17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialFostul dictator comunist al Poloniei, Wojciech Jaruzelski, a murit

Fostul dictator comunist al Poloniei, Wojciech Jaruzelski, a murit

Generalul Wojciech Jaruzelski, fostul lider comunist al Poloniei, a decedat duminică, la vârsta de 90 de ani, informează Mediafax.

Decesul generalului Jaruzelski a fost anunţat de fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski, precizează agenţia PAP.

"Confirm că generalul este mort. A petrecut ultimele zile la terapie intensivă", a declarat Grzegorz Kade, purtătorul de cuvânt al Spitalului militar din Varşovia.

Generalul suferea, de mai mulţi ani, de tulburări cardiace şi respiratorii. În 2009, fostul lider al Poloniei a suferit o intervenţie chirurgicală, pentru o afecţiune de origine canceroasă, la nivelul feţei, iar în 2011 a fost diagnosticat cu cancer limfatic. 

Wojciech Jaruzelski a fost ultimul lider comunist al Poloniei, în perioada 1981-1989. El a reprimat, la sfârşitul lui 1981, mişcarea Solidaritatea a lui Lech Walesa, devenită în 1980 primul sindicat independent din lumea comunistă.

Fost şef de stat şi al Partidului Comunist polonez, el a fost acuzat, în mod oficial, în aprilie 2007, de "crimă comunistă", pentru că a impus ţării sale legea marţială, la 13 decembrie 1981. Jaruzelski este pasibil de zece ani de închisoare.

Totuşi, el a facilitat tranziţia democratică a Poloniei, acceptând, în 1989, să împartă puterea cu opoziţia anticomunistă, reprezentată de Solidaritatea, după care s-a retras din viaţa publică, la sfârşitul lui 1990.

Cele mai citite

FOTO. Campania în care primarul Capitalei ascunde adevărul continuă. Nicușor Dan se filmează în Centrul Istoric, scoțând din cadre dezastrul

Nicușor Dan  își transmite mesajele electorale în videoclipuri, multe dintre ele filmate în Centrul Istoric al Capitalei, lângă clădiri ale căror fațade arată bine,...

Ciucă, reacție cu privire la tentativa de asasinat asupra premierului slovac

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a condamnat ferm tentativa de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico. A subliniat că astfel de acte de violență sunt...

Simona Halep a fost nevoită să abandoneze în prima rundă a turneului Trophee Clarins 

Miercuri, jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost nevoită să se retragă din prima rundă a turneului Trophee Clarins (WTA 125), din motive...
Ultima oră
Pe aceeași temă