20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFosta judecătoarea CAB Veronica Cârstoiu, cinci ani de închisoare

Fosta judecătoarea CAB Veronica Cârstoiu, cinci ani de închisoare

Fosta judecătoare a Curţii de Apel București Veronica Cîrstoiu a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru luare de mită, trafic de influenţă, înşelăciune şi alte infracţiuni, relatează Mediafax

Alături de judecătoare au mai fost condamnate alte trei persoane, printre care și fiul ei Florin Cergan, care a primit doi ani de închisoare pentru trafic de influență.

Decizia pronunțată de Curtea de Apel Constanța nu este definitivă.

Astfel, Veronica Cîrstoiu a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru luare de mită, cinci ani de închisoare pentru trafic de influență, trei ani de închisoare pentru înșelăciune, câte un an de închisoare pentru două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și la doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanța a contopit cele șase pedepse și a aplicat Veronicăi Cîrstoiu pedeapsa cea mai grea de cinci ani de închisoare și doi ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor.

Citește și: Cum a vrut să se ascundă de DNA: codurile judecătoarei Cîrstoiu

Curtea de Apel Constanța deduce din pedeapsă durata arestului preventiv de la 10 august 2013 la 2 septembrie 2014.

Florin Cergan, fiul fostei judecătoare, a primit o condamnare de doi ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influență, urmând ca din pedepasă să fie dedus arestul preventiv de la data de 10 august 2013 la 26 iunie 2014.

Atât Veronica Cîrstoiu, cât și Florin Cergan rămân în continuare sub control judiciar.

Avocatul Lucian Băgia a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru trafic de influență și la un an de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanța a contopit cele două pedepse și i-a aplicat lui Lucian Băgia pedeapsa cea mai grea de doi ani de închisoare.

De asemenea, Curtea de Apel Constanța a suspendat, sub supraveghere, executarea acestei pedepsei, stabilind un termen de încercare de cinci ani.

Marilena Cucianu, celălalt inculpat din acest dosar, a primit trei ani de închisoare pentru complicitate la înșelăciune, un an de închisoare pentru două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanța a contopit cele patru pedepse și i-a aplicat Marilenei Cucianu pedepasa cea mai grea, de trei ani de închisoare. De asemenea, Curtea de Apel Constanța a suspendat, sub supraveghere, executarea acestei pedepse, stabilind un termen de încercare de cinci ani.

Citește și: Arestarea judecătoarei Cîrstoiu: detaliile-cheie

Instanța a mai hotărât să le oblige pe Veronica Cîrstoiu și Marilena Cucianu la plata în solidar a sumei de 156.351 lei despăgubiri civile către Curtea de Apel Bucureşti.

Totodată, Veronica Cîrstoiu a fost obligată la plata sumei de 120.000 de euro obiectul luării de mită sau echivalentul în lei la data plății, instanța luând act de faptul că suma de 50.000 de euro, obiect al infracțiunii de trafic de influență, comisă de Veronica Cîrstoiu și Florin Cergan, a fost restituită DNA.

Avocatul Lucian Băgia este obligat să plătească suma de 350.000 de euro sau echivalentul acesteia în lei la data plăţii, a mai decis instanța, care a hotărât să mențină măsurile asiguratorii dispuse față de Lucian Băgia și Veronica Cîrstoiu până la recuperarea sumelor de mai sus.

De asemenea, Veronica Cîrstoiu este obligată să mai achite suma de 25.000 de lei, Florin Cergan – 20.000 de lei, Lucian Băgia – 15.0000 de lei și Marilena Cucianu – 12.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Procurorii DNA au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că, în cursul lunii februarie 2012, judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit, prin intermediul avocatei Adriana Dascălu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti, o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu, în dosarul în care a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă