16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialFostul ministru de Externe comunist Ștefan Andrei a murit

Fostul ministru de Externe comunist Ștefan Andrei a murit

Ștefan Andrei, fostul ministru de Externe din perioada comunistă, a decedat, duminică, la vârsta de 83 de ani, au declarat apropiați ai familiei pentru Agerpres.

Diplomatul Ștefan Andrei s-a născut la 29 martie 1931, în satul Livezeni, comuna Podari, județul Dolj.

A urmat cursurile Institutului de Construcții, Facultatea de Hidrotehnică din București. În 1957 a devenit membru al Partidului Comunist; membru supleant al Comitetului Central al PCR (1969-1972).

După absolvirea facultății, a lucrat ca adjunct al șefului Secției Internaționale a PCR (1965) și secretar al PCR cu problemele internaționale (1972-1978). A fost numit în postul de ministru de Externe în 1978 (23 mart.), ca succesor al lui George Macovescu, unde a rămas până în 1985 (8 nov.). Ulterior, a ocupat funcția de președinte al Consiliului Central de Control Muncitoresc al Activității Economice și Sociale (1985-1987), de unde a fost promovat viceprim-ministru al guvernului (1987-1989).

A deținut acest post până în 1989. Pentru că a făcut parte dintre demnitarii regimului comunist, Ștefan Andrei a fost arestat în 1990; a stat în închisoare timp de doi ani și cinci luni.

În 2011 a apărut volumul ''I se spunea Machiavelli'', ce cuprinde un dialog între Lavinia Betea și fostul ministru de externe al regimului comunist, Ștefan Andrei (Ed. Adevărul).

Era căsătorit cu actrița Violeta Andrei, cei doi având un fiu, Călin.

Cele mai citite

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...
Ultima oră
Pe aceeași temă