proces care a durat 18 ani. Oficial, acesta a fost ridicat la rangul de Fericit, ceea ce înseamnă că va fi trecut în calendarul Diecezei locale, în 10 decembrie, ziua morţii sale, şi va fi recunoscut pe teritoriul României.

Monseniorul Anton Durcovici a fost episcop de Iaşi în anii de după cel de-al doilea război mondial şi a fost arestat în 1949 pentru că ar fi fost "o piedică în drumul spre comunism" şi pentru opoziţia făţişă pe care o avea faţă de regim.

Acesta a murit în 10 decembrie 1951, după ce a petrecut doi ani şi jumătate în închisorile din Jilava, unde a fost închis iniţial, şi Sighet. Acolo a fost supus interogatoriilor, bătut, înfometat, însă din mărturiile celor care au fost închişi alături de el a reieşit că nu a renunţat la credinţă şi nu a dezvăluit nimic interogatorilor. Monseniorul a murit singur în celulă, la izolare, iar trupul său a fost scos noaptea din cimitir cu o căruţă cu care era transportat gunoiul. Locul exact din cimitirul Sighet în care este îngropat monseniorul nu este cunoscut nici până în prezent.

La eveniment au fost prezenţi premierul Victor Ponta, soţia sa, Daciana, vicepremierul Liviu Dragnea, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, şeful COnsiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, prefectul Romeo Olteanu, dar şi peste 500 de preoţi. Stadionul, unde au fost instalate două monitoare uriaşe, a fost arhiplin, credincioşii stând chiar şi pe scări.

Străzile Toma Dumitrescu, Dumbrava Roşie, George Coşbuc, o porţiune din bulevardul Carol, precum şi toate arterele din jurul stadionului au fost închise pentru a permite accesul pelerinilor, în timp ce autorităţile locale au interzis vânzarea băuturilor alcoolice pe o rază de 200 de metri în jurul stadionului, în intervalul 9.00 -13.00.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj cu ocazia beatificării episcopului Anton Durcovici, arătând că misiunea acestuia a fost “expresia unei profunde solidarități cu semenii”, iar în actualul context social şi politic marcat de tensiuni este necesară redescoperirea culturii solidarității.

Mesajul preşedintelui a fost transmis sâmbătă, cu prilejul Sfintei Liturghii de beatificare a episcopului Anton Durcovici, teolog și martir al Bisericii Catolice din România.

“Evoc cu adâncă emoție și cu admirație viața episcopului martir Anton Durcovici, care a slujit în mijlocul comunității romano-catolice din Iași într-o perioadă dificilă din istoria României și care, prin puterea credinței în misiunea sa apostolică, dar și în vocația de martor al valorilor care ne definesc umanitatea, a ales calea sacrificiului personal. Ceea ce ne impresionează și ne inspiră atunci când reflectăm la cei care își dăruiesc viața slujirii aproapelui, este enorma lor disponibilitate de a sacrifica totul pentru a face ca adevărul să triumfe, pentru ca speranța să fie călăuzitoarea tuturor acțiunilor noastre, pentru binele comun. Episcopul Anton Durcovici a acceptat înalta demnitate episcopală fiind conștient de răspunderea față de oameni într-o epocă istorică marcată de război, și, apoi, de dictatura comunistă. Misiunea pastorală în mijlocul credincioșilor a căpătat, prin dăruirea episcopului Durcovici, expresia unei profunde solidarități cu semenii, atât în libertate, cât și în anii grei din închisorile comuniste”, se arată în mesajul şefului statului.

Băsescu precizează că episcopul martir Anton Durcovici a fost “un simbol de mărturisire pentru întreaga lume creștină”.

“Suntem datori să reflectăm, mai ales în această zi de cinstire pe care i-o consacră Biserica, la importanța valorilor creștine în societate. Avem nevoie, mai ales în contextul social și politic marcat de tensiuni, să redescoperim cultura solidarității, a curajului, a sincerității și fidelității față de lucrurile importante pe care trebuie să le atingem împreună”, mai susţine preşedintele.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă