11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialFilosoful Mihai Șora, la 99 de ani, îi încurajează pe protestatari. Poate...

Filosoful Mihai Șora, la 99 de ani, îi încurajează pe protestatari. Poate fi un nou ÎNCEPUT

Filosoful şi eseistul Mihai Șora, care sâmbătă a împlinit 99 de ani, scrie pe contul lui de Facebook că îl emoționează până la lacrimi oamenii care găsesc în ei resurse pentru a ieși în stradă și a-și face auzită vocea, precizând că aceștia umplu de înțeles cuvântul speranță, informează Mediafax.

Mihai Șora a publicat în ultima săptămână, pe contul său de Facebook, mai multe mesaje după tragedia din clubul Colectiv din București, în urma căruia câteva zeci de mii de persoane au protestat în București și în mai multe orașe din țară, cerând schimbarea clasei politice.

Mihai Șora a publicat pe Facebook și o fotografie realizată de jurnalista și fotografa Teodora Maftei, în vârstă de 36 de ani, care a fost rănită grav în incendiul din clubul Colectiv, aflându-se în prezent într-un spital din Israel.

De asemenea, miercuri, în ziua în care premierul Victor Ponta a demisionat, după ce cu o seară înainte peste 25.000 de persoane au manifestat în București, exprimându-și revolta pentru tragedia din Colectiv, Mihai Șora a scris pe Facebook: “Speranța moare ultima, se spune”.

“Da, până și cei mai sceptici pot interioriza această formulă, chiar dacă nu sub forma ei maximalistă, de veșnică bucurie a întâlnirii cu Celălalt, dăruire țintind spre sacrificiu, uitare (sau măcar punere între paranteze) a sinelui (și a măruntei condiții personale). Mă emoționează până la lacrimi oamenii care găsesc în ei resurse pentru a ieși în stradă, a-și face auzită vocea, pentru a fi – pur și simplu – împreună, cu tot ce au ei mai loial, esențial și bun în conștiință; oameni care pot să-și lase acasă grijile, obligațiile individuale, necazurile, ca să se adune laolaltă și să fie, un timp, cu gândul la aproapele lor. Tocmai acești oameni umplu de înțeles cuvântul speranță. Ceea ce s-a petrecut aseară pe străzile Bucureștiului nu este fără precedent: românii au, în ei, resurse inepuizabile de iubire și de sinceritate. Însă momentul acesta poate fi un nou început. Victor Ponta a demisionat. Slavă Domnului”, a scris Mihai Șora.

Filosoful şi eseistul Mihai Șora, născut pe 7 noiembrie 1916, este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de cultură din România. Mihai Șora este și membru de onoare al Academiei Române.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Interpol l-a plasat în căutare internațională pe Mohamed Amra, ai cărui complici au ucis doi polițiști

Organizația internațională a poliției, INTERPOL, l-a plasat la rubrica "Wanted persons" ("Persoane căutate") pe Amra Mohamed (30 de ani), arestatul care a fugit de...

Ciolacu și Grindeanu se întâlnesc cu președintele DP World, investitor din Dubai

Șeful Guvernului României, Marcel Ciolacu, și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, se întâlnesc, în ziua de 15 mai 2024, cu Sultan Ahmed bin Sulayem, președinte...

Isărescu: Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că, atunci când datoria depăşeşte 50% din PIB trebuie luate măsuri. Mugur Isărescu a fost întrebat,...
Ultima oră
Pe aceeași temă