18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialEroii din decembrie 1989, comemoraţi la Universitate

Eroii din decembrie 1989, comemoraţi la Universitate

Peste 300 de revoluţionari au depus, luni, coroane de flori în memoria celor căzuţi în decembrie 1989, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, la 26 de ani de la Revoluţie, informează Mediafax.

Evenimentul a început de luni dimineaţa, când sute de persoane au participat la o ceremonie de comemorare, la Cimitirul Eroii Revoluţiei, care a fost organizat de Asociaţia “21 Decembrie 1989”.

Mai mult, la cermonie a participat şi mama unui tânăr care a fost împuşcat, la 21 de ani, la televiziune, în spatele blocului, Şerban Bogdan Stan.

”Moartea a venit de sus din televiziune pentru băiatul meu. Copilul meu a avut «onoarea» să fie omorât de unul dintre ei, de-ai lor din Armată”, a spus ea.

Ea îi consideră vinovaţi pentru moartea fiului ei, acum 26 de ani, pe cei care au preluat puterea imediat după căderea regimului comunist şi care spunea ea din sediul Televiziunii Române chemau tinerii la luptă. 

Citeşte şi: 21 decembrie în istorie: Revoluție la București. Iohannis devine președintele României

Prezent şi el la Cimitirul Eroii Revoluţiei, în rândul revoluţionarilor, spre nemulţumirea participanților, Petre Roman i-a dat o explicaţie femeii îndurerate.

“Forţele de represiune au reprimat pentru că aşa era ordinul celui care azi nu mai este. Dar aşa era ordinul care a însemnat o crimă împotriva poporului român”, a spus Petre Roman.

La 26 ani de la Revoluţie, reprezentanţii Asociaţiei “21 decembrie 1989” condamnă închiderea dosarului şi se declară ”mâhniţi și înfrânți”.

Citeşte şi: Exclusiv Rl. Revoluția Română, văzută de un subofițer din Ministerul de Interne: “Toată lumea voia să omoare milițieni”

“Cu toţii suntem înfrânţi, a fost un eveniment groaznic acum trei luni. Sper că nu va dura mai mult de şase săptămâni până ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va da decizia corectă, iar cei care şi-au permis să închidă dosarul, mai exact Ion Vasilache şi prim-procurorul României Tiberiu Niţu, vor vedea că avem dreptate”, a declarat Teodor Mărieş, preşedintele asociaţiei.

La orele prânzului, revoluţionarii au depus coroane la Universitate, în prezenţa fanfarei militare şi a zecilor de trecători curioşi care s-au oprit să facă fotografii.

Citeşte şi: FOTO: 26 de ani de la începutul Revoluţiei în Capitală

Revoluţionarii prezenţi și-au amintit momentele prin care au trecut în urmă cu mai bine de un sfert de veac şi au spus cu tristeţe că România de azi nu este cea pentru care au ieşit în stradă şi pentru care au luptat.

“Au venit neocomuniştii şi au distrus toată industria – atât pe cea grea, cât şi pe cea uşoară. În prezent nu mai există locuri de muncă pentru cei tineri. Eu nu pentru asta am ieşit în stradă atunci, nu pentru ca fiii mei, cei trei copii ai mei, să trebuiască să muncească în Germania, iar cel mic, de 14 ani, să nu aibă niciun viitor în ţara lui. Și cei din Colectiv au murit tot din cauza acestor incompetenţi”, a spus Mihai Berbecaru, secretarul general al Sindicatului Revoluţionarilor 1989.

Revoluţionari au încheiat ziua la sediul asociaţiei, după mai bine de trei ore în care au participat la evenimentele de comemorare.

 

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...
Ultima oră
Pe aceeași temă