12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Premierul Ponta a picat pe interceptări în timp ce vorbea cu...

EXCLUSIV. Premierul Ponta a picat pe interceptări în timp ce vorbea cu procurorul George Bălan, membru CSM, învinuit pentru corupţie. DNA face percheziţii la CSM, în biroul lui Bălan şi al consilierului său, Marcel Sâmpetru

Doi importanţi oficiali ai Consiliului Superior al Magistraturii- procurorul George Balan şi consilierul Marcel Sâmpetru-sunt anchetaţi deoarece doreau să-şi folosească influenţa pe lângă oameni politici din USL pentru ocuparea posturilor de Procuror General al Romaniei si cel de sef al DNA.

UPDATE 11 Inspecţia Judiciară a declanşat, la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), verificări privind buna reputaţie a procurorilor George Bălan şi Marcel Sâmpetru, informează Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

CITEŞTE MAI MULTE AICI: CSM: Inspecţia Judiciară verifică buna reputaţie a procurorilor Bălan şi Sâmpetru

UPDATE 10 Procurorul George Bălan, suspendat din CSM şi cercetat alături de magistratul Marcel Sâmpetru, a declarat, miercuri, că această cauză nu are nicio legătură cu telefonul dat premierului Victor Ponta pentru a stabili o întâlnire cu acesta, potrivit Mediafax.

CITEŞTE MAI MULTE AICI: Bălan: Cauza nu are nicio legătură cu telefonul dat premierului Victor Ponta

UPDATE 9 Comisarul şef al Şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov, Vlad Adrian Mihai, este învinuit că a folosit informaţiile nedestinate publicităţii la care avea acces în virtutea funcţiei şi a permis accesul unor persoane neautorizate la astfel de informaţii, susţin anchetatorii DNA.

CITEŞTE MAI MULTE AICI: Comisarul Mihai a folosit informaţii nedestinate publicităţii

UPDATE 8 Procurorul Marcel Sâmpetru a declarat, miercuri, la ieşirea de la DNA, unde i-a fost adusă la cunoştinţă acuzaţia, că nu îl cunoaşte personal pe premierul Victor Ponta, nu s-a întâlnit şi nu a vorbit cu acesta, potrivit Mediafax.

CITEŞTE MAI MULTE AICI: Marcel Sâmpetru spune că nu îl cunoaşte personal pe Ponta

UPDATE 7 Procurorul George Bălan, suspendat din CSM şi cercetat alături de magistratul Marcel Sâmpetru, a venit miercuri, însoţit de avocatul său, la DNA, unde urmează să-i fie aduse la cunoştinţă acuzaţiile din dosarul privind divulgarea de informaţii secrete către persoane neautorizate.


UPDATE 6 Procurorul Marcel Sâmpetru, cercetat alături de magistratul George Bălan, a venit miercuri, însoţit de avocatul său, la DNA, unde urmează să-i fie aduse la cunoştinţă acuzaţiile din dosarul privind divulgarea de informaţii secrete către persoane neautorizate, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Ponta: Telefonul îmi era ascultat din februarie, când nici prin cap nu-mi trecea că voi fi premier

Sâmpetru nu a făcut nicio declaraţie la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

UPDATE 5 Mihai Vlad, şeful SIPI Ilfov, a ajuns la DNA. El este acuzat că vindea informatii celor doi procurori suspectati de infractiuni.

Consiliul Superior al Magistraturii a fost de acord ieri ca DNA să facă percheziţii la cei doi oficiali pentru acuzaţia de trafic de influenţă. Potrivit interceptărilor convorbirilor dintre Sâmpetru şi Bălan, cei doi vizau posturile ocupate acum de Codruţa Kovesi (Procuror General) şi Daniel Morar (şef al DNA). Reamintim că mandatele Procurorului General si al Procurorului- şef al DNA au expirat fiind la a doua prelungire legala, până la publicarea raportului CE pe Justiţie, în jurul datei de 18 iulie. Decizia de numire pe functie apartine exclusiv presedintelui tarii, acum liberalul Crin Antonescu, insa drept de propunere are si ministrul Justitiei, Titus Corlatean.

Citeşte şi Cine sunt Marcel Sâmpetru şi George Bălan

Lecţie de la specialişti: Cum să te fereşti să fii ascultat

Iniţial, procurorii DNA au primit mandat de interceptare a convorbirilor lui Mihai Vlad, seful filialei Ilfov a serviciului secret al MAI, care dădea informatii celor suspecti de infractiuni. Ulterior, s-au extins mandatele si pentru telefoanele celor doi procurori – George Balan si Marcel Sampetru- cu care vorbea Mihai Vlad. Din probele strânse, procurorii au ajuns la concluzia că scopul grupării Bălan – Sâmpetru era acela de a manipula informaţia pentru a câştiga puterea şi folosirea puterii pentru obţinerea avantaje materiale. Iată un fragment din referatul anchetatorilor care subliniază acest lucru: “La prima întrevedere monitorizată (ambiental, la restaurantul Perla din Bucureşti) din data de 16.03.2012 (întrevedere la care au participat Mihai Vlad, şef Serviciu Informaţii Ilfov, Marcel Sâmpetru, procuror consilier CSM, şi Geroge Bălan, procuror membru CSM), Marcel Sâmpetru a ţinut o adevărată lecţie despre tehnicile de interceptare, spunându-le celor prezenţi ce trebuie să facă pentru a nu fi interceptaţi.

“Subiectele abordate de către membrii grupului vizează analiza situaţiei politice în contextul ultimelor schimbări intervenite în peisajul politic şi al numirilor ce vor fi dispuse în cadrul Ministerului de Interne şi al Ministerului Public, instituţii din care aceştia fac parte. Întrucât Mihai Vlad şi-a exprimat dorinţa de a fi menţinut în funcţia pe care o deţine, iar Marcel Sâmpetru şi George Bălan sunt în aşteptarea unei oferte de ocupare a unor posturi de conducere în interiorul Ministerului Public (Parchetul General şi alte Parchete), au convenit să uzeze de informaţiile la care Mihai Vlad are acces datorită funcţiei deţinute (şef Serviciul Informaţii Ilfov). Aceste informaţii sunt menite a-i ajuta atât în mod direct, cât şi indirect, prin obţinerea unor date, despre alte persoane care doresc să acceadă în funcţii, pentru crearea unui cerc relaţional cu potenţial decizional”, se arată în referat. Iată fragmente din interceptările procurorilor:

Citeşte şi Procurorul George Bălan: Nu m-a căutat nimeni de la DNA. Voi trăi din salariul soţiei

Stenogramă
Marcel Sâmpetru: M-am gândit la treaba asta. Tu cui i le dai (n.r-informaţiile) ? Eu m-am gândit la un moment dat, băi, de ce să nu vi le dau înapoi, că le primeam prea mult deasupra mea. Spune-i ăluia: „Băi, ce ţi-am dat, mai dă-le o dată”.

George Bălan: Auzi, …SORESCU ! Nu vreau să-l… Dar vreau să vă spun că am mai avut o discuţie, vă va mulţumi! (…) De câte ori îl sun, ne vedem. Dar mi-a spus: „Nu mă suna când nu e cazul!”. Ideea este că şi alţii i-au propus să-l ducă la unul, şi el a zis că nu mă duc aşa, că mă duc aşa, că mă duce unul la altul, să-i rămân dator, m-aţi înţeles. Probabil vrea să-i fie de ajutor şi pe viitor, probabil şi în campanie, nu ştiu… va fi o chestie bună.

Marcel Sâmpetru: Tu ai spus-o!

George Bălan: Am reţinut-o!

Citeşte şi Ponta cere oficial DNA să publice imediat convorbirile care i-au fost interceptate

De ce strângea Sâmpetru informaţii despre ministrul Silaghi

Pe 23 mai, Marcel Sâmpetru i-a cerut lui Vlad Mihai( şeful DGIPI din Ilfov) să-i furnizeze date şi informaţii despre Ovidiu Silaghi, ministrul Transporturilor, în contextul unor discuţii privitoare la numirea ca şef de Cabinet al acestuia a lui Remus Span (fost ofiţer de Informaţii, a lucrat la Ministerul de Interne şi DNA, de unde a fost dat afară). Cu această ocazie, Marcel Sâmpetru a afirmat că „pe mâna lui Silaghi e tot Ilfovul”, confirmând astfel interesele pe care le are în zonă. Mihai Vlad a răspuns că va fi greu, dată fiind calitatea persoanei, ministru, dar va încerca.

Citeşte şi Kovesi: Cred că este important să cerem revocarea acelor membri care nu îi reprezintă în mod corect pe procurori

Stenogramă

Marcel Sâmpetru: Băi, am auzit una acuma, să cazi jos de pe scaun! Dar nu am căzut, m-am ţinut: Span, cât pe ce să fie şef de Cabinet la ministrul Transporturilor!

Mihai Vlad: Oa! Ar fi super mişto!

Marcel Sâmpetru: Aşa. La Transporturi e Ovidiu Silaghi din Satu Mare. Pe mâna lui e Ilfovul. Poate poţi să mă ajuţi cu Silaghi, cu Ovidiu Silaghi.

Mihai Vlad: Aşa.

Marcel Sâmpetru: poate poţi să mă ajuţi să aflăm date şi informaţii despre el.

Mihai Vlad: Încerc. E din Satu Mare?

Marcel Sâmpetru: Da.

Mihai Vlad: Ovidiu Silaghi.

Marcel Sâmpetru: Mie, cel puţin… E ministrul Transporturilor!

Mihai Vlad: Ah! Păi el e liberal-liberal! Am înţeles. Va fi destul de greu, să, dacă e ministru şi încep să sap… Vă spun, ştiţi bine. Asta nu înseamnă că nu încerc.

Cu prilejul aceleiaşi discuţii, Mihai Vlad i-a înmânat lui Marcel Sâmpetru un plic conţinând notă de redare, ca urmare a unei cereri anterioare a acesteia.

Pe 25 mai, Sâmpetru, Bălan şi Vlad Mihai s-au întâlnit şi cu Marian Petrache care la data respectivă era candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Ilfov (a câştigat alegerile din 10 iunie). Cei patru au discutat din nou despre obţinerea unor informaţii despre Silaghi iar din dialog se înţelege că urmăreau şi interese materiale.

Citeşte şi Preşedintele CSM: Bălan şi Sâmpetru au fost suspendaţi din funcţie

Stenogramă

Marian: Dom’ne, semne de întrebare legate de el (n.r. Ovidiu Silaghi) am că a acceptat funcţia de ministru la Transporturi când el nu ştie nimic.

Marcel: Nu, dar intrăm în detalii, ştii. Dacă te duci cu o problemă la el, ţi-o rezolvă, dar stai cu sabia lui Damocles deasupra capului. Ăsta e Ovidiu.

Marian: De ce?

Marcel: Păi dacă aduc banii…

Marian: Cum stai cu sabia lui Damocles?

Marcel: Exact, te poate vinde în minutul unu.

Marian: Păi ce să vândă? Ce, am făcut ceva? Că propun ceva, e o chestie politică să propui.

Marcel: Nu m-am referit la asta. M-am referit la… E un minister în care se fac bani, teoretic.

Procurorii DNA au mai aflat din interceptări că pe 15 iunie 2012, între persoanele amintite a avut loc o discuţie în cadrul căreia Marcel Sâmpetru a afirmat, în prezenţa lui Mihai Vlad de la serviciul secret al Ministerului de Interne că ar avea dosare penale la DNA, sens în care i-ar fi solicitat acestuia să verifice dacă numele său apare în lucrări sau solicitări de interceptări ale serviciului. Vlad Mihai a răspuns să a verificat acest lucru şi că răspunsul este negativ.

Citeşte şi Toni Greblă: Este un adevărat cutremur în justiţia din România

Stenogramă

Sâmpetru: DNA-ul are dosare pe mine şi oricând mă face… Mă neutralizează foarte repede… Bineînţeles că m-am apucat şi eu să verific… Băi, Mihai, aveţi voi ceva despre mine, ştiţi ceva, aveţi vreo hârtie pe acolo… Mi-a zis că a verificat şi nu a găsit nimic.

În continuare, potrvit procurorilor, persoanele prezente fac planuri privind menţinerea în funcţie a lui Mihai Vlad, în contextul demarării unor controale interne de către conducerea DGIPI, Marcel Sâmpetru, exprimând în mod clar interesul pentru obţinerea de informaţii. Anterior, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la data de 5.06.2012, Mihai Vlad a afirmat că a discutat cu Marian Petrache, care l-a întrebat „dacă s-a potolit Gelu” (Gelu Oltean, şeful DGIPI, care voia să-l dea afară pe Mihai Vlad) şi că s-ar fi convenit ca Marian Petrache (actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov) să ia legătura cu Gelu Oltean.

Citeşte şi Victor Ponta pe Facebook: “Va urma o noua zi plină de manipulări şi minciuni!”

Planurile lui Sâmpetru şi Bălan de intoxicare a presei

Din dovezile strânse de anchetatori mai reiese faptul că George Bălan şi Marcel Sâmpetru, ajutaţi de Mirela Plăpcianu (soţia lui Marcel Sâmpetru) şi de Marian Petrache (preşedintele CJ Ilfov) au pus la cale un plan de intoxicare a presei cu informaţii false despre numirile care trebuie făcute la Parchetul General şi DNA.

Stenogramă 1

Mirela Plămpcianu: Ştii ce mi-au spus? Vorbeşte cu soţul tău (n.r.-Sâmpetru), băgaţi în presă sau cu zvonuri, informaţii ca să vedem noi mişcarea, că ne ajută să ştim ce vor. Să spunem aşa: se apropie în august expirarea mandatului (mandatului procurorului şef al DNA, n.r.) şi sunt propuşi oamenii cutare şi cutare, deci aiurea, care nu au nici o legătură”.

George Bălan: Deci, eu nu înţeleg, să dau acum pentru mâine? (informaţii pentru presă despre cine va fi şef la DNA, n.r.)

Mirela: Da, dar trebuie vorbit şi să mai iau şi eu de la tine. Mai am şi eu, dar nu ştiu să pun în text atât de…

Bălan: Mirela, hai să-ţi spun un lucru: vezi că jumătate din ziarişti sunt ofiţeri acoperiţi şi trebuie să fii foarte atentă.

Stenogramă 2

George Bălan: Şi mă întorc şi completez ce spune Marcel (Sâmpetru, n.r.): nu sunteţi interesaţi cu privire la numirea şefului DNA, pentru că din perspectiva numirii ca preşedinte a lui Antonescu, la pixul lui sunt toate astea…

Marcel Sâmpetru: Deci, trebuie cineva să se ocupe de zona asta, care este foarte importantă. Nu trebuie lăsat… Eu acum ştii la ce mă aştept? Dar n-aş vrea să… Dar mă aştept! Să-i dea lui Victor (Ponta, n.r.) DNA-ul! Înţelegi? Şi în cine să dea? În ăştia care suntem…

Marcel Sâmpetru: Ce-i asta, eu nu înţeleg. Acela (Daniel Morar, actualul şef DNA, n.r.) e delegat. Bă, acesta e cel mai important afront.

George Bălan: Ştii cum e acum puterea? Înăuntru are furnicile, e un muşuroi de furnici înăuntru. Acesta este DNA, care e la mâna premierului, şeful DGIPI…

Marian Petrache (preşedintele CJ Ilfov): Cel mai important… Adică să pui mâna pe putere şi pe informaţii…

Marcel Sâmpetru: Exact.

Marian Petrache: Păi asta înseamnă, nu? Păi ai de fapt curentul, care înseamnă informaţia, şi puterea, care înseamnă DNA-ul şi Parchetul, care înseamnă motorul, da?

Marcel Sâmpetru: Corect.

Marian Petrache: Trebuie să pui mâna pe curent şi pe urmă pe motor, nu?”

Cum se negociază o funcţie

Într-o altă convorbire interceptată de procurori, Marcel Sâmpetru îl învaţă pe George Bălan cum să-şi negocieze funcţia de conducere la întâlnirea cu Victor Ponta, cine să ocupe postul de şef şi cine postul de adjunct. Anchetatorii spun că obiectivele celor trei (menţirea lui Vlad în fruntea serviciului secret al Ministerului de Interne şi numirile lui Sâmpetru şi Bălan în fruntea parchetelor) urmează a fi atinse “prin susţinerea acestora de către persoane din lumea politică şi au ca scop asigurarea accesului la informaţii de interes a reprezentanţilor clasei politice, continuându-se astfel divulgarea de informaţii secrete către persoane neautorizate.”

Stenogramă 1

George Bălan: Eu ştiu ce să zic? Eu i-am spus de atunci: dacă o să cadă moţiunea, îl vezi la tine. Dar dacă o să treacă şi de premier, nu ştiu când îl mai vedem.

Mihai Vlad: Acum aş putea să văd… În opinia mea…

George Bălan: Iar dacă el vrea să discutăm… Nu cred eu că are timp el să umble, să mai stea la mese cu noi.

Mihai Vlad: În opinia mea, ar trebui să vă comportaţi normal, pentru că oricum lumea ştie că îl cunoaşteţi (George Bălan i-a fost şef lui Victor Ponta pe când acesta era procuror, n.r.) şi nu aveţi ce să… Adică, m-aţi înţeles… Mai dă-i în p… mă-sii!

George Bălan: Aşa este. Dar eu când am vorbit cu el acum câtva timp, vreo trei săptămâni, mi-a spus: George, vreau neapărat să vorbim, te sun eu.

Mihai Vlad: Când confirmi.

George Bălan: Ce să-i mai… Ce, să-l mai sun?! Da.

Mihai Vlad: Oricum şi lucrările se vor aşeza. Probabil s-a îngrozit lumea. Probabil că la DNA se va rezolva luna viitoare. (…)

Stenogramă 2 ( Marcel Sâmpetru şi George Bălan analizează ce posturi pot ocupa la vârful Ministerului Public, iar Sampetru il invata pe Balan cum sa negocieze cu Victor Ponta, mai ales ca exista concurenta pe posturi).

George Bălan: Şi de aceea de multe ori să spun că acest litigiu… Restul, sigur, poate o verificăm, şi crede-mă, nu ne-ar minţi. Deci, eu aşa spun, aşa e corect.

Marcel Sâmpetru: Şi eu vreau să spun următorul lucru: dacă nu-i problemă şi tu eşti singur, nu te suci ca să vin şi eu imediat. Până la urmă contează cine e numărul unu sau numărul doi.

George Bălan: Aşa se întâmplă, dar haideţi să…

Marcel Sâmpetru: Ascultă-mă, să nu refuzi, eu ştiu ce spun. Un refuz din partea ta poate să întoarcă situaţia radical.

George Bălan: Şi asta-i adevărat.

Marcel Sâmpetru: Deci, când ai pus mâna pe ceva, nu-i mai da drumul.

George Bălan: O să ne consultăm împreună.

Marcel Sâmpetru: Ne consultăm, dar ţi-am spus şi eu. Ţi-am spus şi eu punctul meu de vedere şi dorinţa mea. E şi acesta bun, hai să-l duc spre avizare, pentru că se poate suci. Când tu spui nu, s-ar putea să nu mai fiu eu şi să vina altcineva, şi să nu mai fii nici tu (numit, n.r.).

George Bălan: Aici important este să spui Nu!, dar să ştii că vii tu (pe funcţie, n.r.)

Marcel Sâmpetru: Aia e problema.

George Bălan: N-am rezolvat nimic dacă el tot vine. Şi nu vin nici eu, nici tu.

Marcel Sâmpetru: Eu ce spun! Tu spui Nu! Eu sunt cu Marcel şi s-ar putea să nu mai vină Marcel şi vine altcineva, şi-atunci ai pierdut şi tu, am pierdut şi eu!

George Bălan: Şi asta-i adevărat.

Marcel Sâmpetru: Dacă e, tu zici da!

Stenogramă 3 ( Stablirea întâlnirii dintre George Bălan şi Victor Ponta)

George Bălan: Victor, crezi c-aş putea trece pe la tine astăzi-mâine, când ai tu o fereastră?

Victor Ponta: Sigur. Eu sunt la birou până la ora trei. Dacă vrei să-mi faci o vizită, îţi dau o cafea cu plăcere, da?

Cine sunt personajele

# George Balan a avut o relaţie apropiată cu senatorul PSD Catalin Voicu, căruia i l-ar fi prezentat la un moment dat pe un fost vicepresedinte al CSM citind file din dosarul de coruptie al lui Catalin Voicu. George Bălan a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al CSM, el fiind votat de 18 membri ai CSM.

#Marcel Sâmpetru a fost implicat în dosare penale „celebre” – cazul „Omar Hayssam” sau cel al ofiterilor SRI arestati pentru trafic de influenţă. De numele lui se leagă şi dosarele „RAFO”. În ianuarie 2007, Sâmpetru s-a văzut nevoit să demisioneze de la conducerea Parchetului General, după ce ministrul justiţiei Monica Macovei a cerut revocarea lui din funcţie pentru „exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale” în cazul fugii din ţară a sirianului Omar Hayssam. El a fost numit apoi consilier personal al liberalului Bogdan Olteanu, pentru ca, în octombrie 2007, să fie „reactivat” de Cristian David pe postul de director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (fostul „Doi ş’un sfert”) a MAI.

Urmăriţi penal

Preşedintele CSM, Nicoleta Ghica, a anunţat că cei doi membri CSM acuzaţi de DNA, Marcel Sâmpetru şi George Bălan, au fost suspendaţi din funcţie.

„Deocamdată s-a început urmărirea penală împotriva celor doi. Aşteptăm ca instanţele judiciare să îşi spună cuvântul în acest caz”, a declarat Nicoleta Ghica.

Ce spune Ponta

Premierul Victor Ponta a anunţat că solicită oficial DNA să publice imediat convorbirile telefonice care i-au fost interceptate, spunând că, dacă discuţiile nu sunt prezentate public, înseamnă că această instituţie a intrat în bătălia politică.

Alte cazuri

Nu este prima data cand sectia de procurori a CSM este zguduita de scandaluri de coruptie. Reamintim ca numele unor fosti mermbrii CSM au aparut in dosare de coruptie. Spre exemplu, numele judecatorului Dan Nicolae Chiujdea, fost membru CSM, a aparut in interceptarile din dosarul de coruptie al senatorului PSD Catalin Voicu, tot intr-un an electoral, cand senatorul PSD incerca sa puna mana pe toate structurile Justitiei pentru a controla dosare. De asemenea, si numele procurorului Cristian Delioarga a aparut in dosarul penal in care mai multi magistrati au fost trimisi in judecata pentru ca au cumparat examenele de promovare in functii de conducere.

Este insa pentru prima data cand un membru CSM este pus sub invinuire.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă