17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialRomânia construieşte nave de LUPTĂ pentru Occident. Ce vapor l-a impresionat pe...

România construieşte nave de LUPTĂ pentru Occident. Ce vapor l-a impresionat pe ambasadorul Olandei

Ambasadorul Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, se declară extrem de satisfăcut de navele de luptă produse în România pentru Olanda.

Vasele militare pentru Olanda sunt fabricate la şantierul naval din Galaţi.

Unul dintre vase este nava de patrulare Groningen, care execută misiuni în Marea Caraibilor. Excelenţa Sa Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei, a anunţat pe Internet că a văzut această navă acum câteva zile, cu prilejul vizitei lui la baza maritimă olandeză din insula Curacao.

Nava Groningen a fost lansată la apă în România, dar este dotată şi cu echipament de fabricaţie occidentală, cum ar fi radarul produs de firma franceză Thales.

Citeşte şi:  Ce nave de război vrea să cumpere România

“Jumătate dintre navele noi de luptă ale Olandei sunt construite în România, la Galaţi”, precizează ambasadorul.

Compania Damen din Galaţi a livrat în ultimii ani patru nave militare pentru Olanda. Două dintre ele sunt nave de patrulare, iar  una dintre ele este Groningen, dislocată la baza navală din Curacao.

Misiuni antipiraterie, antidrog şi de evacuare rapidă

Groningen are un deplasament de 3750 de tone, iar cea mai puternică armă de la bord este un tun super – rapid Oto Melara de calibrul 76 de milimetri. Nava poate lua la bord şi un elicopter.

Groningen este destinată să execute misiuni antipiraterie, de combatere a traficului de droguri, precum şi de evacuare rapidă.

Forţele Navale ale României, subordonate Ministerului Apărării, au în dotare nave mult mai vechi decât cele livrate de România pentru Olanda. Unele dintre ele – cum ar fi cele două fregate cumpărate din Marea Britanie – au fost parţial modernizate.

În schimb, Ministerul de Interne al României are în dotare nave de patrulare noi, dar acestea nu sunt produse în România.

Citeşte şi: GALERIE FOTO. “Regele Ferdinand” şi “Regina Maria”, “amiralii” britanici ai Forţelor Navale Române

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis a numit-o pe Monica-Cecilia Sitaru ambasadoarea României în 11 țări africane

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 17 mai 2024, un decret prin care Monica-Cecilia Sitaru, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Cristiano Ronaldo le-a luat fața lui Messi și Mbappe! CR7 este cel mai bine plătit sportiv al planetei

Pentru a patra oară în carieră, Cristiano Ronaldo ocupă primul loc în clasamentul celor mai bine plătiţi sportivi ai planetei, stabilit de revista economică...
Ultima oră
Pe aceeași temă