16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Procurorii DNA a pus sechestru pe averea...

Dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Procurorii DNA a pus sechestru pe averea fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. Patronul firmei care a săpat groapa riscă să rămână fără proprietăți

UPDATE: Acuzațiile s-au extins în dosarul în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Procurorii au început urmărirea penală a lui Petre Mazilu, patronul firmei MPM, care a săpat groapa de pe Știrbey Vodă, în care a căzut cu motocicleta polițistul Bogdan Gigină. Vor fi audiate și alte persoane.

Procurorii anticorupție îl acuză pe Gabriel Oprea de abuz în serviciu, constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere, cât și de abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere.

Totodată, s-a dispus începerea urmăririi penale a lui Petre Mazilu, administratorul firmei SC GENERAL MPM IMPEX S.R.L și a lui Adrian Corcodel, șef de echipă în cadrul firmei, pentru ucidere din culpă.

Procurorii DNA susțin că,  la momentul producerii accidentului, polițistul Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului de interne Oprea Gabriel. „În momentul imediat anterior producerii accidentului, victima circula cu o viteză de 84 km/h, în condiții de vizibilitate redusă determinate de întuneric și ploaie. Dinamica producerii accidentului și lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că victima nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea”, precizează DNA.

„Față de aceste elemente de fapt, s-a verificat caracterul ilicit și culpabil al următoarelor acțiuni care au dus la decesul victimei: prezența victimei ca motociclist într-o coloană oficială; viteza de deplasare și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice; modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil”, mai arată procurorii anticorupție.

DNA precizează că există probe din care rezultă bănuiala că aceste activități – viteza de deplasare și neadaptarea la condițiile mteorologice – ar fi fost determinate de către ministrul Gabriel Oprea. Totodată, DNA mai susțin că activitățile ar fi avut un caracter ilicit.

„Conform probelor administrate, se reține că există suspiciunea rezonabilă că ministrul de Interne Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția sa și cu încălcarea dispozițiilor legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Bogdan Gigină”, precizează DNA.

DNA mai precizează că a treia cauză a accidentului rutier, modalitatea deficitară de semnalizare a obstacolelor existente pe carosabil, există suspiciunea că responsabilă ar fi firma General MPM Impex S.R.L, care executa pe suprafața carosabilă o lucrare la instalația subterană de gaze naturale.

„Concret, a rezultat că semnele de circulație nu erau reflectorizante și că erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulație trebuiau să fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrărilor trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte de locul acestora. Obligația de a asigura și folosi semnalizare reflectorizantă și de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei General MPM Impex S.R.L. Mazilu Petre și șefului de echipă Corcodel Adrian”, mai spune DNA.

 

Gabriel Oprea și copiii, sechestru pe avere

Procurorii anticorupție au pus sechestru și pe bunurile patronului firmei care făcuse groapa în care și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină. Ana Maria Tudor și Gabriel Oprea jr., fiica și fiul fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, s-au prezentat, ieri, la DNA pentru a li se comunica sechestrul asigurător pentru o parte din averea lor. Și Gabriel Oprea a fost, ieri, în fața procurorilor anticorupție pentru cazul morții polițistului Bogdan Gigină.

Cei doi copii ai fostului ministru nu au legătură directă cu cauza, dar au mai multe bunuri comune cu tatăl lor. Doar în cursul acestui an, Gabriel Oprea le-ar fi fi transferat mai multe proprietăți. În acest dosar,  familia lui Bogdan Gigină a cerut daune în valoare de 3 milioane de euro. 

A avut grijă de copii

Ana Maria Tudor (28 de ani), a fost angajată în 22 noiembrie 2012, la Comisia de Supraveghere a Asigu-rărilor (CSA). În aceeași perioadă a fost angajat la ASF și soțul ei, Alexandru Marius Tudor. În lunile noiembrie și decembrie 2013, valoarea brută a salariilor încasate de Ana Maria Tudor era de 9.844 euro.

Soții Tudor  au devenit în 2015  doctori în Studii de securitate și intelligence la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul” (ANIMV) a SRI, instituție în care Gabriel Oprea a fost profesor și conducător de docto-rate până la data de 1 decembrie 2015. Conform pressone.ro, cei doi ar fi copiat o serie de articole științifice.

Gabriel Oprea Jr.  (20 de ani) este student la Universitatea Româno-Americană din Bucureşti.  El este și fotomodel pentru creatoarea de modă Adina Buzatu. Gabriel Oprea jr. a fost văzut deseori mergând cu mașini de lux, fiind unul dintre personajele mondene ale Capitalei.

Ce spune patronul firmei care a săpat groapa

În acelaşi dosar, a fost pus sub acuzare şi patronul firmei care a săpat groapa de pe şosea în care a căzut poliţistul. Petre Mazilu a fost audiat şi el la DNA.

“S-a pus sechestru pe proprietăţile pe care le am, pe toate. Mă acuză doar că semnalele nu au fost reflectorizante, dar nu se impun semne reflectorizante în toate cazurile. Nu e niciun prejudiciu, probabil sunt pretenţiile familiei. Am înţeles că au cerut trei milioane. Măsura o văd nedreaptă, dar ce poţi să faci? Trebuie să respecţi regulile jocului, legea din ţara asta. Conturile nu le-au blocat, ar însemna să distrugă tot. Nu e intenţia de a distruge, e o măsură de a nu putea vinde”, a declarat Petre Mazilu, administrator și acționar majoritar al firmei General MPM Impex SRL.  

—–

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea s-a prezentat miercuri la DNA, pentru a fi audiat de procurori. După audioeri, a anunțat că nu a dat nici astăzi declarații în dosar.

La intrare în sediul DNA, el a precizat că a venit pentru a da declaraţii în dosarul legat de accidentul în urma căruia a murit poliţistul Bogdan Gigină. Fostul ministru de Interne este urmărit penal pentru două infracțiuni de abuz în serviciu și pentru ucidere din culpă. Ultima acuzație se bazează pe expertizele efectuate în dosar prin care s-a stabilit dinamica accidentului. Oprea va trebui să răspundă la intrebările procurorilor legate de ordinele pe care le-a dat în calitate de ministru și la modul de desfășurare a evenimentelor, spun specialiștii. El poate apela la dreptul la tăcere.

În dosar urmează a fi audiate și alte persoane. Nu sunt excluse și alte inculpări.

—–

Gabriel Oprea a fost şi în 17 octombrie la DNA, fiind citat de procurori pentru a fi pus sub acuzare după ce preşedintele Klaus Iohannis a avizat urmărirea penală în cazul fostului ministru de Interne, sub acuzaţia de ucidere din culpă, în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, în 14 octombrie, ministrului Justiţiei, cererea de urmărire penală pentru ucidere din culpă a lui Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Interne în perioada martie 2014 – noiembrie 2015, solicitarea fiind adusă la cunoştinţă şi Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care primise solicitarea de la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Cererea DNA prin care se solicita aviz de la preşedintele Klaus Iohannis pentru urmărirea penală a fostului ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea, sub acuzaţia de ucidere din culpă, în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, a ajuns în 12 octombrie la Preşedinţie. Solicitarea a fost transmisă după încetarea, prin demisie, a mandatului de senator al lui Gabriel Oprea, începând din 1 octombrie.

Direcţia Naţională Anticorupţie ceruse, în 1 septembrie, Senatului aviz pentru urmărirea penale a lui Gabriel Oprea, însă solicitarea a fost respinsă de senatori în 19 septembrie. Ulterior, Oprea a demisionat din Senat, după proteste în stradă.

Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.

"În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care acesta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă", susţin anchetatorii.

La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni, precizează procurorii.

"În raport cu ansamblul probelor administrate până în prezent (între care două expertize criminalistice şi o expertiză tehnică ) se reţine că există indicii rezonabile în sensul că ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul pe care demnitatea deţinută i-l conferea şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează deplasarea coloanei oficiale care îl însoţea, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin", mai arată DNA. 

Cele mai citite

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă