15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul director al Direcţiei Silvice Botoşani, trimis în judecată, într-un dosar de...

Fostul director al Direcţiei Silvice Botoşani, trimis în judecată, într-un dosar de abuz în serviciu

Fostul director al Direcției Silvice Botoșani din cadrul regiei Naţionale a Pădurilor, Mihai Axinte, a fost trimis în judecată de Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Suceava, într-un dosar de abuz în serviciu, în formă continuată.

Mihai Axinte este acuzat că nu a contestat împroprietărirea unui cetățean străin cu peste 350 de hectare de pădure, Axinte cumpărând terenul cu  2.439.450 de lei, în numele Romsilva.

Suma reprezintă atât prejudiciul cauzat Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva – Direcţia Silvică Botoşani, la care se adaugă suma de 37.782 de lei reprezentând cheltuieli conexe, cât şi folos necuvenit obţinut de cetățeanul străin.

Procurorii arată că, în perioada 2007-2008, Mihai Axinte ”a înlesnit, cu intenție, diminuarea fondului forestier naţional proprietate publică prin refuzul de a dispune iniţierea unor acţiuni civile la instanţa competentă în vederea constatării nulităţii a două hotărâri ale Comisiei Judeţene de Aplicare a Legilor Fondului Funciar Botoşani şi a unui titlu de proprietate prin care a fost retrocedată, cu încălcarea prevederilor legale, suprafaţa de 351 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră unei persoane care nu avea cetăţenia română şi nu putea beneficia de dispoziţiile legale privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafeţele de terenuri cu destinaţie forestieră”.

Conform sursei citate, Axinte avea obligația să facă aceste demersuri juridice în baza unui raport al Corpului de control al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.

Procurorii arată că, în cursul anului 2007, știind nelegalitatea reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 351 de hectare de pădure, precum şi obligaţia stabilită în sarcina sa, în calitate de director al Direcţiei Silvice Botoşani, prin raportul Corpului de Control al Regiei Naţionale a Pădurilor, de a face demersurile juridice necesare la instanţă pentru constatarea nulităţii titlului de proprietate şi a actelor subsecvente, Mihai Axinte, în numele Regiei Naţionale a Pădurilor, a cumpărat terenul respectiv cu suma de 2.439.450 de lei, provenind din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor.

Această sumă reprezintă atât prejudiciul cauzat Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva – Direcţia Silvică Botoşani (la care se adaugă suma de 37.782 de lei reprezentând cheltuieli conexe) cât şi folos necuvenit obţinut de cetățeanul străin.

În acest caz au fost instituite măsuri asigurătorii pentru mai multe imobile aparţinând lui Mihai Axinte în vederea recuperării pagubei cauzate Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva – Direcţia Silvică Botoşani.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani, cu propunere de menţinere a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și veniturile mici ale populației – GRAFIC

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele mici în rândul populației: venitul mediu al celor mai...

MAE: Unul din cele două grupuri de români blocați în Aeroportul din Dubai a ajuns acasă

Unul dintre cele două grupuri de cetăţeni români blocaţi în Aeroportul Internaţional Dubai a revenit în ţară, joi, cu o cursă care a operat...
Ultima oră
Pe aceeași temă