15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul director al APDRP, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul director al APDRP, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul directorul general al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), Mihai Gavril Vădan, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, întrucât este acuzat de  abuz în serviciu și conflict de interese, conform unui comunicat remis de DNA.

În aceași dosar a fost trmis în judecată, în stare de libertate și directorul delegat al Direcției Selectare Contractare din cadrul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, Doru Gafencu, două infracţiuni de abuz în serviciu.

Citește și: Frăţie politică pentru banii UE. Unde ajung fondurile europene pentru instruirea fermierilor

”În cursul lunii mai 2009, inculpatul Gafencu Doru, în calitate de director delegat al Direcției Selectare Contractare din cadrul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit şi-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu – cu ocazia reevaluării unor cereri de finanţare depuse de comunele Brăneşti şi Răscăeţi, judeţul Dâmboviţa – prin majorarea punctajelor acordate pentru criteriile de selecţie S2 şi S9 care priveau ”localități rurale din regiunile cu grad de sărăcie ridicat” respectiv „proiecte de investiții în infrastructura socială”, se arată în rechizitoriul DNA.

Acest lucru coroborat cu încălcarea dispoziţiilor procedurale în forma aprobată prin Ordinul M.A.P.D.R. nr. 664/30.10.2008, a avut ca finalitate selectarea proiectelor, încheierea a două contracte de finanţare, în valoare totală de 17.208.101 lei (8.037.218 lei pentru comuna Brăneşti şi 9.170.883 lei pentru comuna Răscăeţi) şi obţinerea de către beneficiari, pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (sumă ce reprezintă prejudiciul cauzat A.P.D.R.P şi – totodată – folosul necuvenit realizat de cele două unităţi administrativ teritoriale).

În aceeași perioadă, Vădan Mihai-Gavril, în calitate de director general al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, și-a exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu cu ocazia emiterii deciziei de aprobare a Rapoartelor de evaluare aferente sesiunilor noiembrie – decembrie 2008 şi iunie – iulie 2009, în urma cărora proiectele mai sus menționate  au fost finanţate pe nedrept din fonduri nerambursabile, explică DNA.

De asemenea, în același context au fost selectate pentru finanţare şi proiectele depuse în numele altor două comune din același județ.

Mai mult, în perioada 2008-2009, firma administrată de Vădan Mihai-Gavril a încheiat cu primăriile comunelor respective mai multe contracte de consultanţă / proiectare în valoare totală de 964.670 lei, bani asigurați de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit prin contractele de finanţare nerambursabilă, în vederea implementării proiectelor selectate.

Prejudiciul cauzat Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale este în cuantum de 17.208.101 lei.

În acest dosar, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține lui Vădan Mihai-Gavril.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dâmboviţa, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Cele mai citite

O familie de 9 persoane, dintre care șase copii, din Rafah a fost ucisă într-una tac israelian

Un atac israelian a omorât nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, vineri seara la Rafah, în sudul îndepărtat al...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Ludovic Orban, atac dur: “România nu poate fi lăsată pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Iohannis”

La congresul formațiunii Forța Dreptei, președintele Ludovic Orban a subliniat că adevărații liberali se află în acest partid și a exprimat convingerea că România...
Ultima oră
Pe aceeași temă