14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialFoștii manageri ai Spitalului Sfântul Ioan, Ciocâlteu și Lazăr, trimiși în...

Foștii manageri ai Spitalului Sfântul Ioan, Ciocâlteu și Lazăr, trimiși în judecată pentru luare de mită

Procurorii DNA i-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Alexandru Ciocâlteu, la data faptelor manager al Spitalului Clinic de Urgenţă ‘Sf. Ioan’ Bucureşti, şi pe Petruţa Lazăr, la data faptelor manager, ulterior director economic la aceeaşi unitate medicală, ambii pentru luare de mită. 

Potrivit DNA, în cursul anului 2008, în urma unei înțelegeri prealabile, inculpata Lazăr Petruța, în calitate de manager interimar, i-a pretins unei persoane ca, după încheierea unui contract între Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” București și firma reprezentată de respectiva persoană, acesta din urmă să îi dea, cu titlu de mită, un procentaj de 5 % din valoarea contractului.

Citește și: Foștii manageri ai Spitalului ”Sf. Ioan” din Bucureşti, Alexandru Ciocâlteu și Petruţa Lazăr, reținuți pentru mită

Ca urmare, în perioada  ianuarie 2009 până în august 2009, în calitate de manager, inculpata Lazăr Petruța a primit de la respectiva persoană, cu titlu de mită, suma de 160.000 lei pentru a facilita încheierea și derularea contractului de mai sus (inclusiv efectuarea plăților către firma respectivă și încheierea de acte adiționale).

Începând cu a doua jumătate a anului 2009, după ce inculpatul Ciocâlteu Alexandru a preluat funcţia de manager al Spitalului Sf. Ioan, acesta i-a pretins aceleiaşi persoane, un procentaj de 5% din valoarea plăţilor şi a primit, lunar, cu titlu de mită, din septembrie 2009 până în noiembrie 2013 inclusiv, direct sau prin intermediul inculpatei Lazăr Petruta, câte 10.000 lei pentru sine, pentru derularea contractului ante-menţionat, cunoscând că respectivul contract  a fost încheiat în condiţii nelegale, inclusiv pentru semnarea actelor adiţionale în anii 2012 şi 2013  şi pentru facilitarea efectuării plăţilor.

Citește și: Medicul Alexandru Ciocâlteu, în arest la domiciliu

În total, suma primită de inculpatul Ciocâlteu Alexandru, în perioada 2009-2013, pentru îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor de serviciu, este de 510.000.

 

          Începând cu a doua jumătate a anului 2009, inculpata Lazăr Petruţa a devenit director economic al Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan” București. În această calitate, ea a primit, timp de 6 luni, suma de 20.000 lei lunar, de la reprezentantul firmei care avea în derulare contractul cu spitalul, bani pe care i-a împărţit în mod egal cu managerul Ciocâlteu Alexandru. Prin urmare, în cele 6 luni,  Lazăr Petruţa a mai primit 60.000 lei.

În perioada martie 2010- noiembrie 2013, prin intermediul inculpatului Ciocâlteu Alexandru, Lazăr Petruţa a mai primit suma totală de 450.000 lei (10.000 lei lunar), cunoscând provenienţa şi scopul primirii şi semnând în acea perioadă documente care vizau relaţia contractuală a spitalului cu acea firmă.

Citește și: Medicul Alexandru Ciocâlteu, fostul manager al Spitalului ”Sf. Ioan”, chemat la DNA

În total, inculpata Lazăr Petruţa a primit cu titlu de mită, pentru îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor de serviciu, în perioada 2009-2013, suma de 670.000 lei.

În vederea confiscării speciale şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare,  s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile şi asupra unor sume de bani în lei şi valută aparţinând  inculpaţilor LAZĂR PETRUŢA şi CIOCÂLTEU ALEXANDRU.

 Prezentul dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunerea menţinerii măsurii preventive a arestului la domiciliu pentru ambii inculpaţi şi a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

Cele mai citite

Aproape 100 de persoane sunt încă date dispărute după atacul de la Moscova

În jur de 95 de persoane sunt încă dispărute după atacul de săptămâna trecută din apropierea Moscovei, când bărbați înarmați au deschis focul la...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Ministrul belgian al Sănătății solicită UE să ia mai multe măsuri împotriva fumatului

UE are nevoie de mai multe inițiative pentru a combate consumul de tutun și pentru a crea un mediu sănătos axat pe prevenire, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă