11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFOTO. Eveniment ISTORIC pentru Alianţa Atlantică şi pentru România. Un comandament NATO...

FOTO. Eveniment ISTORIC pentru Alianţa Atlantică şi pentru România. Un comandament NATO funcţionează la Bucureşti

Primul comandament permanent al NATO de pe teritoriul României a început să funcţioneze, joi, la Bucureşti.

Activarea Unităţii NATO de Integrare a Forţelor (NATO Force Integration Unit, NFIU) este o premieră istoricâ, atât pentru România cât şi pentru Alianţa Atlantică.

Primul comandant al NFIU este colonelul Cătălin Ticulescu. El va avea în subordine 42 de specialişti militari, atât din România cât şi din alte ţări NATO.

Un tanc a rămas cu tunul îndreptat spre NFIU

NFIU funcţionează într-un pavilion din incinta fostului sediu, de pânâ în anul 1990, al Ministerului Apărării Naţionale. În imediata vecinătate, în acceaşi curte, se află Statul Major al Forţelor Terestre, precum şi Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii, al Armatei Române.

Pentru a sugera istoria militară a României, în curte sunt expuse şi două maşini de luptă vechi. Una dintre ele este un tanc, cu tunul îndreptat spre NFIU.

Citeşte şi:  FOTO. 15.000 de militari de ELITĂ ai NATO vor fi conduşi de la Bucureşti

Activarea NFIU din Bucureşti s-a desfăşurat, joi, 3 septembrie, simultan cu activarea unităţilor similare NATO din alte cinci state de pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Polonia. Estonia, Letonia şi Lituania.

Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a fost prezent la activarea NFIU din Lituania. La ceremonia de la Bucureşti, conducerea NATO a fost reprezentată de ambasadorul Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al Alianţei.

Înfiinţarea celor şase NFIU a fost decisă de NATO la summit-ul din Ţara Galilor, din anul 2014, ca răspuns la criza din Ucraina şi la ocuparea peninsulei Crimeea de către Rusia. Ambasadorul Ducaru a precizat, joi, la Bucureşti, că activarea NFIU „se face într-un context strategic dificil, jalonat de acţiunile Federaţiei Ruse, care a violat frontierele din estul Europei”.

Citeşte şi:  Stoltenberg: NATO este aici. Cum va funcționa comandamentul de la București

La aceeaşi ceremonie, generalul britanic Christopher Harper, director general la comandamentul NATO din Mons, a precizat că scopul acţiunilor Alianţei rămâne cel defensiv: “Misiunea noastră centrală este de a proteja cetăţenii şi teritoriile aliaţilor noştri. Valorile esenţiale ale NATO nu s-au schimbat. Dar modul cum vom proteja aceste valori s-a schimbat”.

Concret, cele şase NFIU din estul Europei vor facilita deplasarea trupelor din Forţa de Răspuns a NATO (NRF), pe teritoriul celor şase ţări, spre teatrele de război sau spre zonele de criză. NRF reprezină forţa de reacţie rapidă a Alianţei Atlantice. Trupele NRF vor fi urmate de “forţe rapid dislocabile din toate categoriile de trupe”, fiecare dintre ele având propriul termen de operaţionalizare, a explicat generalul Harper.

În prima lor perioadă de funcţionare, NFIU din Bucureşti şi din Sofia vor fi subordonate comandamentului NATO de la Napoli. În perspectivă, aceste două NFIU vor trece în subordinea Comandamentului de Divizie Sud – Est al NATO (MND SE HQ), care va deveni operaţional la Bucureşti.

Comandamentul NATO a costat 16 milioane de lei

Ministrul român al Apărării, Mircea Duşa, a precizat că înfiinţarea NFIU din Bucureşti a costat 16 milioane de lei. Din această sumă, 13 milioane provin din bugetul comun al Alianţei, iar 3 milioane din bugetul MApN.

Din momentul activării, NFIU din Bucureşti funcţionează ca orice comandament NATO. Totuşi, el nu este încă operaţional. Stadiul de operaţionalizare iniţială (IOC) va fi atins în câteva zile, iar stadiul de operaţionalizare finală (FOC) va fi atins în anul 2016, până la momentul summit-ului NATO de la Varşovia.

Cei 42 de specialişti care vor lucra la NFIU Bucureşti au fost deja nominalizaţi. Dintre ei, 27 sunt români, iar restul de 17 provin din alte 15 state NATO. Armata Română va detaşa, la rândul ei, şapte militari la comandamentele NATO din Bulgaria şi din Polonia, a precizat ministrul Duşa.

Citeşte şi:  RUSIA va conduce CONSILIUL de SECURITATE al ONU. Care sunt priorităţile Moscovei

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă