11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, contestă sechestrul pe averea familiei

Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, contestă sechestrul pe averea familiei

Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, contestă punerea sub sechestru a proprietăţilor sale în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină. O decizie va fi luată de magistraţii instanței supreme. Şi cei doi copii ai săi au conestat măsurile procurorilor.


Citeşte şi: Dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Procurorii DNA a pus sechestru pe averea fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. Patronul firmei care a săpat groapa riscă să rămână fără proprietăți

Acuzațiile s-au extins în dosarul în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Procurorii au început urmărirea penală a lui Petre Mazilu, patronul firmei MPM, care a săpat groapa de pe Știrbey Vodă, în care a căzut cu motocicleta polițistul Bogdan Gigină. Vor fi audiate și alte persoane.


Săptămâna trecută. procurorii DNA au pus sechestru pe o parte din averea lui Gabriel Oprea şi copiilor săi, Gabriel Oprea Junior și Ana Maria Oprea. Cei doi copii ai fostului ministru nu au legătură directă cu cauza, dar au mai multe bunuri comune cu tatăl lor. Doar în cursul acestui an, Gabriel Oprea le-ar fi fi transferat mai multe proprietăți. În acest dosar,  familia lui Bogdan Gigină a cerut daune în valoare de 3 milioane de euro. 

Procurorii anticorupție îl acuză pe Gabriel Oprea de abuz în serviciu, constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere, cât și de abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere.

Totodată, s-a dispus începerea urmăririi penale a lui Petre Mazilu, administratorul firmei SC GENERAL MPM IMPEX S.R.L și a lui Adrian Corcodel, șef de echipă în cadrul firmei, pentru ucidere din culpă.

Procurorii DNA susțin că,  la momentul producerii accidentului, polițistul Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului de interne Oprea Gabriel. „În momentul imediat anterior producerii accidentului, victima circula cu o viteză de 84 km/h, în condiții de vizibilitate redusă determinate de întuneric și ploaie. Dinamica producerii accidentului și lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că victima nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea”, precizează DNA.

„Față de aceste elemente de fapt, s-a verificat caracterul ilicit și culpabil al următoarelor acțiuni care au dus la decesul victimei: prezența victimei ca motociclist într-o coloană oficială; viteza de deplasare și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice; modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil”, mai arată procurorii anticorupție.

DNA precizează că există probe din care rezultă bănuiala că aceste activități – viteza de deplasare și neadaptarea la condițiile mteorologice – ar fi fost determinate de către ministrul Gabriel Oprea. Totodată, DNA mai susțin că activitățile ar fi avut un caracter ilicit.

„Conform probelor administrate, se reține că există suspiciunea rezonabilă că ministrul de Interne Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția sa și cu încălcarea dispozițiilor legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Bogdan Gigină”, precizează DNA.

DNA mai precizează că a treia cauză a accidentului rutier, modalitatea deficitară de semnalizare a obstacolelor existente pe carosabil, există suspiciunea că responsabilă ar fi firma General MPM Impex S.R.L, care executa pe suprafața carosabilă o lucrare la instalația subterană de gaze naturale.

„Concret, a rezultat că semnele de circulație nu erau reflectorizante și că erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulație trebuiau să fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrărilor trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte de locul acestora. Obligația de a asigura și folosi semnalizare reflectorizantă și de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei General MPM Impex S.R.L. Mazilu Petre și șefului de echipă Corcodel Adrian”, mai spune DNA.

Procurorii anticorupție au pus sechestru și pe bunurile patronului firmei care făcuse groapa în care și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină. Ana Maria Tudor și Gabriel Oprea jr., fiica și fiul fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, s-au prezentat, ieri, la DNA pentru a li se comunica sechestrul asigurător pentru o parte din averea lor. Și Gabriel Oprea a fost, ieri, în fața procurorilor anticorupție pentru cazul morții polițistului Bogdan Gigină.

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă