8.9 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialExclusiv X-Press. Doi ofițeri în rezervă SRI discută cu jurnalistul Sabin Orcan...

Exclusiv X-Press. Doi ofițeri în rezervă SRI discută cu jurnalistul Sabin Orcan despre cazul Ghiță-Coldea. Daniel Florea: Punerea la dispoziție a prim-adjunctului SRI nu este prevăzută în Lege

Doi ofițeri în rezervă SRI, Ion Dedu și Daniel Florea, sunt invitați, duminică seara, la emisiunea X-Press, moderată de directorul editorial al ziarului „România Liberă”, jurnalistul Sabin Orcan. Astfel, discuția vizează cazul Ghiță-Coldea.

„Vă voi arăta și cum a beneficiat generalul Coldea de proptele de la fosta Securitate pentru a avansa rapid în democrația noastră originală. Vorba aia, sângele (de securist) apă nu se face!”, a precizat Sabin Orcan, într-un mesaj postat, duminică, pe pagina sa de Facebook.

„Cum vi se par dovezile prezentate de Sebastian Ghiță (n.r – în înregistrările difuzate)?”, a întrebat jurnalistul Sabin Orcan. 

„Vreau să spun că în anul 2010, Sebastian Ghiță era trimis în judecată într-un dosar cu tranzacții petroliere. Acest dosar s-a închis, întrucât s-au prescris faptele. Eu cred reală relația de prietenie. Consider că ceea ce spune domnul Ghiță este foarte credibil. După ce am văzut filmul, mi se pare foarte ciudat (…) trebuie să privim la anul 2010, când salariile nu erau ca cele de astăzi”, a precizat Daniel Florea.

La rândul său, Ion Dedu a precizat că „instituțiile abilitate ar trebui să verifice, prin deschiderea unui dosar de urmărire penală in rem, astfel încât să obțină probele relevante și să dovedească că ceea ce ni se arată sunt și probe reale. O expertiză ar trebui făcută, dar nu de către SRI și să fie și ea acceptată. SRI, dacă ați observat, era solicitat să facă constatări tehnice sau expertize”.

Jurnalistul Sabin Orcan a subliniat că „există foarte multă patimă” pentru apărarea lui Florian Coldean. „Încalcă prin ceva prezența lui Florian Coldea vreo normă din statului intern al ofițerului SRI?”.

Ion Dedu: „Încalcă. Statutul este așa: ofițerii se supun unei legi care prevede o restrângere de drepturi (…). Intervin aspecte de drept comun. SRI este o instituție abilitată în ceea ce privește informații clasificate de siguranță națională”.

Sabin Orcan: „Trebuia să raporteze că a plecat în afară?”

Ioan Dedu: „Da, trebuia să facă un raport, dacă erau aspecte de interes operativ (…) Fiecare cadru era obligat să raporteze destinația, valorea. Domnul Coldea era obligat clar (n.r – să raporteze).”

Daniel Florea: „Punerea la dispoziție a lui Coldea nu este prevăzută în Lege”. La rândul său, Ion Dedu a precizat că a fost pus la dispoziție și a contestat în instanță capitolul. „Instanțele din România au tratat superficial cazul”. 

Sabin Orcan: „Domnul Florian Coldea poate fi pus la dispoziția șefului SRI?”

Ion Dedu: „Articolul nu poate să indice o cale de ilegalitate împotriva lui Coldea. Dânsul poate să atace decizia”.

Jurnalistul Sabin Orcan a mai precizat că, la 26 de ani, Sebastian Ghiță a primit o viză pentru un aviz de securitate. „Cum ajunge un puști de 26 de ani să aibă o relație comercială cu cineva din SRI?”, i-a întrebat jurnalistul pe invitații săi.

„Florian Coldea avea aptitudinea de a ajunge în funcții și de a fi puternic, dar nu știu ce îl recomanda”, a explicat Ion Dedu, după ce Sabin Orcan i-a întrebat pe invitații săi ce impresie le-a făcut prim-adjunctul SRI suspendat din funcție, Florian Coldean.

„Eu l-am cunoscut personal pe domnul Coldea. Ce știu despre el este că un fost coleg îl prezenta ca pe un om normal. În anii 2002 – 2003, așa îmi părea și mie. Nu părea ahtiat după putere. Însă s-a ajuns la o formă de paranoia. Am simțit ura asupra mea. Așa că îmi puneam tot felul de întrebări cum de a ajuns asa în 2012-2013. Vedem un stil pe care îl vedeam și la Ceaușescu – stilul dictatorial”, a spuns Daniel Florea.

În replică, Sabin Orcan i-a întrebat pe cei doi: „cine conducea SRI, Maior sau Coldea?”.

Ion Dedu: „În principiu, directorul SRI este persoana importantă. El depune un jurământ esențial. Directorii adjuncți nu depun acest jurământ”. Sabin Orcan a intervenit întrebând: „Îi dădea domnul Maior peste degete?”. „Teoretic trebuia să îi dea”, a răspuns invitatul.

„Din nefericire pentru SRI, domnul Coldea deține foarte multe informații”, a mai explicat Ion Dedu.

„Când a mers în concediu cu Ghiță, domnul Coldea nu știa despre dosarele și afacerile sale?”, l-a întrebat Sabin Orcan pe Daniel Florea. „Problema este mai complicată. Pentru mine e uimitor că în 2010, Ghiță nu avea nicio calitate politică. Era doar un cetățean cu o relație privilegiată (…) Domnul Coldea putea să îi traseze domnului Ghiță sarcini, adică să îl dirijeze”, a răspuns el.

Daniel Florea a precizat că a sesizat autoritățile de două ori, cu privire la abuzuri comise, însă nu s-a luat nicio măsură. „În SRI era un zvon că Dragomir îi putea lua locul lui Codlea”, a mai spus el.

 

Cele mai citite

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...
Ultima oră
Pe aceeași temă