10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFMI vede optimist viitorul României. Ritmul nostru de creştere economică poate fi...

FMI vede optimist viitorul României. Ritmul nostru de creştere economică poate fi mai mare, în comparaţie cu cel al Germaniei şi Franţei

România, alături de alte ţări din estul Europei, ar putea depăşi Germania şi Franţa la ritmul de creştere economică, arată un raport al Fondului Monetar Internaţional, potrivit portalului express.co.uk., citat de Agerpres.

 

 

 

Raportul FMI pentru Europa Centrală și de Sud Est, publicat vineri,arată că economiile din aceste state arată un ritm robust de creștere, cuplat cu scăderea ratei șomajului. Datele vin după ce principalele economii europene, Germania și Franța, înregistrează noi recorduri negative în privința previziunilor prin evoluția economiilor lor.

 Partidul Social Democrat german, unul dintre partidele care formează coaliția la putere, l-a invitat, recent, pe Mario Draghi să se întâlnească cu parlamentarii germani pentru a le explica politica monetară expansionistă și dobânzile extrem de mici practicate de instituția de la Frankfurt. O parte dintre politicienii germani critică politica monetară relaxată practicată de BCE, pentru că afectează economiile populației și pune în pericol marjele operaționale ale băncilor. Relațiile dintre prima economie a Europei și BCE s-au înrăutățit și mai mult după ce ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a dat vina pe politicile BCE pentru recenta creștere de popularitate de care se bucură partidul de extremă dreapta "Alternativa pentru Germania".

În condițiile în care, în ultimii trei ani consecutivi, inflația este sub ținta avută în vedere de BCE, iar creșterea economică este sub așteptări, instituția condusă de Mario Draghi a recurs la dobânzi negative pentru depozite, iar în lunile decembrie și martie a adoptat noi stimulente, de fiecare dată criticate de Germania. Însă, dobânzile negative la depozite afectează sutele de mici bănci de economii din Germania care se bazează pe veniturile din dobânzi.

FMI a estimat că, anul acesta, statele din Europa de Est vor înregistra cel mai ridicat ritm de creștere, de 3-4%, în timp ce Comisia Europeană a înrăutățit estimarea de creștere pentru Germania, la 1,6% în 2016. Ritmul mediu de creștere a economiei în Europa emergentă încă este mult sub nivelul de dinaintea crizei din 2008 și ar putea dura ceva timp înainte de a ajunge din urmă, în termeni reali, restul Europei avansate.

"În România, se derulează o relansare ciclică, iar creșterea este preconizată să se întărească, sprijinită de majorarea salariilor, prețurile reduse la combustibili și scăderea TVA", se arată în raportul citat.

FMI avertizează, însă, că în pofida unei relansări ciclice creșterea din CESEE rămâne sub nivelul de dinaintea crizei, iar dacă această creștere mai redusă va deveni o normalitate acest lucru va însemna un ritm mai lent de convergență cu Europa avansată.

De asemenea, FMI recomandă economiilor din CESEE să stimuleze investițiile, pentru aceasta fiind necesară rezolvarea unei serii de chestiuni structurale pentru a stimula investițiile private. "Noi progrese ar putea fi necesare, în special în România și Bulgaria, unde ratele de economisire ale gospodăriilor continuă să fie negative", avertizează FMI.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă