10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialExclusiv RL: Forțele Terestre ale României vor primi în dotare elicoptere de...

Exclusiv RL: Forțele Terestre ale României vor primi în dotare elicoptere de transport și de atac

În interiorul Ministerului Apărării Naționale se poartă negocieri referitoare la dotarea Forțelor Terestre Române cu elicoptere.

O asemenea decizie ar urma modelul din SUA și din alte țări NATO, în care Forțele Terestre au în dotare și aeronave.

Șeful Statului Major al Forțelor Terestre Române, generalul Dumitru Scarlat, a declarat pentru România Liberă că negocierile se referă la transferarea de la Forțele Aeriene la Forțele Terestre a unui număr de elicoptere, precum și a echipajelor aferente. Elicopterele transferate vor fi de două tipuri: IAR 330 Puma, pentru transportul trupelor, și IAR 330 Puma Socat, pentru atac la sol.

Nu este încă stabilit cine va asigura mentenanța elicopterelor transferate – dacă o va realiza în continuare Forțele Aeriene, sau dacă Statul Major al Forțelor Aeriene va transfera la Statul Major al Forțelor Terestre și infrastructura de mentenanță de la sol.

În Statele Unite, Forțele Terestre (US Army) au în dotare și elicoptere, care pot realiza, în funcție de versiune, misiuni de atac sau de transport.

Citește și:  GALERIE FOTO. 2.200 de militari se pregătesc pentru război, în poligonul Smârdan 

Elicoptere Sikorsky UH-60 Black Hawk, aparținând Forțelor Terestre americane dislocate în Europa, sunt prezente în aceste zile și în România, pentru exercițiul „Wind Spring 2015”. La exercițiu, elicopterele Sea Hawk decolează de la Baza Aeriană Kogălniceanu și transportă detașamente de militari britanici în poligonul Smârdan, simulând desantul într-un teritoriu inamic.

Elicopterele Sea Hawk pot transporta și materiale, inclusiv armament. De exemplu, un singur elicopter poate aduce în câmpul de luptă o piesă de artilerie tip obuzier, de calibrul 105 milimetri, cu tot cu echipajul obuzierului, format din șase oameni.

Comandantul adjunct al NATO a venit în poligonul Smârdan cu un elicopter românesc, nu cu unul american

Deși ar fi putut utiliza un elicopter american, comandantul adjunct al NATO, generalul Adrian Bradshaw, a ajuns ieri în poligonul Smârdan cu un elicopter de transport IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române. Elicopterul a decolat de la Baza Aeriană 90 Otopeni și a aterizat în poligon fără probleme deosebite, în ciuda vremii nefavorabile.

Elicopterele IAR 330 Puma, în diferite versiuni (de transport, de atac, navale și de evacuare medicală – MEDEVAC) sunt fabricate la IAR Brașov și modernizate ulterior în România, împreună cu firma israeliană Elbit.

În poligonul Smârdan sunt prezente în aceste zile elicoptere IAR 330 Puma de transport, de atac (SOCAT) și MEDEVAC. Elicopterele Puma Naval nu sunt implicate în exercițiul “Wind Spring 2015”, dar o asemenea aeronavă, aflată la bordul fregatei Regina Maria, a participat la ultimele manevre NATO din Marea Neagră.

Citește și:  În Marea Neagră, avioanele Rusiei folosesc navele NATO ca ţinte de antrenament

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:01:00

China emite cea mai severă avertizare pentru ploi torențiale după inundații devastatoare

Peste 100.000 de persoane au fost evacuate în sudul Chinei din cauza ploilor abundente și a inundațiilor mortale, guvernul emițând marți cea mai înaltă...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Apple va organiza un eveniment în luna mai a anului 2024. Ce pregătește compania

Apple va organiza un eveniment pe 7 mai, a anunțat marți compania, în contextul în care există informații potrivit cărora luna viitoare va lansa...
Ultima oră
Pe aceeași temă