13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialExclusiv RL. FOTO. Armata Bosniei a primit în dotare sisteme de artilerie...

Exclusiv RL. FOTO. Armata Bosniei a primit în dotare sisteme de artilerie APRA-40, fabricate în România

Armata din Bosnia şi Herţegovina a primit recent în dotare sisteme de artilerie reactivă APRA-40, fabricate în România.

Conform imaginilor disponibile pe internet, sistemele APRA-40 din Bosnia sunt noi şi nu poartă însemnele Armatei Române.

Statul român nu a oferit detalii despre livrarea de instalaţii de artilerie reactivă către Bosnia. Totuşi, Ministerul român al Apărării a precizat că a trimis o echipă de artilerişti pentru a instrui militarii din Bosnia în domeniul mentenanţei sistemelor APRA-40.

Citeşte şi: Americanul UCIS în Bulgaria şi colegii lui lucrau pentru Forţele Speciale

Echipa de instructori militari români acţionează sub mandat ONU. Misiunea este coordonată de Centrul de instruire pentru artilerie de la Sibiu, iar cei mai mulţi dintre membrii echipei fac parte din Brigada 8 LAROM, cu sediul la Focşani.

Până acum au fost instruite două serii de militari din Bosnia. Potrivit Ministerului român al Apărării, pregătirea s-a axat pe descrierea, identificarea și cunoașterea părților componente ale APRA-40, verificarea și reglarea funcționării, remedierea incidentelor, instrucția servantului și atribuțiile funcționale în cadrul bateriei de tragere.

Artileriştii români îşi vor încheia misiunea în Bosnia la data de 12 august, după finalizarea instruirii ultimei serii de militari ai Bosniei.

Sistemele APRA-40 sunt fabricate în România începând cu anul 1988. Din anul 1996, România a început un program de modernizare a instalaţiilor APRA-40, rezultând sistemele LAROM. Modernizarea se realizează în România, cu participarea unor firme din Israel.

Citeşte şi: Bugetul Apărării începe să crească din 2017. Cât de pregătită e Armata Română în acest moment

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premierul spaniol Pedro Sanchez ia o pauză de la îndatoririle publice: „ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”

„ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”, a spus Sanchez într-o scrisoare împărtăşită pe contul său de pe platforma X. „Am...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...
Ultima oră
Pe aceeași temă