10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV: Sindicaliştii şi patronatele din industria alimentară renunţă la protest. Ce au...

EXCLUSIV: Sindicaliştii şi patronatele din industria alimentară renunţă la protest. Ce au negociat cu guvernul

UPDATE: Federaţiile Pro Agro, Agrostar şi Romalimenta amână cu două săptămâni protestul anunţat pentru marţi, 9 februarie, în Piaţa Constituţiei, în urma promisiunilor făcute de reprezentanţii Guvernului în vederea soluţionării situaţiei create în ceea ce priveşte legislaţia deşeurilor de ambalaje, au anunţat, luni, cele trei Federaţii din agricultură şi industrie alimentară.

"Autorităţile sunt deschise la identificarea de soluţii privind problemele ridicate de către producătorii din industria alimentară, iar în acest sens va fi înfiinţat un Grup de lucru pentru regândirea întregului sistem de reciclare din România, a cărei primă întâlnire ar putea avea loc deja în această săptămână", a declarat, luni, pentru Agerpres, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca-Palmer. 

"Am avut, astăzi, o întâlnire la Guvern, la care au participat cei doi vice-prim miniştri, domnul Borc (Costin Borc, n.r.) şi domnul Dâncu (Vasile Dâncu. n.r.), ministrul de Finanţe, ministrul Agriculturii şi cu mine, alături de producătorii de la Romalimenta, Pro Agro şi din industria viticolă. Întâlnirea de azi face parte dintr-o serie întreagă de astfel de discuţii pe care le-am avut în ultima lună atât la nivel tehnic, cât şi la nivel de decizie. Am discutat intens pe solicitările dânşilor şi se conturează două tipuri de direcţii. Producătorii sunt preocupaţi şi recunosc faptul că există o mare problemă de sistem a deşeurilor în clipa de faţă, în România. Este o problemă care s-a acumulat de-a lungul anilor şi acum cumva vine nota de plată. Toată lumea recunoaşte că s-a ajuns la un moment zero în care lucrurile trebuie, realmente, aşezate pe un alt făgaş. În sensul acesta, în 2016, agreăm cu toţii să venim la masă şi să reformăm sistemul, deoarece România nu mai poate mima reciclarea. Noi astăzi ne-am întâlnit cu producătorii, iar eu la rândul meu, separat, m-am întâlnit cu industria reciclării şi cu cei din salubritate, şi cu ONG-urile. În ceea ce priveşte anul 2015 şi cu ce s-a întâmplat acolo, la Ministerul de Finanţe vor continua discuţiile săptămâna viitoare cu producătorii pentru a identifica potenţiale soluţii legale. Ştiţi foarte bine de acea potenţială fraudă de 54 de milioane de euro de la Organismele de Transfer de Responsabilitate, care este acum anchetată de organele de specialitate", a spus Paşca-Palmer. 

Ministrul Mediului a precizat, totodată, că Grupul de lucru ce va fi înfiinţat la ministerul de resort ar putea avea o primă întâlnire în această săptămână. "Deja Ministerul Mediului lucrează pe anumite iniţiative legislative, pentru că trebuie corectate câteva lucruri în legislaţie, dar vom demara inclusiv de săptămâna aceasta un grup de lucru lărgit, pentru că este nevoie să avem toţi actorii la masă. Eu cred că dânşii (producătorii din industria alimentară, n.r.) au văzut foarte clar că există o deschidere mare din partea Guvernului. Vă daţi seama că am avut doi vice-prim miniştri şi trei miniştri la masă, ceea ce cred că arată foarte mare atenţie pentru acest subiect. Mesajul este clar că suntem deschişi să căutăm soluţii, dar aceste soluţii trebuie să fie în condiţiile respectării legii. O primă întâlnire a Grupului de lucru sper să aibă loc deja săptămâna aceasta", a subliniat Cristiana Paşca-Palmer. 

Referitor la amânarea termenului de plată a sumei de 2 lei/kg, ministrul Mediului a precizat că acest lucru va fi stabilit de Ministerul de Finanţe, "pentru că trebuie discutat foarte concret pe date şi pe cifre". "Li s-a solicitat producătorilor să vină să prezinte situaţia pe care o au, cu exemple concrete. Bineînţeles, şi noi de la Fondul de Mediu vom da detalii. Este nevoie de puţină răbdare să se poată procesa toate informaţiile existente, depuse de producători la începutul acestui an. În ceea ce priveşte partea fiscală, acolo aşteptăm sugestiile din partea Ministerului de Finanţe", a menţionat oficialul. 

Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat în exclusivitate pentru România Liberă că astăzi au avut loc consultări cu reprezentanţii guvernului, în urma discuţiilor fiind decisă anularea protestului anunţat pentru marţi, 9 februrarie în Capitală, la care urmau să participe peste 2.500 de angajaţi din domeniu.

Sorin Minea: A fost o discuţie agreabilă, aş putea spune, la nivelul guvernului, la care au participat majoritatea miniştrilor cu atribuţii în rezolvarea solicitării noastre: amândoi vicepremierii, ministrul de finanţe, ministrul mediului, cel al agriculturii, secretarul general al guvernului: La discuţie au fost analizate problemele, dar mai avem nevoie de nişte date şi săptămâna viitoare le vom înainta Ministerului Mediului pentru a discuta concret.

Ce aţi obţinut în urma discuţiilor de astăzi?

S.M.: Pe anul acesta se va rezolva problema printr-o lege nouă, la care se va începe să se lucreze chiar de săptămâna viitoare – deci nu este nici un pericol să plătim şi pe anul acesta. Pentru ceea ce s-a întâmplat în 2015 se caută o soluţie legală, pentru că nu puteam să aruncăm o soluţie de genul "noi credem că, voi credeţi că"… Aceasta va fi una dintre sarcinile doamnei ministru de finanţe şi nu numai, pentru a găsi o formă legală prin care să nu avem de suferit. A fdst deci o discuţie constructivă. Nu am aşteptat, în două ore şi jumătate cât a durat discuţia, să şi rezolvăm problema, să facemdouă legi, era imposibil. 

Deci mâine veţi anula protestul?

S.M.: Sigur. Nu am fost niciodată un partizan al protestului. Sindicatele, cu care suntem în relaţii de colaborare, organizau protestul. Patronatele îl susţineau. Dar în momentul în care am fost primit la nivel de viceprim-miniştri si ai unei părţi însemnate din guvern şi discut coerent, mi s-ar părea o lipsă de politeţe să spun "ştii, eu ies în stradă, nu mi-aţi dat lege în două ore..". Şi o lege făcută pe genunchi ar fi un dezastru în timp.

Urmează să vă mai întâlniţi, iar lucrurile sunt cât de cât pe făgaşul normal?

S.M.: Data viitoare vor fi două grupuri de lucru la nivel interministerial şi se va discuta problema pentru soluţiile pentru 2015.    

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă