7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialFoștii directori de la Moldomin și Ipromin, trimiși în judecată pentru că...

Foștii directori de la Moldomin și Ipromin, trimiși în judecată pentru că au înlesnit accesul la date clasificate, reprezentanților unei firme elvețiene

Iacob Chişărău şi Sorin Berchimiş,foștii directori ai Moldomin SA și Ipromin SA au fost trimişi în judecată pentru că le-au permis reprezentanţilor firmei elveţiene Mineco AG să studieze şi să fotocopieze date geologice clasificate care se refereau la mina de la Moldova Nouă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că la data de 29.04.2011, inculpatul CHIȘĂRĂU IACOB, în calitate de director general al S.C. MOLDOMIN S.A., a permis accesul reprezentanţilor societăți comerciale MINECO AG la documente (pentru studierea şi fotocopierea acestora) ce conţin date şi informaţii geologice, de natură tehnică, cu caracter de informaţie clasificată.

”Aceste informații, existente la S.C. MOLDOMIN S.A. ca bază de date geologice și care se refereau la perimetrul Moldova Nouă – Mina Centrală, au fost puse la dispoziție reprezentanților firmei respective, fără acordul prealabil al autorităţii competente.

Inculpatul CHIŞĂRĂU IACOB a pus la dispoziţia reprezentanţilor MINECO AG aceste date şi informaţii clasificate, în mod cu totul interesat de obţinerea unei funcţii în cadrul acestei firme, având în vedere că societatea MOLDOMIN se afla în insolvenţă, iar bunurile au fost scoase la licitaţie.

Pentru serviciile sale, inculpatul a fost recompensat de S.C. MINECO AG, recompensa constând în angajarea acestuia pe o perioadă nedeterminată, fiind remunerat cu suma de aproximativ 2.000 lei/lună, în perioada decembrie 2011 – aprilie 2012.

La data de 16.10.2012, inculpatul BERCHIMIŞ SORIN, în calitate de director general la S.C. IPROMIN S.A., a permis accesul unui cetăţean rus, colaborator al MINECO AG, pentru studierea şi fotocopierea mai multor documente care conţineau date şi informaţii geologice, de natură tehnică, cu caracter de informaţie clasificată şi informaţii confidenţiale, cu privire la resursele minerale existente în perimetrul Moldova Nouă”se arata intr-un comunicat de presa.

Acest lucru s-a realizat fără autorizarea şi/sau acordul prealabil al autorităţii competente.

În ziua de 19.10.2012, cetăţeanul rus a fost oprit pe Aeroportul Internaţional „HENRY COANDĂ” din Bucureşti, iar cu ocazia percheziţiei corporale efectuate au fost descoperite documentele obţinute de la directorul general al S.C. IPROMIN S.A. – BERCHIMIŞ SORIN, atât în format electronic (CD), cât şi pe suport de hârtie.

Pentru a îngreuna cercetările și tragerea la răspundere penală, inculpatul BERCHIMIŞ SORIN a aprobat 2 documente: Decizia de desecretizare, din 10.09.2012 şi Procesul – verbal de declasificare, din 17.09.2012, iar NEAMŢU GABRIEL a întocmit și semnat aceste înscrisuri, cunoscând că în cuprinsul lor se atestă fapte necorespunzătoare adevărului, şi anume că cele două înscrisuri au fost antedatate.

Cei doi inculpaţi nu puteau semna, respectiv aproba cele două înscrisuri atâta timp cât autoritatea competentă le-a trimis acceptul de declasificare, prin fax, la data de 04.04.2013.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă