23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDosarul Microsoft 2. Foștii miniștri Dan Nica și Alexandru Athanasiu sunt urmăriți...

Dosarul Microsoft 2. Foștii miniștri Dan Nica și Alexandru Athanasiu sunt urmăriți penal sub control judiciar de procurorii anticorupție

UPDATE 13.07: Fostul ministru al Comunicațiilor Dan Nica și fostul ministru al Educației Alexandru Athanasiu sunt urmăriți penal sub control judiciar pentru abuz în serviciu, în dosarul cunoscut drept „Microsoft 2”, informează DNA.

Procurorii anticorupție îl acuză pe Dan Nica că, în perioada 2000 – iulie 2004, ar fi săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

Totodată, Alexandru Athanasiu este acuzat că, în perioada 2003 – 2005, ar fi comis abuz în serviciu.

În același dosar este acuzată și Adriana Țicău, secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada 2003 – iunie 2004, respectiv ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie – decembrie 2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu .

Dan Nica și Alexandru Athanasiu se află, pentru 60 de zile, sub control judiciar. Potrivit DNA, ei trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați, 
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței, 
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar, 
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme. 
 


11.30: Fostul ministru al Educației Alexandru Athanasiu s-a prezentat luni la sediul DNA în dosarul ‘Microsoft 2’. La intrarea în sediul DNA, el a precizat că a fost chemat pentru a i se aduce la cunoștință temeiurile acuzațiilor în urma avizului de urmărire penală dat de șeful statului. Întrebat dacă a adus probe în apărarea sa, Athanasiu a spus că urmează.


Fostul ministru român al Comunicaţiilor, Dan Nica, a ajuns, luni dimineaţă, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde va fi audiat în dosarul Microsoft 2, în care este urmărit penal, alături de alți doi foști miniștri ai Guvernului Năstase, pentru modul în care au fost informatizate școlile.

 La intrarea în sediul DNA, Nica a spus: “Am venit să lămurim”.

Trei foști miniștri PSD ai Guvernului Năstase sunt urmăriți penal în dosarul Microsoft 2. Astfel, Dan Nica (fost ministru al Comunicațiilor), Adriana Țicău (fost secretar de stat și apoi ministru al Comunicațiilor) și Alexandru Athanasiu (fost ministru al Educației) sunt suspectați de abuz în serviciu, infracțiuni săvârșite între 2003-2004, prejudiciul fiind de aproape 67 milioane de dolari. În cazul celor trei este vorba de extindere a urmăririi penale. Noile inculpări sunt pentru secvența informatizării școlilor.

Citește și: UPDATE. Dosarul Microsoft, secvența “PSD – prejudiciu de 67 de milioane de dolari”, se extinde. Procurorii cer aviz pentru urmărirea penală a deputatului Eugen Bejinariu, fost secretar general al Guvernului Năstase

În primul dosar Microsoft 1, în care au fost condamnați definitiv fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, precum și Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan și Dumitru Nicolae, Eugen Bejinariu și Claudiu Florică figurau ca martori denunțători. 

Dan Nica – prejudiciu de 47,5 milioane de dolari

În 2003 și 2003, Dan Nica, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației a susținut două proiecte de hotărâri de guvern prin care s-a aprobat încheierea, între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft.

“În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitații publice. În realitate, pe piață existau cinci distribuitori autorizați. Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte –un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, spun procurorii.

Adriana Țicău, coautor al prejudiciului total de aproape 67 milioane de dolari
În calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, respectiv de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Țicău Silvia Adriana, cu încălcarea privind Statutul funcționarilor publici și privind achizițiile publice, a efectuat următoarele activități:
– a determinat încheierea contractului cadru de licențiere Microsoft în condiții defavorabile pentru Guvernul României, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, iar în acest sens a semnat Nota de fundamentare la Hotărârea de Guvern nr.1473/11.12.2003,
– a inițiat și susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat.

În această modalitate, Țicău Silvia Adriana ar fi cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

Alexandru Athanasiu, prin abuz în seviciu a creat un prejudiciu de 19,3 milioane de dolari

În calitate de ministru al educației și cercetării, Athanasiu Alexandru cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat.

În această modalitate, Athanasiu Alexandru ar fi cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 19.370.500 USD în dauna statului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

Cum a început ancheta

La data de 26 septembrie 2014, procurorii anticorupție solicitau aviz pentru urmărirea penală a nouă ministri, între care foștii miniștri PSD dintre 2001-2004 Dan Nica, Ecaterina Andronescu, Mihail Tănăsescu, Șerban Petru Mihăilescu ( zis Micky Șpagă, poreclă pe care a căpătat-o în perioada Guvernului Năstase), Adriana Țicău, Alexandru Athanasiu.

Potrivit  DNA, “au fost obţinute probe din care rezultă că miniştrii Nica Dan, Mihăilescu Petru Şerban, Adriana Ţicău, Athanasiu Alexandru, Tănăsescu Mihai Nicolae şi Gabriel Sandu şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate. Totodată, există indicii că persoanele mai sus menţionate au pretins şi primit sume de bani pentru a-şi exercita în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi pentru a-şi exercita influenţa asupra altor persoane în vederea favorizării firmei Fujitsu Siemens Computers în legătură cu încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft”.

În 2014, prejudiciul era estimat la circa 20 de milioane de dolari. În urma administrării probelor și în baza unor documente obținute prin comisii rogatorii internaționale, prejudiciul a crescut la circa 67 milioane de dolari.

Ştire în curs de actualizare

 

 

 

 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă