30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Fosta șefă Antimafia, Alina Bica, a scăpat de o a...

UPDATE. Fosta șefă Antimafia, Alina Bica, a scăpat de o a doua condamnare. Dosarul se rejudecă

UPDATE. Instanța supremă a  decis repunerea pe rol a dosarului fostei șefe Antimafia, Alina Bica în care este acuzată de luare de mită de la omul de afaceri Horia Simu. Decizia a fost luată după ce la data de 19 decembrie aceeași instanța a anunțat că ancheta judecătorească s-a finalizat și se va pronunța în dosar în data de 5 ianuarie 2017. După o amânare a pronunțării, instanța a decis joi repunerea pe rol a dosarului. 

Judecătorii vor să pună în discuție schimbări de încadrări juridice. Astfel, la Horia Simu incadrarea de dare de mită se schimbă în cumpărare de influență; la Serban Pop, fostul șef al Fiscului, încadrarea de complicitate la dare de mită se schimbă în trafic de indluență.

În privința Alinei Bica, infracțiunea de luare de mită este înlocuită cu infracțiunea de favorizare a infractorului. Următorul termen a fost fixat pentru data de 18 ianuarie 2017.


Alina Bica, fostă șefa a DIICOT, Şerban Pop, fostul şef al ANAF, şi omul de afaceri Horia Simu, acuzaţi de fapte de corupţie, află astăzi dacă vor fi condamnați de instanța supremă.

Inițial, sentința trebuia să fie pronunțată la data de 5 ianuarie 2017, dar instanța a amânat-o pentru astăzi. Decizia judecătorilor nu este definitivă şi va putea atacată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Fostul procuror-şef al DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop sunt acuzaţi de luare de mită pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, judecat şi el pentru dare de mită.

La ultimul termen de judecată din decembrie 2016, procurorul de ședință a cerut pedepse cu executare pentru cei trei inculpați. 

Pentru Alina Bica, procurorul a cerut o pedeapsă aspră având în vedere că ar fi luat mită în calitate de procuror șef al DIICOT. De asemenea, a cerut și aplicarea unei pedepse complementare pe o perioadă de cinci ani, confiscarea a 17.500 de euro şi menţinerea măsurilor asigurătorii.

Avocaţii Alinei Bica au solicitat achitarea acesteia, susținând că fapta de care este acuzată nu a fost probată de DNA.

În privința fostului șef al al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Şerban Pop, procurorul a cerut pedepse cu executare pentru complicitate la dare de mită, precum şi confiscarea a 150.000 de euro, parte din mită pe care și-ar fi însușit-o.

Tot pedeapsă cu executare a cerut procurorul de ședință și pentru omul de afaceri Horia Simu, acuzat de dare de mită.

În septembrie 2015, fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost trimişi în judecată de DNA sub acuzația de luare de mită, respectiv complicitate la dare de mită pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, trimis şi el în judecată pentru dare de mită.  

Ei au fost denunțați de Florentin Mihăilescu, fost ofiter de poliţie judiciară și fost consilier al Alinei Bica în perioada în care a fost şefă DIICOT. Potrivit denunțului, omul de afaceri Horia Simu i-ar fi dat mită fostei șefe DIICOT prin intermediul fostului şef al Fiscului, Şerban Pop.  

Declarația denunțătorului Florentin Mihăilescu

„În cursul anului 2015, am fost solicitat de Alina Bica să-l contactez pe fostul şef ANAF, Pop Şerban, care îi dăduse în prealabil un mesaj telefonic de salut. În baza solicitării m-am întâlnit cu Pop Şerban în incinta hotelului «Golden Tulip» din apropiere de Piaţa Muncii. După câteva întrevederi cu acesta în aceeaşi locaţie, acesta mi-a solicitat să adresez punctual rugăminte Alinei Bica de a-l sprijini pe Horia Simu, pe care l-a menţionat ca fiind client al său, persoană foarte importantă şi care avea deschis în acel moment un dosar la DIICOT. Iniţial am refuzat, dar în urma insistenţei acestuia am acceptat să transmit mesajul.    Când am abordat-o privitor la solicitarea lui Pop Şerban, Bica Alina mi-a spus că nu cunoaşte situaţia respective. Mai mult, a părut că ignoră mesajul. În decursul aceluiaşi an, aflându-mă în prezenţa Alinei Bica în incinta localului «Traffic» din zona Piaţa Alba Iulia, am observat că acolo se afla şi Pop Şerban, care ne-a salutat şi care a comunicat în particular cu Alina Bica. La câteva săptămâni după această întâlnire, Alina Bica mi-a comunicat faptul că, după verificări, a aflat într-adevăr că, există un dosar, care a fost redeschis, dar că nu sunt probe şi că probabil se va închide cu soluţia de neîncepere a urmăririi penale şi să-i comunic acest lucru lui Pop Şerban, lucru pe care l-am făcut la câteva zile după acest mesaj.   Ulterior, nu pot indica cu exactitate perioada, mi-a şi dat spre a-i înmâna lui Pop Şerban o copie a soluţiei, lucru pe care l-am făcut. În scurt timp, Pop Şerban mi-a promis că îmi poate transmite, atât pentru mine, cât şi pentru Alina Bica, diverse sume de bani, deoarece are contract de reprezentare cu Simu Horia (…). În apropierea zilei mele de naştere mi-a dat cadou un ceas marca Rolex, uşor uzat, iar la o dată ulterioară, prin intermediul unui angajat al său de la hotelul «Golden Tulip», mi-a dat suma de 20.000 euro. Din suma menţionată am oprit 2.500 de euro, iar restul sumei i l-am transmis Alinei Bica, ca provenind de la Pop Şerban (…). Suma i-am înmânat-o la domiciliul ei, aceasta ştiind de unde provin banii, drept recompensă”.  

Alina Bica mai are o condamnare pentru favorizarea lui Tender

Alina Bica a fost condamnată de instanţa supremă la patru ani de închisoare cu executare pentru favorizarea făptuitorului Ovidiu Tender în dosarul în care a mai fost trimis în judecată fostul ministru al Economiei Adriean Videanu . Sentința nu este definitive. 

Cele mai citite

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...
Ultima oră
Pe aceeași temă