19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Mandatul judecătorului CSM Norel Popescu, ales cu autocarul PSD, pe masa...

EXCLUSIV. Mandatul judecătorului CSM Norel Popescu, ales cu autocarul PSD, pe masa senatorilor juriști. PSD vrea mandat de șase ani

UPDATE Membrii comisiei juridice din Senat nu au reușit să tranșeze durata mandatul judecătorului Norel Popescu, ales în CSM cu autocarul PSD. Cinci membri (PNL) au votat pentru rest de mandat, care expiră în ianuarie 2017, patru membri (PSD și UNPR) au votat pentru mandat de șase ani, iar cel de la UDMR s-a abținut, după cum ne-a anunțat președintele comisiei, senatorul liberal Boboc. 

Votul va fi tranșat de plenul Senatului, săptămâna viitoare. Dacă va fi votat pe șase ani, Norel Popescu urmează să fie membru CSM aproape opt ani (e în consiliu deja de circa doi ani), încălcându-se Constituția. În plus, Senatul ar comite discriminare deoarece pentru ceilalți înlocuitori ai membrilor plecați din CSM din diferite motive ( corupție sau demisie) a votat pentru restul de mandat, care expiră în ianuarie 2017.

UPDATE:  Surse de la SENAT susțin că judecătorul NOREL POPESCU vrea să negocieze legile Justiției cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, durata mandatului său în CSM. Norel Popescu nu ne-a răspuns la telefon pentru a confirma informația.

—-

UPDATE: Sursele RL susțin că TĂRICEANU i-a invitat pe membrii CSM să lucreze cu politicienii pentru modificarea legilor Justiției. Potrivit legii, modificările legislative care afectează autoritatea judecătorească trebuie să fie discutate și aprobate în Plenul CSM, iar la întâlnirea cu politicienii să meargă doar președintele CSM, Marius Tudose, și vicepreședintele, Bogdan Gabor, nu membrul Norel Popescu sau alți membri.

De ce este importantă durata mandatului unui membru CSM

Prezența unui anumit judecător în CSM este importantă deoarece de CSM depind numirile în funcții de conducere la instanțe și parchete; de CSM depinde cariera magistraților. Dacă un partid reușește să controleze membri CSM, poate controla deciziile Justiției.

Senatorii din Comisia Juridică discută marți, din nou, durata mandatului judecătorului CSM Norel Popescu, despre care România liberă a dezvăluit că a fost ales cu autocarul PSD.

Social-democrații au cerut pentru Norel Popescu un mandat de șase ani, deși el a fost ales doar pe restul de mandat al lui Adrian Toni Neacșu, condamnat pentru corupție. Liberalii și UDMR susțin prelungirea mandatului doar până în 2017, cum este și în cazul celorlalți membri CSM, judecători și procurori, și cum prevede legea

Citește și: EXCLUSIV. Cum pot controla partidele Consiliul Superior al Magistraturii, “garantul” independenței Justiției

Președintele Comisiei Juridice din Senat, liberalul Cătălin Boboc, ne-a explicat că senatorii s-au sesizat din România liberă. “Dvs ne-ați atras atenția asupra lui Norel Popescu. El este singurul pentru care PSD susține validarea pe șase ani, deși pentru toți ceilalți înlocuitori s-a votat pentru restul mandatului. De asemenea, tot din România liberă am aflat că Norel Popescu a fost ales cu ajutorul unui autocar PSD, cu care au fost transportați judecătorii la secția de votare. În acest moment, noi, liberalii, cât și UDMR, susținem că Norel Popescu nu poate fi validat decât pe restul de mandat, până în 2017, însă PSD susține cu vehemență validarea pe șase ani. Eu cred că se va respecta legea și validarea va fi doar pe restul de mandat, mai ales că există această umbră de suspiciune privind alegerea sa cu ajutorul unui partid politic, iar legea interzice implicarea partidelor în alegerile de la CSM. Ulterior, CSM ne-a confirmat dezvăluirile Rl” ne-a declara președintele Comisiei Juridice.

Citește și: EXPLOZIV: Judecătorul lui DUICU, “votat” pentru CSM cu autocarul PSD, primește cadou de la SENAT un mandat de șase ani! 

Senatorul Cristian Bodea, membru al Comisiei juridice, ne-a transmis următorul mesaj:” Data trecută , în comisie s-a votat ca mandatul lui Norel Popescu să fie până în ianuarie 2017, însă în plenul Senatului, unde s-a trimis raport pentru restul de mandat de aproape doi ani, PSD a cerut îndreptarea erorii materiale, ca mandatul să fie pentru 6 ani. Azi, în comisie se dezbat cele două variante: rest de mandat până în 2017 si varianta PSD, care vrea mandat de 6 ani”

Raportul pe baza căruia  senatorii vor discuta marți validarea lui Norel Popescu nu este public, deși ar trebui să fie, potrivit legii. Cel mai probabil deoarece nu există o formă definitivă. 

Comisia Juridică are documente de la Consiliul Superior al Magistraturii privind alegerea lui Norel Popescu cu autocarul PSD. De asemenea, documentele privind implicarea judecătorulu Adrian Curelea, care  a fost sancționat săptămâna trecută cu avertisment pentru că l-a ajutat pe Norel Popescu, făcând rost de autocar cu ajutorul președintelui PSD Orșova, Constantin Popescu (judecat pentrU corupție alături de baronul PSD, Adrian DUICU).  

Norel Popescu a fost ales în locul lui Adrian Toni Neacșu, condamnat cu suspendare pentru corupție. 

Citește și: EXCLUSIV. Metoda „Autobuzul“ pentru alegerea unui membru CSM?                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă