21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFirma la care lucra Raluca Stroescu a fost amendata cu 10.000 euro

Firma la care lucra Raluca Stroescu a fost amendata cu 10.000 euro

Filiala din Romania a companiei Ernst&Young, la care a fost angajata Raluca Stroescu, a fost amendata cu aproape 35.000 de lei, dupa ce echipa de control de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bucuresti a descoperit mai multe nereguli privind securitatea si sanatatea in munca.

Pe langa amenda, firma trebuie sa ia 14 masuri obligatorii, printre care adaptarea regulamentului de ordine interioara in conformitate cu prevederile din Codul Muncii si traducerea acestuia in limba romana, initierea negocierilor pentru Contractul colectiv de munca, afisarea programului de lucru la sediul unde isi desfasoara activitatea personalului si intocmirea fiselor de protectia muncii, a adaugat Paul Dobrescu.

Principalele nereguli constatate de echipa de control se refera la nerespectarea timpului de lucru si odihna, nerespectarea muncii suplimentare, neacordarea pauzelor intre doua zile consecutive de munca si nerespectarea zilelor de week-end, preciza, in urma cu o zi, Dobrescu. De asemenea, inspectorii au constatat ca sunt incalcate inclusiv prevederile din Contractul colectiv de munca, precum si cele privind securitatea si sanatatea in munca. O alta abatere foarte grava constatata de Inspectia Muncii Bucuresti se refera la faptul ca norma de munca a fost creata de angajator fara acordul salariatilor, adauga Paul Dobrescu.

Inspectorii ITM au facut, joi si vineri, un control la sediul filialei romane a companiei multinationale Ernst&Young, pentru a verifica daca prevederile din Codul Muncii privind timpul de lucru sunt respectate in cadrul companiei, dupa ce Raluca Stroescu, manager de audit in cadrul companiei, a decedat, la sfarstiul saptamanii trecute, din cauza epuizarii fizice.

Inspectorul sef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Munca al Municipiului Bucuresti, Dan Danciu, preciza ca acest accident nu intra in competenta ITM, deoarece decesul nu s-a produs la locul de munca si nici nu a fost depusa pana acum vreo sesizare. Cu toate acestea, conducerea institutiei s-a autosesizat si a decis sa trimita o echipa mixta de control, formata din inspectori din cele doua departamente din cadrul ITM – securitatea muncii si relatii de munca – la firma la care lucra Raluca Stroescu.

Danciu declarase anterior presei ca, din primele verificari, situatia de la firma nu este normala din punct de vedere al orelor de munca efectuate si ca, in ceea ce o priveste pe Raluca Stroescu, din documente nu rezulta ca, din ianuarie pana in martie, aceasta ar fi facut ore suplimentare.

Raluca Stroescu (31 de ani) era manager de audit la filiala romana a companiei Ernst&Young. Ea a fost gasita moarta, duminica dupa-amiaza, de catre politisti si pompieri, care au fost alarmati de un coleg al tinerei.

Colegi ai Ralucai Stroescu spun ca ea lucrase intensiv in ultimele trei saptamani, la un proiect important de audit. In aceste trei saptamani, femeia ar fi slabit sapte kilograme, dupa cum i-a spus unei colege in urma cu cateva zile.

Surse medico-legale care au examinat cadavrul femeii au declarat ca aceasta "era foarte slaba", greutatea fiindu-i estimata la mai putin de 40 de kilograme. Pe langa acest lucru, medicii legisti au mai descoperit si ca femeia avea o tiroida cu noduli tiroidieni, dar si fibroza miocardica ce ar fi putut genera o tulburare de ritm cardiac care sa duca la deces. Rezultatul tuturor investigatiilor de medicina legala va fi cunsocut in doua -trei saptamani, au mai declarat sursele din cadrul Institutului de Medicina Legala.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă