12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFirea mai face o încercare de inaugurare a Arcului de Triumf. A...

Firea mai face o încercare de inaugurare a Arcului de Triumf. A treia, în şase luni

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a făcut o baie de mulţime şi, probabil, în contextul campaniei electorale şi, alături de mass-media, a făcut o vizită de lucru pe şantierul Arcului de Triumf. Imagini similare am putut vedea în urmă cu mai puţin de jumătate de an, când aceeaşi Gabriela Firea, proaspăt primar promitea că lucrările se vor finaliza în vara anului 2016. Acum, promisiunile vizează luna decembrie a acestui an.

Arcul de Triumf, unul dintre cele mai cunoscute monumente din Bucureşti, a intrat la începutul anului 2014 într-un amplu proces de consolidare şi reabilitare. Atunci, fostul primarul al Bucureştiului, Sorin Oprescu, spunea că lucrările vor fi gata în primăvara anului 2015, însă termenul de finalizare a fost amânat şi lucrările nu s-au încheiat nici acum.

Două săptămâni, cât şase luni

Imediat după preluarea mandatului, pe data de 14 iunie 2016, Gabriela Firea garanta că în două săptămâni lucrările vor fi finalizate: „Arcul de Triumf se află în procesul de restaurare, conservare şi consolidare de prea mult timp. “Astăzi am fost la faţa locului pentru a vedea care este stadiul lucrărilor. Mi s-a explicat că lucrările la Arcul de Triumf nu au fost finalizate la timp pentru că era necesară testarea izolatorilor seismici montaţi pentru consolidarea structurii în caz de cutremur. Dar dacă această procedura era necesară, nu am înţeles de ce nu a fost luată în calcul de la început. Pentru mine acest lucru e inacceptabil, pentru că bucureştenii au fost amăgiţi cu anumite termene care nu s-au respectat şi nici nu aveau cum să fie respectate. Nu voi mai permite astfel de erori în viitoarele contracte semnate de Primărie. Acum că au venit şi ultimii doi izolatori seismici care s-au aflat la testare, nu mai e nicio scuză pentru o altă amânare. Lucrările vor finalizate în vara acestui an, iar la 1 Decembrie, în mod cert se va defila pe sub Arcul de Triumf”, scria Firea pe Facebook. Firea a precizat şi prin viu grai: “această lucrare e spre finalizare. 87% din ea este realizată, atât în ce priveşte consolidarea, cât şi restaurarea. Mai sunt aşteptaţi doi izolatori seismici zilele următoare şi promisiunea fermă este ca pe 30 iunie să se poată spune că s-a încheiat această lucrare. Două săptămâni durează recepţia”.

Pe data de 30 iunie, Gabriela Firea a anunţat o nouă dată pentru inaugurarea Arcului de Triumf: 30 octombrie 2016.Termenul de astăzi (30 iunie) a fost prelungit de Guvern pentru această dată, dar este un termen acoperitor, cel puţin în cazul Arcului de Triumf nu se pune problema unei noi prelungiri după acest termen (30 octombrie)", a declarat Gabriela Firea. O nouă promisiune fără acoperire.

Zilele trecute, Firea a dat totul uitării şi a angajat un nou termen: ”Constructorul ne-a garantat că, pe data de 25 noiembrie, șantierul va fi finalizat, gardul care înconjoară acest obiectiv va fi dat la o parte. De asemenea, aici, Administrația Străzilor va proceda la trasarea unor treceri pietonale, vom avea și semafoare pentru că interesul acesta a fost. Ca Arcul de Triumf să fie redat circuitului turistic”, a spus Firea.

Cât a costat?

Consolidarea Arcului de Triumf a început în februarie 2014, pe baza unui contract în valoare de 30,4 milioane de lei, din care 20,5 milioane ar fi urmat să provină din fonduri europene. Din această sumă, s-au utilizat puțin peste 19 milioane de lei până la data la care facturile erau acceptate la Bruxelles, diferența, în valoare de 3,15 milioane de lei, urmând să fie suportată din bugetul local al Primăriei Municipiului București. Cauza întârzierii proiectului și, implicit, a banilor de la Bruxelles o constituie tocmai proiectarea făcută de municipalitate, care s-a răsfrânt în caietul de sarcini al licitației câștigate de o asociere condusă de Romconstruct, firma fostului acționar la Dinamo Vasile Turcu. Concret, Primăria Capitalei a ținut morțiș ca echipamentele seismice să fie fabricate musai în Statele Unite.

Cu totul este vorba de opt amortizori seismici, care trebuie fixați de picioarele monumentului, și de 24 de izolatori seismici. Până să vină de peste Ocean aceste echipamente, constructorul a desprins, practic, Arcul de Triumf de sol şi a tăiat două bucăţi mari din fundaţia monumentului. Dacă în acea perioadă ar fi avut loc un cutremur, Arcul de Triumf s-ar fi prăbușit pur și simplu.

Cele mai citite

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă