10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialFilosoful Mihai Șora a trecut în revistă trei lucruri bune despre dictatorul...

Filosoful Mihai Șora a trecut în revistă trei lucruri bune despre dictatorul Fidel Castro, la moartea lui

Mihai Şora a scris, sâmbătă, pe contul său de Facebook, trei lucruri ”de bine” despre dictatorul cubanez Fidel Castro, la moartea lui. Filosoful a amintit că dictatorul a avut un prenume frumos, că a fost totuşi botezat, ceea ce nu l-a făcut mai bun, şi că în anii 1950 şi-a dat doctoratul în Drept ”pe bune”, lucru pe care l-ar fi putut învăţa de la el şi fostul prim-ministru al României.

”Avea un prenume frumos. Fidel vine din latinescul fides şi trimite la credinţă. Deşi situaţia nu era tocmai simplă în familia Castro, iar băieţelul Fidel a fost, ani la rând, un băieţel ilegitim, părinţii lui au hotărât că el ar trebui, totuşi, botezat: şi l-au botezat la vârsta de nouă ani (ceea ce, până la urmă, nu a contat prea mult, iar micuţul Fidel nu a devenit neapărat creştinul, iubitorul de semeni, adultul responsabil Fidel).


Citește și:  Sociologul Mircea Kivu povestește despre vizita lui Fidel Castro în România: Cu o zi inainte, magazinul se inchisese “pentru inventar”, iar înăuntru se puteau vedea lucruri nemaintalnite: șunci afumate, roți de cașcaval, borcane cu Ness


În anii ’50, şi-a dat doctoratul în drept: un doctorat de-adevăratelea, cum se făcea pe vremuri (lucru pe care l-ar fi putut învăţa şi fostul nostru premier de la şeful cubanez)”, sunt punctele ”de bine” scrise de Mihai Şora despre Castro.

”La dispariţia tovarăşului Fidel Castro, mă grăbesc să-l reascult pe domnul Compay Segundo. Ceea ce vă doresc şi dumneavoastră”, şi-a încheiat el mesajul.


Citește și: Analiză BBC: Particularitățile comunismului din Caraibe. Ce progrese a făcut Cuba sub conducerea lui Fidel Castro


Fidel Castro a murit, vineri noaptea, la 90 de ani, și a fost incinerat sâmbătă. Administrația de la Havana a decretat nouă zile de doliu național. 

Dictatorul Castro a condus Cuba pentru aproape jumătate de secol înainte de a preda puterea fratelui său, Raul, în 2008.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă