13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDoi foști directori RADET, pedepse diminuate de CAB, pentru corupție

Doi foști directori RADET, pedepse diminuate de CAB, pentru corupție

Dan Mavrodin, fost director economic al RADET, şi Daniel Ovidiu Gărduş, fost director exploatare şi mentenanţă, au fost condamnaţi definitiv, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti la şase ani, respectiv patru ani închisoare cu executare, pentru luare de mită, pedepse mai mici decât cele primite inițial, conform Agerpres

CAB a redus pedepsele aplicate celor doi de Tribunalul Bucureşti în septembrie 2014, în cazul lui Dan Mavrodin de la 9 ani la 6 ani închisoare, iar în cazul lui Daniel Ovidiu Gărduş de la 7 ani la 4 ani închisoare cu executare. 

În acelaşi dosar, Ion Voicu, fost director general al RADET, a fost achitat, după ce el primise la instanţa de fond o condamnare de opt ani închisoare pentru luare de mită. 

De asemenea, judecătorii au înlăturat dispoziţia privind extinderea sechestrului asupra sumei de 58.000 euro, ridicate de la Dan Mavrodin, însă a fost confiscată de la acesta suma de 148.800 lei. Totodată, magistraţii au confiscat de la Daniel Ovidiu Gărduş suma de 55.000 lei. 

A existat şi opinia separată a unuia dintre judecători, în sensul achitării celor trei foşti directori de la RADET. 

Trei membri ai conducerii RADET – Ion Voicu (director general), Daniel Ovidiu Gărduş (director exploatare şi mentenanţă) şi Dan Mavrodin (director economic şi comercial) – au fost trimişi în judecată de DNA în septembrie 2013, fiind acuzaţi de luare de mită. 

Potrivit DNA, în cursul lunii februarie 2013, Ion Voicu şi Dan Mavrodin au cerut de la reprezentantul unei societăţi comerciale suma de 600.000 lei (reprezentând 10% din suma pe care RADET Bucureşti o datora societăţii respective în baza unui contract), pentru a începe efectuarea plăţilor aferente materialelor livrate de către această societate. 

În perioada februarie – martie 2013, cei doi directori au primit, în trei tranşe, suma totală de 148.800 lei. Banii i-au fost remişi lui Dan Mavrodin, o parte din aceste sume fiindu-i date apoi lui Ion Voicu. 

De asemenea, pe 25 februarie 2013, Ovidiu Daniel Gărduş a primit de la reprezentantul aceleiaşi societăţi comerciale suma de 5.000 lei, pretinsă anterior, în scopul de a nu exercita unele atribuţii de serviciu ce ar fi avut consecinţe negative asupra derulării contractelor încheiate de RADET Bucureşti cu respectiva societate. 

La data de 22 ianuarie 2013, Ovidiu Gărduş a mai primit o altă sumă, de 50.000 lei, prin intermediul aceleiaşi persoane, de la reprezentantul altei societăţi comerciale care avea contracte cu RADET Bucureşti, după ce, anterior, condiţionase continuarea implementării contractelor de primirea acelei sume de bani. 

În acelaşi scop al derulării în bune condiţii a contractului, Ovidiu Daniel Gărduş i-a cerut reprezentantului acestei ultime societăţi comerciale să efectueze plata cazării în cuantum de circa 1.000 euro pentru două camere duble la un hotel din Paris, cu ocazia unei excursii pe care directorul împreună cu alte persoane intenţionau să o facă în luna aprilie 2013. Deşi cererea fusese acceptată, excursia nu a mai avut loc din cauza iniţierii prezentei anchete penale. 

Procurorii mai susţineau că, la începutul lunii februarie 2013, Dan Mavrodin a pretins şi a primit de la un administrator al unei alte societăţi comerciale suma de 43.000 lei, pentru a dispune efectuarea unor plăţi restante pe care RADET le datora societăţii administrate de denunţător, în baza unui contract de lucrări. 

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă