10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialLegea dării în plată. Se caută cazuri sociale

Legea dării în plată. Se caută cazuri sociale

După ce autorul Legii 77/2016 a dării în plată a declarat că tranzacţia trebuie să fie liberă de impozit şi Ministerul Finanţelor a anunţat că ar trebui aplicat un impozit de 2% – 3% pe soldul existent, acum Finanţele anunţă că încearcă identificarea categoriilor sociale defavorizate pe care să le scutească de la plata acestor taxe.

Prin urmare, din primele informaţii, ar putea fi scutiţi cei care au o singură locuinţă pe care o cedează băncii, după cum a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Paliu Dragu. Bogdan Preda de la Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) a declarat  pentru „România liberă” că acest organism a cerut încă din decembrie anul trecut, printr-o adresă către Ministerul Finanţelor, lămurirea chestiunii, pentru că exista posibilitatea ca legea să intre în vigoare chiar de atunci.

„Pentru că legea a fost văduvită din start de norme, putea să fie foarte arbitrar modul de aplicare, ori nu te poţi juca, pentru că apar necunoscute şi deci pot apărea şi probleme la aplicare. Nu am primit răspuns. Ca atare, după ce a trecut legea, am repetat această cerere, la care în continuare nu am primit răspuns. Într-o declaraţie pe care am dat-o exact după ce a intrat în vigoare Legea dării în plată, chiar eu am ridicat această problemă. Băncile, ca şi clienţii, au simţit nevoia să ştie cum se aplică această lege din punct de vedere fiscal”, a declarat Bogdan Preda.

Analistul economic Ion Radu Zilişteanu a explicat că în orice sistem de finanţe publice, în fiscalitate, există un principiu care ar trebui respectat de toată lumea: principiul neutralităţii fiscale. „Acesta spune că măsurile fiscale trebuie luate în aşa fel încât să nu avantajeze sau să dezavantajeze pe cineva, să fie neutru şi obiectiv cu actorii sistemului fiscal. Practic, toţi contribuabilii ar trebui să fie trataţi egal şi neutru”, a declarat Ion Radu Zilişteanu. ”Măsura aceasta, de a-i scuti pe unii de plata impozitului la stat, dacă se va concretiza printr-o ordonană de urgenţă şi va completa Legea dării în plată va fi o măsură socială, care, din punct de vedere al neutralităţii fiscale, evident că nu este o chestie bună”, a opinat analistul, care este profesor de Finanţe-Bănci.

Neutralitatea fiscală zice că dai o regulă care este valabilă pentru toată lumea, nu vii apoi să faci tot felul de excepţii, a detaliat Ion Radu Zilişteanu. “Social, şi mă gândesc la o măsură de stânga, poate că este corectă, dar poate că ar fi mai bine ca statul român să încerce alte treburi, de genul să nu mai dea subvenţia de la RADET la toată lumea, şi la săraci, şi la bogaţi, ci numai la nişe de consumatori, la cine are într-adevăr nevoie”, a precizat Ion Radu Zilişteanu.

De cealaltă parte, ministrul Anca Dragu a precizat că nu e vina Ministerului de Finanţe că legea nu prevede scutire pentru acest tip de tranzacţii, dar ia în conderare „eliminarea acelor tranzacţii care au un scop social, protejarea persoanelor şi a tranzacţiilor pe un fond social”, pentru sprijinirea persoanelor „care într-adevăr au o singură casă”.

Ministrul Finanţelor susţine că, împreună cu o asociaţie de clienţi, lucrează la fixarea unor criterii pentru identificarea cazurilor sociale printre cei care apelează la legea dării în plată. ONG-ul ar fi Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF). Dar organizaţia a anunţat că „nu este implicată în nici un fel de discuţii cu Ministerul Finanţelor care să vizeze exceptarea de la impozitare a unora dintre potenţialii beneficiari”.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă