10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFost ofiţer SRI, trimis in judecată

Fost ofiţer SRI, trimis in judecată

Un fost ofiţer al Serviciului Român de Informaţii (SRI) a fost trimis în judecată, în stare arest preventiv, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) l-a pus sub urmărire penală pentru trafic de influenţă, spălare de bani, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals în acte şi uz de fals.

Alături de Daniel Dragomir, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a fostului subofiţer în cadrul SRI, Marinela Zoica Dragomir pentru complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani, fals în acte şi uz de fals. 

Procurorii anticorupţie au descoperit, că în perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, Daniel Dragomir, care îndeplinea funcția de șef grupare sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire și Combatere Terorism din cadrul SRI, cu ajutorul Marinelei Dragormir, a pretins şi ulterior, a primit de la administratorul unei firme aproximativ două milioane de lei.

Mai mult de jumătate din bani au fost viraţi într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane. Aproximativ 300.000 de lei au reprezentat finanțarea cheltuielilor necesare înființării, dotării și asigurării funcționării unei societăți comerciale, inclusiv un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne.

Ultima tranşă de 72.000 de lei a reprezentat salariul lunar de 8.000 lei, primit de soția sa Dragomir Marinela Zoica, în calitate de administrator al acestei firme nou înființate.

Sumele de bani menţionate au fost primite de către Dragomir pentru a-şi folosi influenţa prin prisma funcției deținute, asupra unor funcționari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală și Garda Financiară. 

Fostul ofiţer susţinea că poate să îi determine pe acei funcţionari să întocmească sau nu actele necesare ce intrau în sfera atribuțiilor de serviciu sau erau contrare acestora, în legătură cu rambursarea la timp, către firmele administratorului, a unor sume de bani, solicitate cu titlu de TVA de la bugetul de stat, sau oprirea unor unor controale fiscale.

În acea perioadă, cei doi au transferat sumele de bani primite în conturile unor rude iar, ulterior, au constituit depozite și au cheltuit o parte din bani în interes personal, în scopul disimulării originii ilicite a banilor. 

De asemenea, Daniel Dragomir s-ar fi folosit de accesul său la informaţii prin prisma poziţiei sale pentru a-i permite adiministratorului accesul la date care se refereau la activitatea infracţională derulată de  acesta şi grupul de firme aparţinând acestuia.

Procurorii au dispus punerea sub sechestru a bunurilor mobile şi imobile a celor doi.

La vremea comiterii acestor infracţiuni, Marinela Zoica Dragomir nu mai era ofiţer SRI. 

       

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă