10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFostă procuroare, condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu executare

Fostă procuroare, condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu executare

Fosta prim-procuroare adjunctă al Parchetului Judecătoriei Buftea, Lora Constantinescu, a fost găsită vinovată de trafic de influenţă şi condamnată la trei ani de închisoare cu executare, conform Mediafax.

Instanţa a mai dispus în cazul Lorei Constantinescu interzicerea unor drepturi, pe o perioadă de cinci ani. Decizia este definitivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a redus astfel cuantumul pedepsei aplicate iniţial, de Curtea de Apel Bucureşti, care o condamnase pe Lora Constantinescu la patru ani de închisoare cu executare, în 4 iulie 2014.

Curtea de Apel Bucureşti arăta, în motivarea deciziei de condamnare a fostul prim-procuror adjunct al Parchetului Judecătoriei Buftea, că, deşi ar fi trebuit să sancţioneze încălcările legii, ea este autor al unor "derapaje" de la legalitate.

În decizia de condamnare, Curtea de Apel Bucureşti a ţinut cont şi de atitudinea procesuală a Lorei Constantinescu – "nesinceră şi îngreunând cercetările". Judecătorii arătau că magistratul ar fi putut refuza să dea declaraţii, în schimb a făcut afirmaţii nesincere, cu scopul îngreunării actului de justiţie.

"Este adevărat că, în cauză, luate în mod singular, elementele care caracterizează persoana inculpatei i-ar putea fi favorabile, în condiţiile în care s-ar reţine că este o persoană titrată, fără antecedente penale, cu o carieră împlinită. Însă toate aceste elemente nu pot avea un rol covârşitor în raport cu gradul mare de pericol social al faptelor cu privire la care există probe că le-a săvârşit şi cu necesitatea prezervării încrederii în autoritatea care trebuie să sancţioneze ea însăşi încălcări ale legii, nu să permită şi chiar să fie autorul unor astfel de «derapaje» de la legalitate, deziderat care justifică măsuri de exemplaritate care în speţă se vor concretiza într-o pedeapsă privativă de libertate în regim de detenţie", potrivit motivării instanţei bucureştene.

Aurelia Lora Constantinescu a fost trimisă în judecată în iunie 2013, de Direcţia Naţională Anticorupţie, în stare de libertate, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă.

Citește și: Procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada februarie -17 mai 2013, procurorul Lora Constantinescu a cerut de la o persoană, denunţătoare în cauză, printr-un intermediar, mai multe sume de bani şi a primit în total 5.129 de lei şi bunuri, spunând că ar putea interveni la procurori de la Parchetul Tribunalului Ilfov şi la poliţişti, astfel încât "să fie ameliorată situaţia juridică a soţului denunţătoarei".

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „Cetățenii vor putea să fie despăgubiți de primării dacă se îmbolnăvesc din cauza aerului poluat”

Românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării pot cere despăgubiri autorităților locale, după ce directiva privind calitatea aerului a fost votată astăzi la Strasbourg...

GALERIE FOTO. Sexy-fotbalista Madelene Wright, cu biciul în mână în fața fanilor

Sexy-fotbalista Madelene Wright le-a crescut pulsul admiratorilor de pe Instagram cu cea mai recentă postare, în care și-a promovat pagina de OnlyFans cu ajutorul...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă