13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul deputat Ludovic Orban a fost achitat în dosarul în care era...

Fostul deputat Ludovic Orban a fost achitat în dosarul în care era acuzat de corupție. Imediat după lansarea acuzațiilor, Orban a renunțat la funcțiile din PNL

UPDATE 16,40: Fostul deputat PNL Ludovic Orban a fost achitat, marți, de magistrații ICCJ, în dosarul în care fusese acuzat de fapte de corupție.

Sentința de marți nu este definitivă.

“În majoritate: În temeiul art. 396 alin. 5 din Codul de procedură penală raportat la art.16 alin.1 lit.b teza I din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul Orban Ludovic, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000. Conform art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei de pe minută. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 31 ianuarie 2017 Opinie separată – în sensul stabilirii pedepsei de 1 an închisoare, în conformitate cu dispoziţiile art. 396 alin. 4 din Codul de procedură penală raportat la art. 83 din Codul penal, pentru infracţiunea de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000 şi aplicării modalităţii de individualizare prevăzută de art. 83 din Codul penal, respectiv amânarea aplicării pedepsei, cu stabilirea unui termen de supraveghere de 2 ani, de la data rămânerii definitive a hotărârii, pe durata termenului de supraveghere inculpatul urmând să respecte măsurile de supraveghere prevăzute de art. 85 alin. 1 lit. a-e din Codul penal”, conform minutei instanței supreme. 


Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție ar putea da, marți, sentința în dosarul fostului deputat Ludovic Orban, în dosarul în care este acuzat că ar fi cerut bani unui om de afaceri, pentru campania electorală din perioada alegerilor locale, care a avut loc în vara anului trecut. 

La ultimul termen al procesului, care a avut loc în 16 ianuarie, procurorul de ședință a solicitat magistraților ca lui Orban să i se aplice o pedeapsă cu executare, orientată spre mediu, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite. Procurorul a arătat că Orban a acționat cu intenție directă și și-a folosit influența politică pentru a obține bani în campania electorală.


Citește și: Un procuror anticorupție cere închisoare cu executare pentru fostul deputat Ludovic Orban, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție. Instanța supremă va da sentința în 31 ianuarie

Un procuror anticorupție a solicitat, luni, judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiți condamnarea fostului deputat Ludovic Orban la închisoare cu executarea pedepsei, în dosarul în care acesta este acuzat de fapte de corupție.


„Contribuțiile pentru campania electorală se depun în conturile special deschise cu acest scop, însă inculpatul nu a respectat termenii legali. Inculpatul a precizat că este în politică din anii ’90, iar din 1993 a avut funcții de conducere în cadrul partidului, deci nu poate susține că nu cunoștea prevederile legale. Pentru finanțarea în cadrul televiziunilor, suma totală era de 60.000 de lei. Solicitarea inculpatului pentru i se acorda suma de 50.000 euro pentru a se promova în timpul campaniei la două posturi de televiziune a fost făcută prin prisma poziției politice”, a spus procurorul, citat de Agerpres.

De cealaltă parte, Ludovic Orban a declarat în sala de judecată că nu a săvârșit infracțiunea de care este acuzat și a solicitat să fie achitat.

„Afirm din capul locului că nu am săvârșit această infracțiune. Nu am pus nicio presiune asupra sa, nu mi-am folosit funcția de vicepreședinte al PNL. Între noi nu exista un raport ierarhic. În fața instanței, Urdăreanu a arătat că nu a fost o cerere, ci o prezentare a unei utilități publice. Am vorbit de pe poziția oamenilor care se știu de 10 ani și de pe poziția de candidat la Primăria Capitalei. Am recunoscut că, în momentul în care i-am pus întrebarea: ‘te gândești dacă poți să-mi dai și mie un șut un fund’, la finalul discuției a zis că discutăm peste o săptămână. Ne-am văzut peste trei săptămâni. Nu a fost inițiativa mea să ne vedem. Avea informație și expertiză pentru Primăria Capitalei. Nu am ajuns la discuția despre bani din inițiativa mea. El a adus în discuție banii. Nu înțeleg de unde Urdăreanu și Parchetul au scos 50.000 de euro. Poate m-am gândit la 50 de milioane de euro. El m-a întrebat dacă îi vreau cash. Nicăieri în stenograme nu rezultă că eu aș fi avut intenția să beneficiez de acești bani ilegal. DNA a încercat să spună că banii erau pentru domnul Gușă și domnul Oancea. Cei doi au dat declarații la solicitarea DNA, nu a mea. În acea perioadă, am discutat și cu alți reprezentanți ai mass-media. Era vorba de oferta de publicitate pentru site-ul B1 TV. Vă spun cu mâna pe Biblie că nu am vrut niciun moment să beneficiez de o finanțare ilegală. Vă cer să-mi faceți dreptate, să restabiliți adevărul și să constatați că sunt nevinovat”, a spus Orban la proces.


Citește și: Ludovic Orban, despre dosarul de corupție: Nu mi-am folosit influența politică, nu am luat niciun ban

Ludovic Orban a fost acuzat şi pus sub control judiciar în 11 aprilie, iar în aceeaşi zi liberalul a anunţat că îşi retrage candidatura la Primăria Capitalei şi demisionează din funcţiile de prim-vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. 


Judecătorii au anunțat că vor da sentința în data de 31 ianuarie.

Ludovic Orban a fost trimis în judecată de DNA în luna mai 2016, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite. Potrivit DNA, la data de 1 martie 2016, Orban l-ar fi contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală la alegerile locale din vara anului 2016, în care acesta fusese nominalizat de PNL să candideze la funcția de primar al municipiului București.

Potrivit procurorilor, în martie 2016, Urdăreanu s-ar fi întâlnit cu Orban la domiciliul celui dintâi, ocazie cu care fostul deputat i-ar fi comunicat că are nevoie de 50.000 de euro în numerar, pentru a-i folosi în vederea promovării imaginii sale ca și candidat la Primăria Capitalei. În 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, Orban i-ar fi pretins lui Urdăreanu suma de 50.000 euro în numerar.

 

 

 

 

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă