8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Evenimente speciale organizate în toată România cu ocazia împlinirii...

FOTO + VIDEO. Evenimente speciale organizate în toată România cu ocazia împlinirii a 158 de ani de la “Mica Unire”. Mii de ieșeni așteaptă defilarea, având pancarte cu mesajele: ”Vrem Unirea” şi ”Unirea obiectiv naţional”

La manifestările de Ziua Unirii, de la Iaşi, sunt prezenţi ministrul Apărării, Gabriel-Beniamin Leş, şi cel al Culturii, Ionuţ Vulpescu. Câţiva oameni au pancarte pe care sunt scrise mesajele: ”Vrem Unirea” şi ”Unirea obiectiv naţional”

Manifestările au început la ora 10.00 cu un concert folcloric organizat pe o scenă amplasată în Piaţa Unirii din Iaşi, care va fi urmat, începând cu ora 11.00, de un ceremonial religios, în cadrul căruia vor fi depuse coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de o paradă militară şi de Hora Unirii.


40.000 de oameni sunt așteptați astăzi la evenimentele cu împlinirii a 158 de ani de la "Mica Unire". Evenimente festive se vor face în Cluj, în Alba Iulia, Iași sau Oradea. Persoanele prezente la astfel de evenimente pot vedea diverse manifestații 

Update 10.00: Ziua Micii Uniri va fi sărbătorită și pe Aeroportul Henri Coandă. Compania Națională Aeroporturi București va organiza evenimente în aeroporturile Capitalei cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. De la ora 11.00, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București va fi făcută „Hora Unirii”. Ansamblul “Cununa Carpaților” va întâmpina pasagerii la terminalul Sosiri și îi va invita să danseze o horă.


Evenimente în București și Iași

Mica Unire va fi sărbătorită într-un mod special între București și Iași. 20 de bicicliști bucureșteni vor merge la Iași cu “Trenul Unirii”, tras de o locomotivă decorată cu motive naționale. Bicicliștii vor ajunge la Iași la ora 11.55, în Gara Mare și vor fi întâmpinați de colegii lor din Iași. Prin această călătorie, cicliștii vor să unească simbolic cele două orașe. Bucureștenii vor duce cu ei și steagul României până în Iași.

“Astăzi vom da mână cu mânî într-o horă atipică – o plimbare pe biciclete alături de colegii de la Adevăraţii VeloPrieteni – Bucureşti. Vom pedala apoi impreună spre Piaţa Unirii, unde vom participa la evenimentele prilejluite de Unirea Mică de la 1859 dintre Moldova şi Ţara Românească. Plimbarea va continua până la Palatul Culturii, iar pe traseu vom povesti despre principalele obiective culturale ale Iaşului aflate în zona centrală. Dacă aveţi steaguri tricolore sau îmbrăcăminte în cele 3 culori naţionale, acum e momentul să le folosim. Vă aşteptăm în număr cât mai mare pentru a dansa în hora bicicliştilor munteni şi moldoveni!”, au spus cicliștii ieșeni.

Manifestările de la Iaşi vor începe la ora 11.00, cu o ceremonie militară, care va avea loc la Monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, din Piaţa Unirii, şi vor continua cu un Te Deum, o paradă militară şi depuneri de coroane de flori, potrivit Ministerului Apărării Naţionale. Totodată, pe scena amplasată în Piaţa Unirii va avea loc un concert de muzică populară. La finalul manifestărilor, participanţii vor mânca plăcinte şi vor bea vin fiert şi ceai.

De asemenea, o slujbă de pome­nire în memoria domnitorului Alexandru Ioan Cuza va fi oficiată la Biserica Domnească Ruginoasa. La Focşani, ceremonia militară şi religioasă şi momentul evocator vor avea loc, de la ora 16.00, în Piaţa Unirii.

Reprezentanţii Complexului Muzeal Naţional Moldo­va Iaşi au anunţat că în 24 ianuarie este gratuit accesul publicului la Palatul Culturii, Muzeul Unirii şi Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, precum şi la Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa.


Evenimente în Cluj

Evenimente vor avea loc și în centrul Clujul. Astfel, clujenii vor sărbătorii “Mica Unire” cu un spectacol de muzică populară, iar la finalul acestuia, vor putea vedea un spectacol de articificii. În Cluj, restricțiile de circulație vor fi instituite pe traseul: str. Napoca – Piața Unirii – B-dul Eroilor, strada Regele Ferdinand (pe sensul de mers de la intersecția străzii Gh. Barițiu până la intersecția cu B-dul 21 Decembrie 1989). Traficul de la intersecția B-dului 21 Decembrie 1989 cu Piața Unirii va fi deviat pe strada Regele Ferdinand.


Evenimente în Bihor

Prefectura județului Bihor a decis să realizeze un program cu ocazia Micii Uniri. Manifestările publice vor avea loc în Piața Unirii, la statuia voievodului Mihai Viteazu, ele începând la 12.00.

 Vor avea loc prezentarea onorului, salutul drapelului şi intonarea Imnului Naţional al României. Te Deum-ul oficiat de preoţii din structurile garnizoanei Oradea va avea loc 5 minute mai târziu.

De la ora 12.20 Claudiu Pop, prefectul judeţului Bihor, şi prof. univ. dr. Mircea Brie vor rosti alocuţiuni pe marginea importanţei evenimentului, urmând, ca de la ora 12.30 corul veteranilor „Gl. Traian Moşoiu” să susţină un scurt recital.

După momentul artistic prezentat de Fundaţia Rock Filarmonica, va avea loc festivitatea depunerii de coroane în jurul statuii Mihai Viteazul, la ora 12.46, iar apoi defilarea detaşamentului de onoare şi onorul muzicii militare.

Evenimentele se vor încheia cu Ansamblul Artistic Profesionist „Crişana” care va intrepreta de la ora 13.05 „Hora Unirii”.


Evenimente în Alba Iulia

Mica Unire va fi sărbătorită și la Alba Iulia printr-un eveniment organizat de Instituția Prefectului și Garnizoana Militară Alba Iulia, găzduit de Sala Unirii.

La manifestările din data de 24 ianuarie, vor participa reprezentanți ai Instituției Prefectului Alba, ai Consiliului Județean Alba, ai Primăriei Alba Iulia, de la Arhiepiscopia Ortodoxă Română, unitățile militare din Garnizoana Alba Iulia, Direcția Județeană de Informații, Oficiul Județean de Telecomunicații Speciale, Fanfara Centrului de Cultură ”Augustin Bena”, Cercul Militar Alba, Asociația Veteranilor de Război și Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere.

Evenimentul va începe la ora 10:00 cu intonarea imnului național al României, urmat de alocuțiuni și un spectacol artistic prezentat de către elevii Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia și de către reprezentanții Cercului Militar.

Totul se va încheia cu o horă a unirii, în interpretarea fanfarei Centrului de Cultura ”Augustin Bena”.


Evenimente în Mioveni

Mica Unire va fi sărbătorită  la Mioveni prin două evenimente.

Astfel, miercuri, 25 ianuarie 2017, la Casa  de Cultură a Sindicatelor Dacia Mioveni, de la ora 10.00, va avea loc un concurs pe echipe  cu tema ҆҆Unirea Principatelor Române de la proiect politic  la realitatea istorică҆, la care vor participa elevii celor două licee din oraș.

Organizatorii evenimentului sunt Casa de Cultură, Primăria orașului Mioveni, ISJ Argeș, în parteneriat cu Liceul Teoretic Iulia Zamfirescu Mioveni și Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni.

Tot miercuri, de la ora 18.00, în sala de spectacol a Centrului Cultural Mioveni, va avea loc evenimentul “Hai să dăm mână cu mână”, eveniment ce va fi deschis cu intonarea Imnului României, interpretat de prof. Denisa Iliuță, la pian, moment urmat de prezentarea însemnătății zilei de către : Lector Univ. Dr. Cornel Popescu şi Prof. Univ. Dr. Cornel Ţucă..

Programul va continua cu momente artistice susținute de elevii de la Școala Gimnazială “Liviu Rebreanu” Mioveni, Școala Gimnazială “George Topârceanu” Mioveni şi Liceul Teoretic “Iulia Zamfirescu” Mioveni, şi se va încheia cu un moment al Ansamblului“Muguraşii Mioveniului” şi Hora Unirii.


Evenimente în Bistrița

Primăria municipiului Bistriţa aduce la cunoştinţa cetăţenilor faptul că în data de marți 24 ianuarie, cu prilejul manifestărilor organizate de Ziua Unirii Principatelor Române, circulaţia auto în zona Piața Unirii va fi restricţionată între orele 11.15 – 13.00.

”Rugăm participanţii la trafic şi riveranii să dea dovadă de înţelegere şi să folosească trasee alternative”, informează municipalitatea.


Focșani

Piaţa Unirii din Focşani e pregătită pentru Ziua Unirii. Aici a fost arborat drapelul ţării şi a fost amenajată o scenă pe care vor urca artişti din toată ţara.

Bugetul alocat de Consililul Judeţean Vrancea pentru acest eveniment – 441 de mii de lei. Suma acoperă şi cele 3.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, care vor fi împărţite oamenilor. De la an la an, bugetul sărbătorii a crescut considerabil, lucru care nu e chiar pe placul localnicilor.

Bani pentru sărbătorirea Micii Uniri au dat şi autorităţile locale.

„Consiliul Local va achiziţiona steguleţe, drapele, cocarde, steguleţe care vor fi împărţite spectatorilor, valoarea aproximativă este de 30 de mii lei”, spune Cristi Misăilă, primarul municipiului Focşani.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă