15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFermă de porci într-un fost lagăr de concentrare. Sute de oameni cer...

Fermă de porci într-un fost lagăr de concentrare. Sute de oameni cer UE să ia atitudine

Pe locul unui fost lagăr de concentrare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, destinat exclusiv romilor din orașul Lety, Cehia, a fost deschisă o fermă industrială de porci. Acum, sute de persoane, printre care și oficiali din Parlamentul European, cer liderilor Uniunii Europene să mute ferma de porci și în locul ei să fie ridicat un sit comemorativ. 

”Cu ocazia celebrării Roma Pride, cerem președintelui Consiliului Europei, domnul Tusk, președintelui Comisiei Europene domnul Juncker, președintelui Consiliului European domnul Schulz, precum și primului-ministrul ceh domnul Sobotka să acționeze astfel încât să putem pune în cele din urmă capăt locucidului care este reprezentat prin degradarea sit-ului de la Lety. Concret, acest lucru înseamnă să se mute ferma de porci industrială și în locul ei să fie ridicat un sit adecvat comemorării; spre deosebire de piatra memorială care se găsește în prezent pe mormintele comune, la câteva sute de metri de sit. Acest lucru înseamnă sprijinirea cercetării, în scopul de a descoperi întreaga istorie a acestui sit, precum și a celor care au trăit acolo și a celor care au murit acolo”, se arată într-un manifeste semnat de zeci de parlamentari și foști miniștrii din 30 de țări din lume. 

Istoricul lagărului

În anul 1939, Lety devenea locația în care s-a stabilit o tabără pentru a reține diverși prizonieri. Această tabără s-a transformat în luna iulie 1942 într-un lagăr de concentrare exclusiv pentru romi și a rezistat până la închiderea sa, în august 1943.

Sute de romi au fost supuși la muncă silnică și au fost deportați până la moarte, cu precădere la Auschwitz- Birkenau.

În prezent, pe situl fostului lagăr există un semn marcat cu steagul UE, unde se află o fermă de porci. Ferma este subvenționată cu fonduri europene prin programul Politicii Agricole Comune.

Oficialii afirmă că prezența acestei ferme pe locul unde odată a fost un lagăr de concentrare pentru romi contribuie ” la ștergerea memoriei acestei crime și împiedică transmiterea istoriei”.

Sit memorial pe locul fostului lagăr

78 de membri ai Parlamentului European, din 22 țări, de 10 foști miniștri, de primari, aleși locali și sute de intelectuali, artiști, activiști antirasim, romi și neromi, din mai mult de 30 de țări au cerut, într-un manifest, ridicarea unui sit adecvat comemorării pe terenul unde a fost lagărul.

De asemenea, oamenii arată că finanțarea pentru acest sit se poate face din bugetul European anual alocat pentru integrarea romilor. 

”Stoparea acestui locucid reprezintă o luptă împotriva rasismului, discriminării și împotriva prejudiciului ștampilat de ignoranță, care afectează romii. Acest lucru ar promova cunoașterea, dreptatea și egalitatea. Ar exista pentru a transmite generațiilor actuale și viitoare, permițându-le acestora să anuleze patrimoniul persecuțiilor și să se elibereze pe sine de greutatea trecutului funebru. Pe scurt, acest lucru întruchipează spiritul Roma Pride, o mobilizare împotriva rasismului, în numele egalității și demnității, pentru care romii și ne-romi din  mai mult de douăzeci de țări din Europa și din afara se implică împreună în prima duminică octombrie în ultimii patru ani”, se arată în comunicatul citat. 

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă