6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE Fost șef al DGA, ARESTAT pentru protejarea traficului internațional de droguri

UPDATE Fost șef al DGA, ARESTAT pentru protejarea traficului internațional de droguri

UPDATE ora 23.00

 Petru Daniel PITCOVICI, fost șef la Directia Generală Anticorupție a Internelor și fost șef Antidrog, poreclit în convorbiri telefonice "Nașul", a primit de la instanța de judecată, în seara de vineri, mandat de arestare pe 30 de zile pentru protejarea unui grup de traficanți de droguri de mare risc de pe ruta Olanda- România.

 ====

Petru Daniel Pitcovici, comisar șef la Direcția Generală Anticorupție (DGA) din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne, a fost REȚINUT de procurorii DIICOT pentru protejarea grupului de traficanți de cocaină de pe ruta Olanda-România, coordonat de Dan “Chioru”. Comisarul a fost filat și reținut de DIICOT cu ajutorul propriilor săi colegi și foști subalterni de la DGA. Înainte de a fi șef la DGA, comisarul Pitcovici a fost șef la Antidrog – Direcția de Combatere a Criminalității Organizate.

Locurile de întâlnire ale lui Pitcovici cu liderul grupului de traficanți și cu un colaborator al acestuia erau în apropierea Curții de Apel București (unde Pitcovici este judecat pentru corupție în dosarul în care este acuzat că a protejat interesele omului de afaceri Puiu Popoviciu), în apropierea Judecătoriei Sectorului 5 sau la restaurante. Ultima întâlnire de la Curtea de Apel București a fost la data de 12 mai 2016, când Pitcovici a avut termen de judecată în dosarul "Puiu Popoviciu-Ferma Băneasa". 

Petru Pitcovici a fost săltat joi seara din fața restaurantului "Silver Church" din București, unde era cu doi dintre protejații săi, respectiv cu Dan Chioru (Dan Sandu Simion), șeful grupării infracționale, și cu un alt traficant ( Bogdan Emanuel Paraschiv). Anchetatorii au ridicat probe – bani și înscrisuri care aveau legatură cu traficul de cocaină-, aflate asupra lui Pitcovici, Dan Chioru și Bogdan Emanuel Paraschiv, și au confiscat trei autoturisme de lux.  Alte probe la dosar ar fi interceptări ale comunicațiilor, filmările și înregistrările investigatorului sub acoperire și ale colaboratorului (un membru al grupului infracțional).

In interceptările convorbirilor telefonice, făcute cu mandat de la judecător, Pitcovici era supranumit "nașul". Nu era o simplă poreclă, Pitcovici fiind nașul de botez al copilului lui Bogdan Emanuel Paraschiv,  membru al rețelei de traficanți. Tot din convorbiri ar rezulta că "nașul" Pitcovici știa de deplasarea în Olanda a cărăușilor de droguri de mare risc din grupul lui Dan Chioru.

De precizat că Bogdan Emanuel Paraschiv, ruda prin alianță a lui Pitcovici, a fost oprit în Vama Nădlac la volanul unei mașini (se întorcea din Olanda. Anchetatorii știau că în mașină este ascunsă cocaină. Altfel spus, era un transport "supravegheat"). Pentru că era noapte și mașina nu putea fi verificată, a fost tractată în sediul Poliției, iar ocupanții, între care și Paraschiv, urmau să se prezinte a doua zi pentru efectuarea percheziției.

Noaptea, Paraschiv a părăsit localitatea, sustrăgându-se ulterior urmăririi penale. Pitcovici știa că Paraschiv se sustrage urmăririi penale și cu toate acestea s-a întâlnit cu el și cu șeful grupării ( cu Dan Chioru) la restaurantul Silver Church din București, în data de 19 mai 2016.

În referatul de arestare preventivă procurorii DIICOT redau un rezumat din declarația lui Paraschiv. "Cu privire la PITCOVICI PETRU DANIEL, ( Paraschiv-nn) a menționat că acesta este nașul fiului său, iar, în legătură cu întâlnirea pe care a avut-o în seara de 19.05.2016 cu susnumitul și cu inculpatul SIMION DAN SANDU, a precizat că dorea să obțină o consiliere de la cel prim menționat în raport cu situația sa juridică generată de descoperirea drogurilor, precum şi cu privire la procedura pe care ar fi trebuit să o urmeze pentru a beneficia de o eventuală reducere a pedepsei şi pentru a se preda organelor de urmărire penală".

Faptele de care îl acuză DIICOT pe fostul șef al DGA – fragment din referatul de arestare 

"(…) În raport cu probatoriul aflat la dosar, s-a reţinut că  PITCOVICI PETRU DANIEL a desfăşurat acţiuni constând în: obţinerea prin utilizarea relaţiilor profesionale deţinute în calitate de poliţist a unor informaţii de la D.C.C.O. – Serviciul Antidrog, privind situaţia juridică a inculpatului PARASCHIV BOGDAN EMANUEL în raport cu flagrantul realizat; consilierea inculpaţilor PARASCHIV BOGDAN EMANUEL şi SIMION DAN SANDU cu privire la poziţia procesuală pe care să o adopte în scopul evitării sau diminuării răspunderii penale; întreprinderea de acţiuni împreună cu inculpatul SIMION DAN SANDU, în scopul facilitării sustragerii inculpatului PARASCHIV BOGDAN EMANUEL de la urmărirea penală, aceste acte materiale constituind un ajutor dat inculpatului PARASCHIV BOGDAN EMANUEL în scopul îngreunării cercetărilor efectuate în dosarul nr. 255/D/P/2016".

 Pitcovici și grupul de traficanți vor fi prezentați Tribunalului București pentru arestare preventivă. Fostul șef din DGA și protejații săi sunt  acuzați de trafic internațional de droguri de mare risc, de trafic de droguri, de finanțarea și favorizarea făptuitorului. 

Implicarea în dosarul în care Puiu Popoviciu este judecat pentru preluarea a  224 de hectare din Ferma Băneasa

Pitcovici mai este judecat într-un dosar de corupție, alături de Corneliu Șerban, fostul șef al DIPI, serviciul secret al Internelor.

Cornel Șerbn și Petru Pitcovici, în calitate de șefi ai serviciilor secrete de la Interne, împreună cu alte persoane, au fost inculpați, în 2009, pentru fapte de corupție săvârșite în legătură cu tranzacţionarea, în favoarea omului de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu, la un preţ subevaluat, a unui teren de 224 de hectare (ferma Băneasa) de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti. Ultima cerere, din luna aprilie anul acesta, făcută de Petru Petcovici în fața instanței de judecată a fost efectuarea testului poligraf…

Dosarul de corupție a fost trimis în judecată în 2012, dar până acum nu s-a dat nici o hotărâre judecătorească. Procesul s-a amânat de foarte ori.

ştire în curs de actualizare

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă