11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFostul deputat Sebastian Ghiță, dispărut fără urmă, a fost reprezentat în instanță...

Fostul deputat Sebastian Ghiță, dispărut fără urmă, a fost reprezentat în instanță de un avocat angajat de tatăl lui

Fostul deputat PSD Sebastian Ghiță a fost reprezentat în instanță de un avocat angajat de tatăl său, se arată în motivarea Tribunalului Prahova, prezentată luni de Agerpres.

Instanța a dispus disjungerea cauzei privind cererea de arestare preventivă a inculpatului formulată de DNA Ploiești în dosarul în care acesta este cercetat pentru trafic de influență, spălare a banilor și constituirea unui grup infracțional organizat.

Potrivit documentului, la apelul nominal făcut în camera de consiliu s-a constatat lipsa inculpatului Sebastian Ghiță, pentru care a răspuns, potrivit împuternicirii avocațiale, un avocat din Baroul București.

Avocatul acestuia a arătat că a fost angajat de tatăl lui Sebastian Ghiță, că nu a luat legătura personal cu inculpatul și că nu poate spune unde se află în acest moment fostul deputat.

Tribunalul Prahova a dispus, la data de 1 martie, disjungerea cauzei privind propunerea de luare a măsurii arestării preventive în lipsă a lui Sebastian Ghiță, acordând termen pentru data de 6 martie.

La aceeași dată, instanța a dispus anterior măsura controlului judiciar față de directorul Teamnet, Bogdan Padiu, și administratorul Asesoft, Cristian Anastasescu, decizia nefiind definitivă.

Tribunalul Prahova a acordat, însă, luni, un nou termen de judecată cu privire la solicitarea DNA Ploiești de emitere a unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Sebastian Ghiță.

Conform reprezentanților instanței, cererea procurorilor se va judeca în data de 14 martie, decizia de amânare fiind luată din cauza lipsei dosarului de urmărire penală.

Potrivit unui comunicat al DNA, Sebastian Ghiță a primit, în perioada 2007 — 2014, pentru contracte atribuite de instituții și autorități publice unor societăți comerciale din domeniul IT, sume de bani cuprinse între trei și zece milioane euro.

“În perioada 2007 — 2015 la nivelul instituțiilor publice și autorităților publice, au fost încheiate mai multe contracte de achiziție de programe informatice finanțate din fonduri publice, dar și din fonduri europene, de către mai multe societăți comerciale cu acest profil de activitate și de asocierea dintre acestea și societățile comerciale SC International SRL și SC Asesoft International SA. Pentru încheierea acestor contracte finanțate din bani publici și fonduri europene, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, reprezentant până în anul 2012 al societăților comerciale (…) și ulterior deputat în Parlamentul României, a pretins și primit de la reprezentanții firmelor, declarate ulterior câștigătoare ale procedurilor de licitație, sume de bani, pentru a determina factorii decizionali ai instituțiilor și autorităților contractante să atribuie contractele de prestare de servicii IT și/sau să faciliteze derularea în bune condiții, firmelor ai căror reprezentanți fuseseră contactați, anterior, de acesta”, se precizează în comunicatul DNA.

Din comunicatul menționat reiese că, pentru crearea unei aparențe de legalitate în ceea ce privește sumele primite, Ghiță a indicat, ca modalitate de transfer, simularea unor operațiuni comerciale. Este vorba de încheierea unor contracte comerciale de către aceste societăți, în calitate de beneficiar, cu firme controlate de el, care aparțineau grupului Asesoft/Teamnet, în calitate de furnizor, obiectul contractelor fiind prestarea de servicii IT fictive.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă