13.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialFostă procuroare a Parchetului, CONDAMNATĂ la patru ani de închisoare pentru corupție

Fostă procuroare a Parchetului, CONDAMNATĂ la patru ani de închisoare pentru corupție

Fosta procuroare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Angela Nicolae, judecată pentru fapte de corupţie, va ispăşi pedeapsa de patru ani de închisoare la care a fost condamnată în primă instanţă, informează Mediafax.

Angela Nicolae a fost condamnată, în martie, de ICCJ, la patru ani de închisoare cu executare, fiind găsită vinovată de trafic de influenţă, după ce a cerut aproape 88.000 de lei pentru a interveni în mai multe dosare.

Citește și: UPDATE. Angela Nicolae, fost procuror ICCJ, arestată în dosarul Mafia cărnii. Motivarea procurorilor DNA

ICCJ a admis, luni, apelul DNA şi a desfiinţat în parte sentinţa din 17 martie.

Astfel, Angela Nicolae rămâne cu pedeapsa de patru ani de închisoare, dar îi va fi interzisă, timp de patru ani după executarea pedepsei, exercitarea dreptului de de a fi aleasă în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, faţă de trei ani, cât era prevăzut în sentinţa anterioară.

Restul dispoziţiilor din prima sentinţă sunt menţinute de instanţă în hotărârea definitivă.

Nicolae nu are nici dreptul de a exercita profesia sau de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei cu închisoarea.

Citește și: Procuroarea şpăgară Angela Nicolae şi tăcerea sistemului

De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 87.715 lei, bani care se presupune că Angela Nicolae i-a luat drept mită.

În acelaşi caz a fost condamnat şi fiul fostei procuroare, Daniel Nicolae, la o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată.

Tot la trei ani de închisoare a fost condamnat şi Rami Ghaziri, el fiind găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada martie-septembrie 2012 şi în ziua de 16 noiembrie 2012, dar şi în mod repetat, în cursul acestui an, Angela Nicolae ar fi cerut de la omul de afaceri Rami Ghaziri, direct şi prin intermediul fiului ei Daniel Nicolae, mai multe sume de bani. În total, ea ar fi pretins de la Ghaziri aproape 112.000 de lei şi 1.500 de euro din care a primit prin intermediul fiului său, în total, 82.215,64 de lei.

În schimbul banilor, spun anchetatorii, magistratul a promis că va interveni pe lângă judecătorii din cadrul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi pe lângă magistraţi procurori, astfel încât să îi determine să pronunţe hotărâri favorabile lui Rami Ghaziri şi firmei sale.

“Promisiunea de intervenţie pe lângă judecătorii CEDO avea în vedere un dosar privind o sesizare formulată de SC Avicola Crevedia SA (administrată de Ghaziri Rami), iar promisiunea de intervenţie pe lângă magistraţii români viza un dosar penal, format în baza sesizării Gărzii Financiare, înregistrat iniţial la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa şi declinat ulterior la DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti”, potrivit procurorilor anticorupţie.

Conform sursei citate, între 28 mai şi 12 iulie, fostul procuror al Parchetului general a cerut şi a primit de la Sorin Gheorghe, trimis şi el în judecată, în trei tranşe, suma de 4.500 lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă prim procurorul parchetului de pe lângă o judecătorie şi îl va determina să adopte o soluţie favorabilă faţă de un cunoscut al omului de afaceri. Persoana pentru care urma să intervină era cercetată penal într-un dosar aflat pe rolul acelei unităţi de parchet, pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

“În luna august 2013, inculpata Nicolae Eugenia Angela a primit de la inculpatul Gheorghe Sorin, în baza unei înţelegeri infracţionale anterioare, suma de 1.000 lei pentru intervenţia făcută pe lângă un agent de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Târgovişte – Biroul Rutier, în scopul de a-l determina să nu-l sancţioneze pe Gheorghe Sorin care fusese depistat în timp ce transporta, cu un autoturism, animale, fără documente de provenienţă”, spun anchetatorii DNA.

În acest dosar, procurorii anticorupţie au pus sechestru pe apartamentul din Capitală al Angelei Nicolae, pentru a acoperi suma de 87.715,64 de lei, bani pe care ea i-ar fi primit sub formă de mită.

Angela Nicolae şi fiul ei au fost arestaţi în 28 octombrie 2013, după ce procurorii DNA au identificat o reţea de evaziune fiscală în domeniul alimentar, care ar fi prejudiciat statul român cu peste 70 de milioane de euro.

Ea a fost suspendată din funcţie, în aceeaşi zi, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care ulterior, în 10 decembrie 2013, a luat act de cererea de demisie înaintată de Angela Nicolae.

Cele mai citite

PNL îl trimite înapoi la Brașov pe ministrul Veștea

Conducerea PNL l-a desemnat pe Adrian Veștea, actualul ministru al Dezvoltării, drept candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov. Veștea va fi candidatul...

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski (Polonia), se întâlnește cu fermieri români. Polonezii și românii au protestat contra cerealelor din Ucraina

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, se află în România și urmează a se întâlni cu oficiali și cu fermieri români. Janusz Wojciechowski este originar...

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă