17.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialFederaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie ar fi declanșat greva fără a...

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie ar fi declanșat greva fără a consulta celelalte federații

Greva organizată, marți, de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), a avut loc fără ca restul federațiilor din administrația publică să fie consultate, deși patru dintre ele au semnat un protocol pentru acţiuni comune, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Pro Administraţie din România (FSPAR), Silvia Moldovan, pentru Agerpres.

 Silvia Moldovan a mai susținut că momentul grevei a fost prost ales, iar FNSA nu a solicitat aplicarea legii salarizării unitare şi acordarea tichetelor de masă, care ar fi în beneficiul angajaţilor cu venituri mici din administraţia publică locală, ci creşteri salariale procentuale şi normă de hrană. 

„Greva în administraţia publică locală a fost declanşată de FNSA fără consultarea celorlalte şase federaţii din administraţia publică, deşi patru dintre aceste federaţii aveam semnat un protocol pentru acţiuni comune, în vederea aplicării Legii salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice şi acordarea în mod nediscriminatoriu a tichetelor de masă pentru toţi bugetarii. În mod cu totul paradoxal, colegii noştri au modificat revendicările solicitând creşteri salariale procentuale şi normă de hrană pentru cei care au sursele necesare şi au declanşat conflictul de muncă cerând Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice convocarea procedurii de conciliere. Constatăm cu regret că salarizarea unitară nu este dorită nici de către unii lideri de sindicat, ea nefăcând parte din revendicările susţinute de către aceştia. Preferă solicitarea unor creşteri salariale procentuale care sunt în avantajul celor cu salarii mari şi care determină accentuarea discrepanţelor salariale, precum şi creşterea perioadei de implementare a Legii, ţinând cont de sursele necesare”, a precizat Silvia Moldovan. 

Citește și: Sindicaliștii din administrație, în grevă generală, pentru o zi

Lidera FSPAR consideră că momentul ales pentru declanşarea conflictului de muncă este inoportun, pe fondul adoptării OUG de modificare a Ordonanţei privind salarizarea în anul 2016 în sectorul bugetar şi a perioadei vacanţei parlamentare, iar revendicările FNSA necesită adoptarea unor acte legislative. 

„În această situaţie, Federaţia Sindicatelor Pro Administraţie din România, nu va participa la acţiunile de protest organizate de FNSA, însă va participa la acţiunile ce se vor organiza împreună cu celelalte federaţii şi sindicate din administraţie şi la cele organizate de către Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA”, la care este afiliată, după vacanţa parlamentară, începând cu luna septembrie, pentru punerea în aplicare a Legii salarizării unitare şi acordarea tichetelor de masă în mod nediscriminatoriu pentru toţi bugetarii, precum şi pentru dreptul la negociere colectivă în vederea negocierii şi încheierii contractului colectiv de muncă la nivel naţional”, a mai spus Silvia Moldovan.

Mii de sindicaliști din administrație au participat, marți, la o grevă de o zi.

Cele mai citite

Trei țări europene recunosc statul Palestina, provocând nemulțumirea Israelului

Încă trei țări europene - Spania, Republica Irlanda și Norvegia - au luat decizia să recunoască statul Palestina, provocând nemulțumirea statului Israel. Teoretic, statul Palestina,...

DIICOT a destructurat o grupare de trafic de persoane și proxenetism

La data de 21 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reținerea...

20% creștere în primele 4 luni ale anului 2024 pentru Chairry Chairry Design & Furniture  

Chairry Design & Furniture, companie specializată pe segmentul soluțiilor de mobilier și amenajări interioare complete, raportează un volum de business de aproape 1 milion...
Ultima oră
Pe aceeași temă