15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul prefect de Galați, Emanoil Bocăneanu, în arest preventiv, la DNA, pentru...

Fostul prefect de Galați, Emanoil Bocăneanu, în arest preventiv, la DNA, pentru finanțarea FCM Dunărea cu 1 milion lei

Emanoil Bocăneanu, fost prefect de Galaţi, este anchetat de procurorii DNA, după ce a aprobat finanțarea clubului FCM Dunărea cu suma de 970.000 lei. El a fost trimis în judecată și se află în stare de arest preventiv.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Galaţi l-au trimis în judecată pe Bocăneală, în stare de arest preventiv, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi sustragere sau distrugere de înscrisuri, potrivit Mediafax.

În acelaşi dosar va fi judecat, în stare de libertate, Auraş Braşoveanu, preşedintele FCM Dunărea Galaţi la data faptelor, în prezent ocupant al aceleiaşi funcţii la Farul Constanţa, care este acuzat de uz de fals şi tentativă la înşelăciune.

Potrivit rechizitoriului, în martie 2012, Auraş Braşoveanu, în calitate de preşedinte al FCM Dunărea, a depus la dosarul privind susţinerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Municipiului Galaţi o copie color a unei adrese emise de Administraţia Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat. Aceasta, susţin anchetatorii, în scopul obţinerii, în mod ilegal, a finanţării, întrucât exista o interdicţie la acordarea finanţărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat.

DNA precizează că aceste fapte au făcut iniţial obiectul unui dosar penal aflat în instrumentare la organele de cercetare penală din cadrul IPJ Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor. Deşi ştia acest lucru, prefectul Emanoil Bocăneanu a acordat avizul de legalitate Hotărârii Consiliului Local nr. 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finanţare a FCM Dunărea Galaţi.

"La data de 20.06.2012, dosarul respectiv a fost cerut de inculpatul Bocăneanu Emanoil-Cătălin, prin intermediul unui funcţionar al instituţiei pe care o conducea, de la I.P.J. Galaţi şi, la aceeaşi dată, a semnat o adresă către Primăria Municipiului Galaţi, prin care această instituţie era înştiinţată de acordarea avizului de legalitate. Astfel, inculpatul Bocăneanu Emanoil-Cătălin a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galaţi, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august – noiembrie 2012. Pentru a şterge urmele faptelor, acelaşi inculpat a sustras din evidenţele Instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi adresa emisă de instituţie către IPJ Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor şi adresa de răspuns emisă de IPJ Galaţi către Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, precum şi procesul verbal având ca obiect predarea – primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galaţi la Primăria municipiului Galaţi pentru aprobarea cererii de finanţare a clubului sportiv", mai precizează procurorii anticorupţie.

În acest dosar, Primăria Galaţi s-a constituit parte civilă cu suma de 970.000 lei, reprezentând finanţarea de la buget a activităţii sportive a FCM Dunărea Galaţi, plus penalităţile până la data plăţii efective.

În vederea recuperării prejudiciului de 970.000 lei, s-a dispus instituirea unui sechestru asigurător asupra unor bunuri (casă, teren, autoturism) ale lui Bocăneanu.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Galaţi.

Emanoil Bocăneanu a fost trimis în judecată, în februarie, într-un alt dosar, pentru fapte de corupţie comise în calitate de prefect al judeţului Galaţi, respectiv nouă infracţiuni, printre care trafic de influenţă, şantaj, delapidare şi abuz în serviciu.

În luna mai, acelaşi Bocăneanu a fost arestat după ce a încălcat condiţiile eliberării condiţionate, el plecând din Galaţi la Brăila, unde s-a întâlnit cu un bărbat pentru a discuta despre angajarea unui asasin pentru uciderea unuia din denunţătorii din primul său dosar său de corupţie. El a fost eliberat în iunie şi arestat din nou, în octombrie, în noul dosar.

Cele mai citite

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă