13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialFoştii ofiţeri SRI Ovidiu Soare şi Gheorghe Dumitrache, condamnaţi pentru corupţie

Foştii ofiţeri SRI Ovidiu Soare şi Gheorghe Dumitrache, condamnaţi pentru corupţie

Generalul maior în rezervă Ovidiu Soare, fost şef al Inspectoratului pentru Apărarea Constituţiei şi Securitate Economică din cadrul SRI, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie. Soare a primit trei condamnări, pentru trei infracţiuni de luare de mită, fiecare de câte trei ani cu suspendare şi interzicerea unor drepturi civile timp de doi ani, pedepse care se contopesc. Tot trei ani de închisoare cu suspendare a primit şi fostul colonel Gheorghe Dumitrache de la SRI Prahova. Acesta din urmă este cuscrul liderului de sindicat Liviu Luca.

Emil “Cico” Dumitrescu, fost secretar de stat în Ministerul de Interne şi de consilier de stat la Administraţia Prezidenţială, a fost achitat în acest dosar.

Potrivit procurorilor DNA, cei doi foşti ofiţeri SRI au fost implicaţi, în perioada 1996-2002, în activităţi de traficare a influenţei şi luare de mită. Cei doi pretindeau şi primeau de la mai mulţi oameni de afaceri sume importante de bani şi bunuri materiale în schimbul protecţiei acordate, atât în domeniul economic cât şi în domeniul activităţii organelor judiciare, dar şi de justiţie.

Dumitrache i-a oferit şefului său, Ovidiu Soare, bunuri şi servicii încorporate în construirea a două imobile în localitatea Călineşti, judeţul Prahova. În schimb, acesta din urmă, şi-a protejat subalternul în cadrul serviciului, prin demersuri oficiale pentru avansarea lui în funcţii şi grade superioare.

Datorită susţinerii de care a început să beneficieze, Dumitrache a început să desfăşoare, începând din anul 1996, activităţi de protejare a unor oameni de afaceri din judeţul Prahova, intervenind, la cererea acestora, la factori de decizie din SNP Petrom, Lukoil SA, dar şi la ofiţeri de poliţie şi magistraţi. Intervenţiile erau legate de iniţierea şi derularea unor afaceri comerciale profitabile, dar şi de obţinerea de soluţii favorabile în cazul unor dosare penale pe care cei în cauză le aveau pe rol, potrivit procurorilor.

În rechizitoriul DNA se mai arată că Dumitrache l-a atras în această activitate şi pe generalul de brigadă Radu Balici (în prezent decedat). Cei doi ar fi primit de la doi oameni de afaceri 1,5 miliarde de lei vechi şi 102.600 dolari. Cea mai mare parte a sumelor a ajuns la Dumitrache sub forma unor materiale de construcţii încorporate în construcţia vilei sale din municipiul Ploieşti.

Procurorii mai arată că. începând din anul 1999, Dumitrache a încercat să determine mai mulţi ofiţeri SRI şi oameni de afaceri să participe cu bani şi materiale de construcţii la ridicarea a două imobile în localitatea Călineşti, judeţul Prahova – imobile ce urmau să aparţină şefului său, Ovidiu Soare. Banii şi contravaloarea materialelor de construcţii însumau 518 milioane de lei vechi şi 1000 euro, bani pe care Soare nu i-a mai restituit. În schimb Dumitrache a fost preluat la unitatea centrală din Bucureşti condusă de Soare Ovidiu şi avansat.

Persoanele care au oferit aceste sume de bani şi bunuri i-au denunţat pe cei doi inculpaţi, motiv pentru care aceste persoane nu răspund penal, mai arată procurorii.

În timpul cercetărilor la DNA, cei doi inculpaţi au încercat să obstrucţioneze aflarea adevărului,  mai spun procurorii. Astfel, Dumitrache  a oferit 15 milioane de lei vechi unui denunţător ca să nu formuleze autodenunţul, iar Soare a falsificat un proces verbal de predare-primire a unui autoturism  Volkswagen Golf 4, 4 motion făcut pe comandă specială în Germania, pe care îl primise „cadou”, fără acte şi fără să plătească, de la SC Midocar SRL Bucureşti, de la administratorul firmei, Alexandru Tudor Georgescu.

În perioada 2003-2006, cât timp Soare a folosit autoturismul, Midocar a livrat către SRI peste 200 de autoturisme Audi şi Volkswagen, potrivit DNA.

Georgescu a fost de asemenea condamnat la un an de închisoare cu suspendare în acest dosar.

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...
Ultima oră
Pe aceeași temă