21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFamilia Regală a României vizitează Clujul

Familia Regală a României vizitează Clujul

Clujul va primi, duminică și luni, una dintre cele mai importante vizite programate în anul în care este Capitală Europeană a Tineretului. Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu ai României vor primi titlurile de Cetățeni de Onoare, oferite de Consiliul Județean Cluj. În vizita pe care o fac în Capitala Europeană a Tineretului, Altețele Lor Regale vor fi însoțite de reprezentanți de marcă ai Familiilor Regale. Este vorba de Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României, de Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, descendentă a Principesei Ileana a României, precum și de Baronul Johann von Holzhausen, fiul Alteței Sale Imperiale și Regale.

Un program bogat

Programul vizitei regale de la Cluj este unul deosebit de bogat. Astfel, duminică, de la ora 11.30, noii Cetățeni de Onoare ai Clujului vor vizita Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, unde vor asista la o parte a liturghiei oficiate de Înalt Prea Sfinția Sa Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. De la ora 12.15, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu vor participa la un eveniment simbolic, care evocă „împământenirea“ lor la Cluj: plantarea a doi platani în Parcul Central, în fața Centrului Cultural Casino, iar de la ora 12.45,

Altețele Lor Regale vor vizita catedrala greco-catolică în construcție din Piața Canonic Timotei Cipariu, unde vor fi primiți de Prea Sfinția Sa Florentin Crihălmeanu, episcopul unit de Cluj-Gherla. Programul regal mai cuprinde și o lansare de carte, care va avea loc la Librăria Cărturești din Iulius Mall. Este vorba de volumul “Margareta, mărturia unui sfert de veac“, de Sandra Gătejeanu-Gheorghe, director de protocol al Casei Regale a României. Evenimentul va avea loc la ora 16.00, la Iulius Mall, în prezența Alteței Sale Regale Principelui Radu al României. Intrarea va fi liberă și include o sesiune de autografe.

Vor prezenta volumul, alături de Alteța Sa Regală, autoarea Sandra Gătejeanu-Gheorghe și Iren Arsene director, Curtea Veche Publishing.

„Volumul comprimă cei douăzeci şi cinci de ani în fapte reprezentative ale Principesei Moștenitoare, bogata activitate de binefacere şi contribuţia la dezvoltarea instituţională şi culturală a României. Alături de fotografii inedite ale Familiei Regale realizate cu ocazia unor diverse evenimente din viața publică și privată, volumul urmăreşte drumul României înseşi, de la o ţară constrânsă de grave probleme materiale la una ajunsă într-un moment de echilibrată afirmare“, spun reprezentanții editurii Curtea Veche.

Pe 18 ianuarie 2015 s-au împlinit douăzeci şi cinci de ani de la sosirea Alteței Sale Regale Principesei Moştenitoare Margareta pe pământ românesc.

Alteţa Sa Regală afirma că „A fost cea mai importantă zi din viaţa mea, o experienţă emoţională puternică şi o călătorie care mi-a schimbat viaţa. Nu mai avusesem nicăieri o casă cu adevărat, căci România, deşi îmi fusese interzisă, era pentru mine acasă. Mă simţeam ca şi când ar fi fost o parte din tatăl meu care se întorcea din exil. Era o responsabilitate enormă şi, în acelaşi timp, o bucurie imensă“.

Tot duminică, de la ora 18.30, în Sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic al Universității „Babeș-Bolyai“, va avea loc ceremonia oficială a decernării titlurilor de Cetățeni de Onoare, urmat de Concertul Regal de Gală.

Acesta va fi oferit de Corul de Copii Allegria, dirijat de Cristina Pătrașcu, asistată de Andreea Alexievici, de Corala Transilvană, dirijată de Dan Dumitrana, asistat de Flaviu Mogoșan, și de Filarmonica de Stat Transilvania, dirijată de britanicul Paul Mann.

Întâlniri multiple, luni

Programul vizitei regale continuă luni, de la ora 9.30, cu o întâlnire a Alteței Sale Regale Principele Nicolae al României cu tinerii care participă la programul Capitalei Europene a Tineretului, care va fi găzduită de Amfiteatrul Albastru al Institutului pentru Științele Vieții din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. De la ora 10.00, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta va vizita Transylvania College, iar de la ora 11.00, Alteța Sa Regală Principele Radu al României se va întâlni, în Aula Magna a Universității „Babeș-Bolyai“, cu reprezentanți ai autorităților județene și locale, ai mediului diplomatic și ai mediului de afaceri clujean.

Monarhiștii se reunesc la Turda

Vizita regală va fi prefațată la Cluj de câteva evenimente organizate de Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei. Astfel, astăzi, de la ora 18.00, la librăria Librarium Universității, va avea loc lansarea dvd-ului Cuvântul Regelui, realizat de Marilena Rotaru. Acesta cuprinde o serie de dialoguri realizate cu Majestatea Sa Regelei Mihai I, în perioada 1990 – 1995. De asemenea, la Turda și Câmpia Turzii, cu sprijinul Centrului Rațiu pentru Democrație, va avea loc reuniunea Colegiului Director al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei.

Cele mai citite

Parașutiștii și echipajul de zbor, în pericol din cauza închirierii avioanelor AN-2 scoase din uz

Un recent accident aviatic petrecut la Aerodromul Spătaru din Buzău a adus la lumină o situație îngrijorătoare în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN)....

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă