7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO. EXCLUSIV. Vicepreședintele BEI Mihai Tănăsescu, audiat la DNA, în dosarul mitei...

VIDEO. EXCLUSIV. Vicepreședintele BEI Mihai Tănăsescu, audiat la DNA, în dosarul mitei pentru achiziții IT și sisteme de securitate

Mihai Tănăsescu a fost citat, marți, la DNA pentru audieri în megadosarul mitei pentru achiziții IT și sisteme de securitate. În acest dosar este suspectată o dare de mită de 4 milioane de dolari în perioada guvernului Năstase. Tănăsescu este unul dintre semnatari mai multor hotărâri de de guvern pentru achizițiile de licențe Microsoft, alături de Dan Nica, Eugen Bejinariu și premierul de atunci, Adrian Năstase. Tănăsescu va trebui să explice condițiile în care a semnat hotărârile de guvern.

 

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/7a9feea553b021c64ca76d23bc82eb17/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Între contractele suspectate, încheaite tot în perioada Guvernului Năstase este și contractul cu EADS pentru securizarea fontierelor.

DNA a fost sesizat de către premierul Victor Ponta, care a trimis procurorilor anticorupție un raport al corpului său de control. Ponta sesiza nelegalități în achiziționarea unor licențe software de către foștii ministri Daniel Funeriu ( Educație) și Valerian Vreme ( Comunicații). Cum achizițiile s-au făcut în baza unui contract- cadru din 2001, procurorii au extins cercetările pe întreaga perioadă a derulării achizițiilor.

Mihai Tănăsescu (PSD) este în prezent vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții (BEI) și a fost ministru al Finanțelor în cabinetul Năstase, între 2000 și 2004.

Şeful Secretariatului General al Guvernului, Ion Moraru, a fost audiat, de asemenea, în acest dosar.Surse judiciare au mai declarat că Ion Moraru ar fi fost chemat într-un caz de corupţie legat de achiziţii de echipamente IT de către Ministerul Educaţiei, arată Mediafax.

Citește și: VIDEO. Şeful SGG, audiat la DNA într-un dosar de achiziții IT din perioada cabinetelor Năstase, Tăriceanu și Boc

Și senatorul Şerban Mihăilescu a fost audiat la DNA în dosarul în care procurorii investighează suspiciuni de corupţie în cadrul celor mai importante achiziţii din ultimii zece ani din domeniul IT. Şerban Mihăilescu a fost secretar de stat în guvernarea Năstase, atunci când au fost negociate sau contractate achiziţiile IT investigate acum de procurori. Cel mai mare contract anchetat este cel privind securizarea frontierelor, un contract în valoare de 700 milioane euro. 

Purtătorul de cuvânt al Airbus Group (fosta firmă EADS), Gregor von Kursell, a declarat că autorităţile române nu au contactat compania în legătură cu verificările DNA la contractul încheiat între EADS Deutschland şi MAI, relatează Mediafax.

"În cadrul Airbus Group nu este loc de comportament necinstit şi lipsit de etică", a precizat von Kursell, care nu a dorit să comenteze verificările DNA privind acest contract.

Citește și: Reacția companiei EADS, implicată în ancheta achizițiilor IT făcute de România

În luna mai 2013, Guvernul anunţa că va sesiza DNA pentru posibile fapte de natură penală ale foştilor miniştri Daniel Funeriu şi Valerian Vreme, care ar fi promovat o notă privind achiziţia de soft educaţional, în baza căreia ar fi efectuat plăţi de aproape 8 milioane euro fără temei, cu 5 milioane peste preţul real.

Concluzia rezultă dintr-un raport întocmit de Corpul de control al prim-ministrului în urma verificărilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei în legatură cu închirierea de licenţe educaţionale.

”Obiectul sesizării l-a constituit închirierea și extinderea de licenţe educaţionale de către, Ministerul pentru Societatea Informaţională şi Ministerul Educaţiei Naţionale care contrar dispozițiilor acordului cadru nr. 32/12.08.2009, au încheiat contrar HG nr. 460/2009, contracte de furnizare produse, existând indicii că s-au efectuat plăți privind o sumă de aproximativ de 9 milioane euro, destinate unităţilor de învăţământ”.

Astfel, DNA a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă în legătură cu infracțiuni de corupție, luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu. ”Cercetările sunt efectuate sub aspectul închirierii unui număr de 179.259 licenţe pentru pachete de tip ProDesktop şi 6.828 licenţe pentru sisteme de operare Windows Server, cu luarea în calcul a tuturor stațiilor de lucru şi a serverelor achiziţionate în perioada 2001 – 2008 prin programele SEI 1 – SEI 5 şi rural”.

Procurorii mai fac cercetări și în cazul ”determinării încheierii contractului de furnizare produse în baza căruia MCSI s-a obligat să plătească preţul aferent numărului total de licenţe, mai mare cu 72.990 faţă de numărul de licenţe utilizabile în sistemul educaţional în raport cu numărul de computere compatibile cu noile produse software, existând indicii privind crearea unei obligaţii de plată a unui preţ cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decât preţul pentru închirierea licenţelor efectiv utilizabile(contractul în valoare de 105 milioane USD a fost derulat în perioada 2004-2009)”. 

 

Știre în curs de actualizare

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă