8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialVama Veche se transformă în tabără de refugiați

Vama Veche se transformă în tabără de refugiați

În vara acestui an, turiștii care vor veni la Vama Veche vor fi vecini cu câteva sute de refugiați. Aceștia vor fi cazați într-o fostă unitate de grăniceri, preluată ulterior de Poliția de Frontieră a României.

Lucrările de amenajare sunt coordonate de Primăria comunei Limanu, din care face parte și Vama Veche.

Acum câteva zile, locuitorii satelor Vama Veche, 2 Mai și Limanu au auzit că urmează să sosească circa 500 de migranți, proveniți, în marea lor majoritate, din Siria. În interiorul comunității locale, decizia de stabilire în zonă a refugiaților a produs îngrijorare, întrucât principala sursă de venit a comunei este turismul, iar prezența migranților ar putea îndepărta turiștii.

Citește și: Rusia avertizează România că urmează un val de migranți pe teritoriul ei

Decizia de atribuire a unui spațiu pentru cazarea refugiaților se discută, la nivelul autorităților locale din Dobrogea, încă din toamna anului 2015. La acel moment, primarul Municipiului Mangalia, Cristian Radu, a anunțat că i s-a solicitat un spațiu, de tipul unei platforme betonate, pe care să poată fi amplasate corturi pentru migranți.

Totuși, în aceste zile. tabăra nu este amenajată pe raza orașului Mangalia, ci pe aceea a comunei Limanu. Lucrările, inclusiv cu utilaje mecanizate, se desfășoară în curtea fostei unități de grăniceri din Vama Veche.

Reprezentanții Serviciului de Utilități Publice al comunei Limanu au evitat să ne ofere detalii despre mersul lucrărilor, precizând că persoana care poate oferi date este numai primarul.

Până în acest moment, primarul comunei nu a putut fi contactat.

Garda de Coastă igienizează fosta cazarmă din Vama Veche și pregătește măsuri pentru un aflux masiv de migranți

Ca răspuns la informațiile apărute în mass-media, Garda de Coastă a României a transmis, miercuri, un comunicat în care subliniază că “nu există informații despre vreun eventual grup de migranți”.

Totuși, Garda de Coastă confirmă că ”în această săptămână, la fostul sediu al Sectorului Poliţiei de Frontieră Vama Veche, situat în localitatea Vama Veche, ce aparține de comuna Limanu din judeţul Constanta, în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Vama Veche, se efectuează lucrări de întreţinere şi igienizare ale spaţiului şi construcţiilor adiacente”.

Garda de Coastă precizează că “acest spatiu, ca orice alt sediu al Poliţiei de Frontieră Române, poate fi folosit și pentru activităţile specifice ce sunt derulate de instituţia noastră în cazul depistării unui grup de imigranţi (trierea, identificarea, amprentarea migranţilor etc). Ne pregătim pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 53 din 2015 pentru stabilirea unor măsuri aplicabile în cazul apariției la frontiera de stat a unui aflux de migranți”.

Denumirea completă a actului normativ amintit de Garda de Coastă a României, act intrat în vigoare la 6 noiembrie 2015, este următoarea: “Ordonanţa de urgenţă nr. 53/2015 pentru stabilirea unor măsuri aplicabile în cazul apariţiei la frontiera de stat a României a unui aflux masiv de imigranţi”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...
Ultima oră
Pe aceeași temă