13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialFostul ministru Stelian Fuia, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul ministru Stelian Fuia, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul ministru Stelian Fuia a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în perioada în care a fost director la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor Medicinale și Aromatice Fundulea. În același dosar, a fost trimis în judecată și cumnatul lui Stelian Fuia, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Fostul ministru este acuzat că, în 2005, când era director al Staţiunii de Cercetare Fundulea, a vândut ilegal, prin licitaţie, mai multe imobile de stat sorei lui.

"Învinuitul Fuia Stelian, în calitate de director general al SCDPAM Fundulea, deşi cunoştea că împotriva instituţiei publice pe care o conducea s-a declanşat, ca urmare a unei sentinţe civile, o procedură de executare silită a unor bunuri pe care instituţia le deţinea în calitate de concesionar, nu a formulat contestaţie la executare (conform Codului de procedură civilă) şi nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului.

Fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, iniţial, Staţiunea de cercetare Fundulea o avusese faţă de Staţiunea Didactică Belciugatele. După încuviinţarea executării silite, cu acordul Staţiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanţă, de către SC PROCERA AGROCHEMICALS. Avantajele patrimoniale obţinute de SC PROCERA AGROCHEMICALS, după executarea silită, s-au reflectat, în mod direct, în patrimoniul învinuiţilor State Alexandrina şi State Daniel (soră şi cumnat ai lui Fuia Stelian), asociaţi la SC PROCERA AGROCHEMICALS. Cei doi beneficiari ai foloaselor au cunoscut şi au acceptat prejudicierea statului prin modalitatea descrisă mai sus", precizează DNA în comunicat.

Fuia a fost achitat în alt proces

În noiembrie 2005, Stelian Fuia a încheiat cu Procera un alt contract : i-a închiriat platforma staţiunii de cercetări şi atelierul mecanic (900 metri pătraţi) cu doar 0,1 dolari/mp/lună şi 513 metri pătraţi de birouri, cu un dolar/mp/lună. Contractul a fost parafat pe o perioadă de 20 de ani. Printr-un act adiţional, în 2008, firma Procera a mai închiriat şi o hală de 650 metri pătraţi, cu 0,3 dolari/mp, pe o perioadă de 19 ani. Printr-un alt act adiţional, tot din 2008, Staţiunea Fundulea s-a angajat să asigure chiriaşului alimentarea cu apă, energie electrică şi evacuarea apelor uzate prin reţeaua proprie de canalizare, fără a se face vreo referire la plata chiriei pentru aceste servicii, se menţionează într-un raport  de control al Ministerului Agriculturii, din 2009. interese În octombrie 2008, Agenţia Naţională de Integritate   a făcut plângere la parchet împotriva lui Stelian Fuia, pentru conflict de interes   În martie 2010, Parchetul ÎCCJ a respins însă acţiunea ANI.

Cele mai citite

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă