17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialFirma austriacă Holzindustrie Schweighofer SRL apare în raportul Corpului de control al...

Firma austriacă Holzindustrie Schweighofer SRL apare în raportul Corpului de control al premierului

Corpul de control al primului ministru a constatat în cursul verificărilor făcute o serie de nereguli la Direcția Silvică Maramureș în care este implicată și firma austriacă Holzindustrie Schweighofer SRL.

Potrivit raportului Corpului de control cu privire la exploatarea fondului forestier administrat de stat, neregulile constatate la Direcția Silvică Maramureș sunt în legătură cu derularea unor contracte de vânzare — cumpărare pe termen lung a masei lemnoase.

"Potrivit prevederilor legale, Romsilva este abilitată să încheie contracte pentru asigurarea vânzării masei lemnoase pe picior cu agenții economici care au dobândit acest drept prin licitație publică, pentru volume minime de 20.000 metri cubi pe an și pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 10 ani", se arată în raport.

Sursa citată precizează că în legătură cu derularea a două contracte de acest gen încheiate de Direcția Silvică Maramureș cu societățile Holzindustrie Schweighofer SRL și Sitel SA au fost constate mai multe nereguli.

"Reprezentanții Direcției Silvice Maramureș au încheiat acte adiționale la contractele de vânzare-cumpărare pe termen lung a masei lemnoase cu cele două firme fără ca acestea să facă dovada menținerii activității în domeniul prelucrării lemnului, așa cum prevede legea. Reprezentanții direcției nu și-au exprimat acordul/dezacordul scris cu privire la prestatorii propuși de către societatea Holzindustrie Schweighofer SRL pentru exploatarea masei lemnoase în cadrul contractului de vânzare—cumpărare acceptând agenții economici care înregistrau datorii față de Direcția Silvică Maramureș", se mai arată în document.

Potrivit documentului, timp de patru ani societatea austriacă a exploatat un volum total de 126.292 metri cubi masă lemnoasă pe picior, față de volumul total de 200.000 metri cubi pe care trebuia să-l exploateze conform contractului de vânzare-cumpărare, ceea ce a avut drept consecință diminuarea veniturilor Romsilva cu suma totală de 2.152.590 lei.

De asemenea, Corpul de control a mai constatat tăierea fără drept de către societatea Ariana 2003 SRL, în cadrul contractului de vânzare/cumpărare a masei lemnoase pe termen lung încheiat cu societatea Holzindustrie Schweighofer, a unui volum de 224 de metri cubi masă lemnoasă din proprietatea publică a statului aflată în administrarea Direcției Silvice Maramureș potrivit Agerpres.

Cele mai citite

Armata Română deschide o nouă campanie de recrutare

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a început o nouă campanie de recrutare pentru soldați și gradați profesioniști. Aceasta este a doua campanie de acest tip din...

Marcel Ciolacu: România creşte din punct de vedere economic. Trei dovezi concrete, confirmate de INS

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, miercuri, că România creşte din punct de vedere economic, el prezentând trei dovezi concrete, confirmate de INS, şi anume creştere...

Blinken spune că Israelul are nevoie de un plan clar și concret pentru viitorul Gaza

Israelul are nevoie de un plan clar și concret pentru viitorul din Gaza, unde se confruntă cu potențialul unui vid de putere care ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă