12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialFost director al Casei Județene de Sănătate Alba Iulia, trimis în judecată

Fost director al Casei Județene de Sănătate Alba Iulia, trimis în judecată

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului MUNTEAN GHEORGHE, fost director relaţii contractuale la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba Iulia(C.J.A.S), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– intermediere de operaţiuni comerciale pentru un agent economic privat;

– efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia;

– conflict de interese;

– fals intelectual, în formă continuată ( 10 acte materiale);

– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată ( 75 acte materiale);

– uz de fals, în formă continuată ( 10 acte materiale);

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Începând cu anul 2001, inculpatul Muntean Gheorghe a fost numit în funcţia de director relaţii contractuale la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba Iulia.

În perioada 2011-2012, în această calitate, a desfăşurat activităţi de intermediere şi a înlesnit efectuarea unor operaţiuni comerciale şi financiare pentru un agent economic privat, la care fiul său era asociat.

În aceeași perioadă a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o ocupa, pentru același agent economic privat, semnând contracte, acte adiţionale, documente justificative şi deconturi pe care le-a folosit, fiind depuse la CJAS Alba Iulia, în scopul producerii de consecinţe juridice, respectiv decontarea unor servicii medicale.

De asemenea a susţinut în mod constant interesele financiare ale soţiei sale, medic de familie aflat în relaţii contractuale cu C.J.A.S. Alba şi ale firmei, la care fiul său era asociat, semnând contracte, acte adiţionale, documente justificative şi deconturi referitoare la relaţia contractuală dintre C.J.A.S. Alba şi aceste persoane.

Mai mult, în cursul lunii iunie 2012, inculpatul Muntean Gheorghe a dispus decontarea cu celeritate a sumelor de bani la care aveau dreptul, către firma respectivă şi cabinetul medical al soției sale, înaintea celorlalţi beneficiari.

Totodată, având informaţii că urmează să aibă loc o acţiune de control din partea Corpului de Audit Regional Braşov pentru a verifica dacă există situaţii de conflict de interese, inculpatul Muntean Gheorghe, a întocmit în fals un număr de 4 înscrisuri(2 contracte de asistență medicală și anexele acestora), atestând în mod nereal, că reprezentantul C.J.A.S. Alba Iulia este o altă persoană, în scopul ascunderii stării de incompatibilitate în care se afla cu cabinetul medical al soției sale.

Tot cu această ocazie a întocmit în fals – prin contrafacerea subscrierii – un număr de 6 înscrisuri oficiale(contracte de furnizare servicii medicale în asistență medicală), semnând în locul reprezentantului firmei, al cărei asociat era fiul său.

În aceeași perioadă, inculpatul Muntean Gheorghe a intermediat operaţiuni comerciale pentru aceeași firmă, al cărei asociat era fiul său, efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, întocmind în fals 75 înscrisuri sub semnătură privată – prin contrafacerea subscrierii – şi semnând la rubrica administrator în locul acestuia, prin aplicarea unor semnături care au dat aparenţa că aparţin persoanei îndrituite să semneze.

Toate documentele întocmite în fals au fost folosite ulterior, fiind depuse la C.J.A.S. Alba Iulia, în scopul producerii de consecinţe juridice.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Muntean Gheorghe a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu aplicarea următoarei pedepse şi a modalităţii de executare a acesteia :

– 3 ani de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, cu respectarea următoarelor obligații:

– să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;

– să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

– să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

– să comunice schimbarea locului de muncă;

– să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă

– să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate;

– să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul MUNTEAN GHEORGHE, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Alba.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă