15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialSurse: Fostul ministru delegat pentru învăţământ superior Mihnea Costoiu a dat explicații,...

Surse: Fostul ministru delegat pentru învăţământ superior Mihnea Costoiu a dat explicații, în calitate de martor, în dosarul privind doctoratul șefei DNA

Fostul ministru delegat pentru învăţământul superior Mihnea Costoiu a fost audiat, miercuri, de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în calitate de martor, în dosarul privind acuzațiile de plagiat în cazul șefei Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, informează surse judiciare, citate de News.ro.

„Nu comentez nimic, atât timp cât este o anchetă”, a spus Mihnea Costoiu întrebat de News.ro despre audiere.

Potrivisurselor citate, fostul ministru delegat pentru învăţământul superior a fost audiat  în calitate de martor, în dosarul în care deputatul Sebastian Ghiţă a formulat un autodenunţ în care a scris că a participat la falsificarea unui raport privind plagiatul Laurei Codruţa Kovesi.


CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis, despre șefa DNA: Deocamdată nu se pune problema demisiei. Traian Băsescu are „fantezii electorale”


Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi, la România TV, că avea informaţii, neînsoţite însă de probe, încă din 2014 despre un posibil plagiat în cazul tezei de doctorat a Codruţei Kövesi, plagiat care ar fi fost muşamalizat de Sebastian Ghiţă şi Mihnea Costoiu, Băsescu susţinând totodată că, în 2016, actualul procuror-şef al DNA a ameninţat un demnitar că va fi arestat dacă se redeschide dosarul de plagiat.

Miercuri seara, preşedintele Klaus Iohannis a spus că Parchetul instanţei supreme trebuie să rezolve „foarte repede” dosarul privind acuzaţiile de plagiat. Totodată, el a precizat că l-a rugat pe procurorul general ca „în timpul atribuţiilor să se ocupe ca aceste cercetări să fie făcute cu celeritate”. 

„Parchetul General trebuie să rezolve foarte repede această speţă şi l-am rugat ca în cadrul atribuţiilor sale să se ocupe ca aceste cercetări să fie făcute cu celeritate”, a declarat Iohannis, după ce a afirmat şi că a discutat cu Kovesi despre acuzaţiile de plagiat şi că nu crede că există vreun motiv pentru care aceasta să demisioneze, dar că pot fi făcute reevaluări dacă lucrurile iau altă turnură.

În 30 septembrie, deputatul Sebastian Ghiţă a depus un autodenunţ, la Parchetul General, susținând că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.


CITEȘTE ȘI: Mircea Aron, despre declarațiile președintelui în cazul doctoratului lui Kovesi: Nu cred că, din poziţia sa de mediator între puterile statului, şi-a depăşit atribuţiile. Precizările Parchetului ÎCCJ


„Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României”, a spus Sebastian Ghiţă.

În replică, șefa DNA a precizat, într-un interviu acordat Europa FM, că teza ei de doctorat nu este plagiată, aducând ca probă certificatul de căsătorie care dovedeşte că numele ei înainte de căsătorie era Lascu, în condițiile în care în lucrare sunt citate mai multe articole pe care Kovesi le-a scris sub numele de Lascu.

„Eu am fost verificată în 2012 de Comisia Naţională de Etică. Am fost audiată. M-am prezentat la audieri, am prezentat probele şi am primit un verdict. Eu am venit pregătită cu probele pe care le-am dus şi în 2012 la acea comisie. (…) Prima probă a fost certificatul de căsătorie. Teza mea e corectă. Am muncit şapte ani la ea”, a declarat Laura Codruța Kovesi.


CITEȘTE ȘI: Eroi n-au fost, eroi nu-s încă. Cazul Kövesi | OPINIE


 

 

Cele mai citite

După căpșuni franțuzești, orez sârbesc și gulaș unguresc, avionul lui Xi a avut propulsie bio

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Republicii Populare Chineze și al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a avut noroc că avioanele de linie supersonice nu au...

După căpșuni franțuzești, orez sârbesc și gulaș unguresc, avionul lui Xi a avut propulsie bio

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Republicii Populare Chineze și al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a avut noroc că avioanele de linie supersonice nu au...

COMUNICAT DE PRESĂ „SPITALUL FOIȘOR” DESPRE STAREA PACIENTULUI FLORIN PIERSIC

Evaluarea pacientului Florin Piersic, făcută în dimineața de 11.05.2024, arată o îmbunătățire a valorilor/indicatorilor biologici și o ameliorare a stării generale. A început procesul...
Ultima oră
Pe aceeași temă