13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialForțele Speciale vor avea uniforme construite pe calculator

Forțele Speciale vor avea uniforme construite pe calculator

Un grup de specialiști din Departamentul pentru Armamente lucrează la proiectul unui nou model de uniformă de camuflaj, destinat luptătorilor din Forțele pentru Operații Speciale ale Armatei Române.

Uniformele de până acum erau comune tuturor militarilor din Forțele Terestre, dar ele s-au dovedit necorespunzătoare pentru Forțele Speciale, atât din punctul de vedere al rezistenței la uzură, cât și al culorilor care, în timp, își pierdeau nuanțele originale.

Pentru a realiza noile uniforme, echipa din Departament de Armamente a început proiectul pe calculator. Specialiștii au realizat fotografii ale naturii în diferite regiuni ale României, în toate anotimpurile. Ulterior, imaginile au fost copiate și prelucrate în calculator, astfel încât să obțină un model unic, având proprietăți de mascare cât mai bune.

Un astfel de model de camuflaj, realizat digital, poate păcăli atât ochiul inamicului, cât și dispozitivele electronice de observare.

Modelul de camuflaj a fost imprimat pe o stofă realizată din bumbac, pentru a asigura confortul militarilor. Primele uniforme, realizate experimental, au fost trimise pentru testare la militarii din Forțele Speciale. Ultimele retușuri s-au făcut pe baza observațiilor acestora.

Hainele vor rezista la apă și la foc

Viitoarele uniforme vor avea buzunare ușor de folosit chiar și din poziția culcat. Obiectele de îmbrăcăminte vor avea orificii speciale, care să permită scurgerea apei și uscarea rapidă după traversarea unor întinderi de apă. O altă îmbunătățire va fi impregnarea ținutelor cu un material care să le asigure o minimă protecție la foc. În România, o asemenea proprietate mai au uniformele militarilor din Brigada Antiteroristă a SRI.

Pentru asigurarea protecției mecanice a luptătorilor, viitoarele costume ale Forțelor Speciale vor avea încorporate genuchiere și cotiere. Designerii români s-au inspirat și din modelul uniformelor occidentale, de la care au preluat noul tip de suport de grade. Acesta nu va mai fi pe umăr, ci pe piept.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă