3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialMUȘAMALIZARE. Erorile grave din dosarul Mineriadei sunt anchetate sub coordonarea echipei care...

MUȘAMALIZARE. Erorile grave din dosarul Mineriadei sunt anchetate sub coordonarea echipei care le-a făcut. Generalul magistrat Gheorghe Coșneanu și subordonații săi au clasat greșit dosarele Revoluției și Mineriadei

Procurorul general al României este decis să meargă înainte cu aceeași echipă de la Secția Parchetelor Militare, chiar dacă șeful acestei structuri, generalul magistrat Gheorghe Coșneanu, și subordonații săi au clasat greșit dosarele „Revoluției“ și „Mineriadei – iunie 1990“.

Reprezentanții „Aso­ciației 21 Decembrie 1989” s-au întâlnit ieri cu procurorul general, Augustin Lazăr, pentru a solicita reînnoirea echipei de la secția Parchetelor Militare cu procurori militari profesioniști, care să facă o anchetă imparțială. 

Au fost refuzați.

“Domnul Lazăr ne-a spus că se vor urgenta în mod spectaculos investigațiile și până la sfârșitul anului se vor  termina anchetele, chiar dacă e aceeași echipă care a greșit, a închis dosarele. Chiar dacă au greșit, sunt buni, spune dl Lazăr“, a declarat Teodor Mărieș, președintele asociației, pentru „România liberă“.

Nici argumentele cu greșelile din dosarul „Ursu“ constatate de instanța de judecată, pe care „România liberă“ le-a prezentat deja, nu au avut greutate în fața procurorului general.

„Vor fi remediate greșelile în câteva zile și dosarul va merge mai departe“ ar fi susținut Augustin Lazăr.

Una dintre gravele greșeli ale echipei șefului SPM, Gheorghe Coșneanu, în dosarul Mineriadei a fost excluderea din dosar a părților vătămate reprezentate de Asociația 21 Decembrie, de partidele, instituțiile de învățământ care au fost devastate de mineri în 14-15 iunie 1990.

Decizia a fost luată deoarece părțile au fost excluse de o ins­tanță de judecată în urmă cu ceva timp, iar generalul Gheorghe Coșneanu  și anchetatorii săi nu ­s-au obosit să-și actualizeze dosarul cu ultimele decizii ale instanțelor care conțineau repunerea părților în dosar (respectiv, a Asociației 21 Decembrie 1989). Există în acest sens o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului, și o alta, recentă, a instanței de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Doru Mărieș a declarat că excluderea asociației ca parte din dosarul “Mineriadei”  s-ar datora faptului că generalul magistrat Gheorghe Coșneanu și membrii echipei sale nu au știut de existența acestor ultime decizii ale instanțelor, deși erau obligați să le cunoască.

Motivul pentru care echipa șefului Secției Parchetelor Militare din Parchetul General a exlus asociațiile, instituțiile afectate de mineri în iunie 1990:  distrugerile s-au prescris! Este a doua mare greșeală a acestora și dovada faptului că nu înțelege că distrugerile de la mineriada sângeroasă din iunie 1990 sunt absorbite de infracțiunea de crime împotriva umanității, devenind, astfel, imprescriptibile.

"Cu astfel de greșeli grave, de substanță, este greu de crezut că procurorii coordonați de Gheorghe Coșneanu vor face bine ancheta", a explicat pentru „România liberă“ Teodor Mărieș. Procurorul general, Augustin Lazăr, i-ar fi promis președintelui Asociației 21 decembrie că se va remedia și această greșeală.

Ce spune CEDO

În decizia „Mocanu și Asociația 21 decembrie 1989“, dată de Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului se precizează „faptele de distrugere și devastare a unor sedii de organizații, partide politice ș.a. sunt absorbite de infracțiunea complex de crime împotriva umanității”.

Infracțiune complexă de crime împotriva umanității, pe lângă distrugeri, devastări, poate absoabe și alte infracțiuni precum violul, alte forme de agresiuni sexuale, tortura, alte forme de vătămări fizice sau psihice, uciderea unor persoane. La mineriada din iunie 1990 au fost reclamate și fapte de viol, care, însă, au fost prescrise de procurorii noștri fiind considerate infracțiuni de sine stătătoare.

Legal, infracțiuni precum loviri, violuri, tortură psihică, persecutarea unui grup prin privarea de drepturi ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării unor drepturi sunt conținute în infracțiunea complex de crime împotriva umanității și nu sunt prescrise, scriu judecătorii CEDO. Deciziile curții sunt obligatorii pentru statele care au semnat Convenția Drepturilor Omului.

Mai trebuie să o afle și procurorii militari coordonați de șeful SPM, generalul magistrat Gheorghe Coșneanu.

Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...
Ultima oră
Pe aceeași temă