15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Ovidiu Tender, audiat la DNA ca denunțător al Alinei Bica, în...

EXCLUSIV. Ovidiu Tender, audiat la DNA ca denunțător al Alinei Bica, în noul dosar în care apare și numele Elenei Udrea

Ovidiu Tender a fost audiat, din nou, luni, la Direcţia Naţională Anticorupţie, ca martor denunțător în noul dosar al fostei șefe DIICOT, Alinei Bica, au declarat pentru ”România liberă” surse demne de încredere. În acest nou dosar – disjuns din dosarul despăgubirilor ANRP, în care a fost trimisă în judecată Alina Bica- apare și numele  Elenei Udrea.

Alina Bica este judecată în stare de arest preventiv în dosarul despăgubirilor de la ANRP, unde prejudiciul depășește 62 de milioane de euro. De asemenea, Alina Bica este urmărită penal și arestată preventiv pentru mai multe fapte de corupție în dosarul disjuns din cel al despăgubirilor de la ANRP.

În acest nou dosar au fost arestați preventiv, pe lângă Alina Bica, Dorin și Alin Cocoș, precum și Adriean Videanu, fost ministru al Economiei.

Una dintre infracțiunile pentru care este arestată Alina Bica este  "favorizarea infractorului" Ovidiu Tender.

Ovidiu Tender a denunţat-o, pe 28 ianuarie, pe Alina Bica la DNA și așa a scăpat de inculpare și arestare preventivă în acest dosar. În denunţul său, omul de afaceri a declarat că a fost nevoit să-l angajeze consilier pe Florin Mihăilescu, fost poliţist, care îi era consilier Alinei Bica, pentru a avea şansa unei susţineri din partea fostei şefe a DIICOT în soluţionarea, în interesul său a dosarului, "Rafo- Carom".

Totodată, la solicitarea lui Mihăilescu şi a soţului Alinei Bica, Tender a înstrăinat pachetul majoritar de la UPRUC CTR SA din Făgăraş, preţul cesiunii impus fiind de 3,2 milioane euro, din care suma de 1 milion de euro trebuia să fie în cash, nefiind înregistrată în contabilitate.

Pe larg, ce conține noul dosar al Alinei Bica

Noul dosar este mai complex decât primul dosar în care fosta șefă a DIICOT a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, infracțiune săvârșită prin avizări nelegale de retrocedări la ANRP. Noul dosar vizează fapte penale săvârșite de Alina Bica  dintr-o largă arie circumscrisă corupției  și anume :  a fost inculpată pentru două fapte de luare de mită  ( o mită luată în dosarul despăgubirilor  de la ANRP de la intermediarul Alin Cocoș și de la tatăl acestuia, Dorin Cocoș; alta de la Ovidiu Tender, pe care l-ar fi ajutat să scape de o pedeapsă cu condamnare); două fapte de abuz în serviciu (un abuz săvârșit pentru Adriean Videanu prin ridicarea sechestrului în dosarul "Romgaz"; un alt abuz săvârșit în dosarul despăgubirilor); o faptă de favorizarea infractorului ( ar fi vorba de favorizarea lui Ovidiu Tender, inculpat și judecat incă în dosarul "Jaful de la Rafo-Carom").

Pe secvența despăgubirilor de la ANRP pentru terenuri care nu puteau fi retrocedate în natură, apar ca personaje Dorin Cocoș (arestat preventiv atât în dosarul MICROSOFT, cât și in dosarul ANRP), fosta  mamă vitegă a lui Alin Cocoș, Elena Udrea ( pentru care se cere arestarea preventivă), precum  și mama  naturală a lui Alin, care apare ca martor . Prejudiciul e de circa 62 milioane de euro.  Alina Bica e acuzată de abuz în serviciu și luare de mită ( un teren la Snagov, pe care l-a primit prin interpuși impreună cu consilierul ei, Florian Mihăilescu, reținut joi noaptea).

La secvența despăgubirilor, DNA a conexat și alte două categorii de fapte din două dosare distincte și anume dosarul "ROMGAZ-Ioan Niculae, prejudiciu 11 milioane de dolari", unde Bica ar fi săvârșit abuz în serviciu deoarece i-a ridicat sechestrul pus pe bunurile lui Videanu. Videanu a fost arestat preventiv pentru complicitate la abuz în serviciu.

De asemenea, procurorii au conexat și un dosar în care Bica l-ar fi favorizat pe infractorul Ovidiu Tender, trimis în judecată în 2006 în dosarul "Jaful RAFO-CAROM". Potrivit procurorilor, Bica, împreună cu consilierul ei Florian Mihăilescu, l-ar fi ajutat pe Tender să nu fie condamnat. Procesul este tergiversat și acum. Pentru serviciile lor, Bica și Mihăilescu ar fi  primit BANI și bunuri. 

Un "ajutor" pentru probațiunea DNA a apărut, în mod surprinzător, chiar de la Ovidiu Tender, pe care BICA l-ar fi ajutat ani în șir să nu fie condamnat în dosarul "Jaful de la Rafo-Carom" (pe care tot Bica l-a instrumentat și cunoștea hibele dosarului!).

Probabil, Tender a apelat la autodenunț ca el însuși să nu fie urmărit penal pentru dare de mită în dosarul Alinei Bica sau pentru a-și îmbunătăți situația juridică în noul dosar "Bica", spun specialiștii.

Tender a mai avut un  motiv în plus să facă denunțul:  după ce Bica a fost reținută și arestată, nu l-a mai putut ajuta/consilia,  iar instanța Tribunalului București l-a condamnat pe acesta, în primă instanță, la 11 ani și patru luni închisoare în dosarul "Rafo-Carom",  în care prejudiciul este de circa 300 de miliarde de lei vechi.

 

Cele mai citite

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...
Ultima oră
Pe aceeași temă